Igiena gravidei în perioada sarcinii!

În timpul sarcinii respectă unele măsuri de igienă profilactice ca să asiguri evoluţia sarcinii la termen şi să ai o naştere normală.

separator

Elena Râmbu-Luchian,
Medic obstetrician-ginecolog

Diferite afecţiuni ale mamei, preexistente sarcinii sau dobândite, sunt influenţe negative, care pot duce la întreruperea spontană a sarcinii.

Igiena sistemului nervos

Femeia gravidă este supusă chiar din primele săptămâni de sarcină, unor influenţe greşite despre procesul naşterii, mărindu-i-se frica faţă de durerile din timpul travaliului. În plus, există şi un număr mare de factori afectivi negativi care slăbesc capacitatea funcţională a sistemului nervos al gravidei. De aceea trebuie să eviţi o viaţă intensă, zbuciumată, cu surmenaj fizic şi psihic, nerespectarea orarului de somn (calitativ şi cantitativ), lectura şi discuţiile triste şi deprimante, excitaţiile dureroase, fie ele intense, fie slabe, dar persistente, precum şi zgomotele obositoare.

Relaţiile afective bune cu partenerul de viaţă şi ceilalţi membri ai familiei, precum şi relaţiile la locul de muncă au o importanţa majoră în dezvoltare viitorului copil. O atmosferă plină de încredere faţă de toate etapele prin care vei trece şi, în special, faţă de actul nașterii sunt foarte importante.

Igiena personală

O importanţă deosebită pentru femeia gravidă o are pielea curată. Deoarece ea participă la reglarea temperaturii corpului şi îl apără de acţiunea nocivă a mediului extern. Pielea, ca şi plămânii, este un organ de respiraţie. Prin porii pielii pătrunde oxigen şi se elimină bioxid de carbon.

Neîngrijirea pielii dereglează funcţia ei, provoacă iritaţie, ducând la formarea acneei, fapt ce reprezintă un pericol pentru gravidă. De aceea în fiecare dimineaţă şi seară trebuie să faci duş general cu apă caldă la temperatura de 37 grade C. După duş şterge bine corpul cu un prosop aspru. Acest lucru favorizând întărirea sistemului nervos, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a respiraţiei şi ameliorarea stării generală a gravidei.

Temperaturile prea reci sau prea calde sunt contraindicate în această perioadă

.

Pentru făt, în primele săptămâni de sarcină este periculoasă temperatura mai mare de 38,5 grade C, de aceea nu e bine să faci duş prea fierbinte sau să te expui la soarele puternic. Poţi face numai un duş cald sau în contrast şi băi solare de scurtă durată. În primul trimestru de sarcină evită înotul în bazin, sauna sau spălatul în cadă.

Igiena organelor genitale

Igiena organelor genitale este foarte importantă în această perioadă. În timpul sarcinii are loc, în mod obişnuit, o creştere a secreţiilor vaginale, care, de cele mai multe ori, nu are nici o semnificaţie patologică. Totuşi, prin abundenţa lor, acestea pot irita organele genitale.

Toaleta externă a organelor genitale se efectuează cu apă fiartă sub jet curgător, de 2-3 ori pe zi şi după fiecare scaun cu un săpun special ce are pH neutru – 4,5 -5,5.  Înainte de procedură e bine să te speli pe mâini. Ştergi organele genitale externe cu un prosop special, personal, care se spală mai frecvent, se fierbe şi se calcă.

Spălăturile vaginale sunt strict interzise, fără permisiunea medicului ginecolog. Persoanele care transpiră mai mult se pot pudra cu talc pe faţa externă a coapselor şi în regiunea din jurul organelor genitale externe, pentru a evita iritaţiile.

Schimbă săptămânal lenjeria de pat, iar cea de corp zilnic. Nu purta lenjerie intimă confecţionată din material sintetic şi incomod.

Igiena glandelor mamare

Sânii începe să crească în volum chiar din primele săptămâni de sarcină. La multe femei pe glandele mamare se evidenţiază plexul venos, din cauza circulaţiei intense, pielea din jurul mameloanelor devine mai întunecată. Uneori la femeia gravidă, pentru că se elimină colostrul, pe mameloane, se formează o crustă. Este interzisă înlăturarea ei cu forţa.

Regula de bază în igiena glandelor mamare în timpul sarcinii este păstrarea lor în curăţenie ideală.

Zilnic sânii se spală cu apă caldă şi se masează cu un prosop aspru, iar seara regiunea mameloanelor se unge cu o crema cu lanolină. Mameloanele şi regiunea perimamelară nu se spală cu săpun!

Este bine o dată în zi timp de 10 min., glandele mamare să fie supuse acţiunii băilor de aer – dezbracă-te pe jumătate într-o odaie caldă şi bine aerisită.

Igiena cavităţii bucale

Pentru femeia gravidă starea cavităţii bucale şi a dinţilor are o importanţă mare. În dinţii bolnavi se reţin resturi de hrană, iar produsele obţinute la descompunerea alimentelor sunt un mediu nutritiv pentru diverse microorganisme care pot pătrunde, provocând ulterior procese inflamatorii.

De aceea este importantă igiena riguroasă a cavităţii bucale în timpul sarcinii: dimineaţa şi seara dinţii trebuie curăţiţi cu peria şi pastă de dinţi, clăteşte cavitatea bucală după fiecare alimentaţie, pentru a înlătura resturile de hrană rămase. Frecventeză regulat cabinetul stomatologic.

Atâta timp cât există condiţii favorabile de mediu extern şi intern, un organism matern sănătos, viitoarea mamă va trece uşor peste perioada sarcinii şi îşi va aminti cu plăcerea de aceste momente.

Text: Snejana Ţugui

Centrul medical EXTRAMED

Servicii ambulator şi staţionar: Ginecologie, obstetrică, ecografie, planificarea familiei, anestezie şi terapie intensivă, matrenitate.
Adresa noastră: str. Grenoble 27,
tel. 84-30-18, 84-30-19, 84-30-20,
http://www.extramed.md

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Lilu a mers pentru prima dată cu părinții la mare! Poze din vacanță!
Articolul anterior
Obezitatea mamei scurtează durata de viață a copilului!
Articolul următor