În Moldova, circa 30.000 de copii nu au calculatoare pentru școala la distanță

A rămas doar o săptămână până la începutul noului an școlar, dar mii de copii din Republica Moldova duc lipsă de calculatoare sau tablete electronice, necesare pentru educație pe timp de pandemie.

separator

Mai exact, conform datelor Ministerului Educației, este vorba despre aproape 30 de mii de elevi, care nu au tehnică de calcul. Chiar și cel mai simplu laptop este prea scump pentru familiile acestora.

Astfel că, părinții, dar și autoritățile nu cunosc cum vor participa copiii la lecțiile online.

Responsabilii anunță că, deocamdată, au identificat doar 3000 de calculatoare, adică doar 10 la sută din cantitatea de care e nevoie.

În acest an, satul Novaci, din raionul Călărași, va mai avea o școlăriță. La 1 septembrie, Laura va merge în clasa întâi. Fetița abia așteaptă ziua și visează la…

„Cămașă albă, pantofi albi, colanți albi”

Însă, există probabilitatea ca visul ei să nu se împlinească. Mamei sale îi dau lacrimile, când se gândește că nu le poate oferi copiilor tot de ce au nevoie, venitul familiei ajungând la doar patru mii de lei lunar. Doi adulți și doi copii încap într-o singură cameră a unei case vechi din lut.

„Nu dispunem de bani ca să cumpărăm pentru școală hăinuțe, rechizite. Am luat două caiete, manuale, ce a mai trebuit. Am împrumutat bani”, susține Cristina Suprun, mama copiilor.

Mai mult, femeia se străduie să nu se gândească, cum se vor desfășura lecțiile pe timp de pandemie.

„Diriginta a spus să ne conectăm la internet, dar eu nu am de unde. Din 640 de lei nu îmi ajunge nici de lapte la copil”. „Noi lumină nu avem, doar de la vecin, l-am rugat și ne-a dat lumină”, mai spune mama copiilor..

Potrivit datelor Ministerului Educației, din cauza lipsei tehnicii de calcul, nu pot participa la învățământ la distanță 28957 de elevi și 2958 de profesori. Astfel, Ministerul a pornit, din 4 iunie, campania națională „Donează un Computer pentru Educație”, dar, deocamdată, au fost adunate doar 3000 de calculatoare. Încă peste 200 de dispozitive au fost donate de organizații internaționale, iar Banca Mondială și Guvernul au alocat suplimentar bani pentru achiziționarea tehnicii.

„Computerele care sunt achiziționate din sursele Guvernului, 20 de milioane de lei, vor fi la începutul lunii octombrie”, a declarat Mariana Marin, șefa cabinetului Ministrului Educației.

Oamenii care vor să-i ajute pe elevi să înceapă noul an școlar cu tehnică modernă, pot accesa harta interactivă, de pe site-ul Ministerului Educației, unde găsesc cantitatea de calculatoare necesară în fiecare raion și numărul de telefon la care pot apela.

sursa: www.tv8.md

Iulia Timoșenko se află în stare extrem de gravă. A fost conectată la aparatul de ventilare mecanică
Articolul anterior
Mai mulți părinți din Capitală au fost anunțați că școala va începe online
Articolul următor
Alte articole interesante