Drama ,,orfanilor albi”. O mamă plecată în Italia a reclamat la CEDO modul în care femeile sunt forțate să-și lase copiii singuri în țară

O mamă plecată la muncă în Italia, a trimis un apel pe adresa Curțîi Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, prin care solicită sprijin pentru toate femeile migrante și familiile lor.

În demersul ei, femeia este susținută de avocați. În spatele fiecărui „orfan alb” se ascunde o poveste tristă, în care drepturile copiilor sunt călcate în picioare, scrie presă italiană. Deși în teorie fiecare copil are dreptul la o familie, la îngrijirea și atenția părinților săi, atunci când o mama pleacă departe, forțată de nevoia de a-și întreține familia și de a garanta un viitor pentru copiii ei, acest drept este negat, cu consecințe aproape întotdeauna foarte grave, atrage atenția La Difesa di popolo.

Drama trăită de Vasilica

Acum, drama „orfanilor albi”, așa cum îi numește presă italiană, a ajuns în față Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, printr-un recurs în care, pentru prima dată, Italia și România sunt implicate împreună. Vasilică apelează la CEDO după ce a trăit durerea separării de copiii ei și după ce a văzut ce consecințe poate avea asta.

Vasilică a părăsit România în 2005, când copiii ei aveau 9 și 11 ani. Din acea zi, copiii ei au continuat să crească departe de mama, timp de 10 ani. Apoi, spune româncă, unul dintre copii a chemat-o să se întoarcă. „Alessandro m-a rugat să mă întorc, pentru că trebuia să-și dea examenele și avea nevoie de mine. Așa că m-am întors”, a spus ea. Însă nici asta nu a putut să acopere acea senzație de gol, sentimentul de vinovăție amestecat cu dezorientare și stare de rău fizic și psihic și angoasă pentru suferință provocată copiilor, dar și incapacitatea de a găși din nou bucuria de a fi împreună.

E vorba de acel „sindrom al Italiei”, despre care se vorbește tot mai mult, dar nimeni nu ia măsuri pentru a preveni aceste drame ale unor întregi familii.

Din povestea să personală, din conștientizarea a ceea ce ea și copiii ei au fost obligăți să trăiască și să îndure, Vasilică și-a găsit puterea și curajul de a apela la acea instanța care, în Europa, are sarcina de a proteja drepturile omului. Pentru că „orfanii albi”, dar și mamele cu „sindromul Italia”, sunt victimele unei încălcări reale a drepturilor, pe care statele membre au datoria să le garanteze, însă nu o fac niciodată.

Din contra, precizează sursă citată, nici țările de origine (în acest caz, România), nici țările de destinație (cum ar fi Italia) nu se angajează să protejeze aceste drepturi și să își îndeplinească obligățiile care le revin în temeiul Convenției europene privind drepturile omului. O încălcare denunțată de mai multe ori în mass-media, povestită și în cărți recente, cum ar fi „Când mă întorc” de Marco Balzano și „Sindromul Italia” de Tiziana Francesca Vaccaro, dar care e porivita cu indiferență de guvernele statelor membre UE.

Există însă și oameni care lupta pentru a face că vocea acestor oameni să fie auzită. Fondatoare și președinta a Asociației Femeilor Române din Italia, Silvia Dumitrache face tot ce ține de ea pentru a supune atenției această situație: „Chiar ieri, le-a spus ea jurnaliștilor italieni, două fete de 11 și 12 ani au căzut și s-au înecat în Dunăre.

O tragedie care, chiar dacă poate să pară întâmplătoare, trebuie să ne facă să reflectăm. să ne pună pe gânduri: sunt două surori încredințate unor rude, de când mama lor a fost nevoită să plece la muncă în Anglia. Trebuie să acordăm toată atenția noastră acestor copii și tineri, pentru că prea multe tragedii sunt generate de îndepărtarea mamelor lor”.
Adunarea Parlamentară Europeană a intervenit recent privind situația „orfanilor albi” prin Rezoluția să din 19 martie 2021.

Acum, apelul lansat de Vasilică la Curtea de la Strasbourg atrage din nou atenția Europei asupra acestei probleme, solicitând statelor membre să acționeze în timp util și eficient. Avocatul Bitoni, care a susținut demersul Vasilicai, e optimistă. „Sperăm că CEDO va constată încălcările reclamate și va obligă statele să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt încălcărilor și pentru a avea un cadru juridic și de reglementare adecvat.”

sursa

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Foamete cumplită în Madagascar: oamenii mănâncă lăcuste și frunze de cactus pentru a supraviețui
Articolul anterior
Europa, în alertă! Londra, lovită de o tornadă devastatoare, asemănătoare celei din Cehia
Articolul următor