La 35 de ani, a devenit mămică pentru a 11-a oară! Povestea a doi soți din raionul Hâncești

În timp ce natalitatea este în continuă scădere în țară și tot mai multe moldovence se tem să nască mai mult de doi copii, într-o familie din satul Sărata Galbenă, raionul Hâncești, cea mai mare bogăție sunt copiii.

separator

Zinaida Lungu și soțul ei au împreună deja 11 copii, ultimul fiind adus pe lume în urmă cu câteva zile. Mama este extrem de fericită și plină de viață. Ea și bebelușul său au fost așteptați, acasă, cu nerăbdare de ceilalți membri ai familiei.Cei zece copii, care așteptau acasă, au fost nerăbdători să-şi vadă fratele abia născut. Aşa că emoţiile primei întâlniri au fost de nedescris. ”Nu știu. Nu pot să exprim prin cuvinte. Sunt foarte fericită. O să am grijă de dânsul. O să-l țin în brațe, o să-l adorm.”. ”Mă bucur pentru el că a venit în viața noastră. O să-l îngrijesc vând o să trebuiască.”

Zinaida Lungu la ai săi 35 de ani se poate lăuda cu cei 11 urmași. Ea este mamă a patru fete și șapte băieți. Timoti a apărut pe lume la Institutul Mamei și Copilului, fiind perfect sănătos, cu o greutate de trei kilograme și 700 de grame. Femeia spune că niciodată nu s-a gândit că va avea o familie atât de numeroasă. Copiii sunt îngrijiți și au o frumoasă relație între frați.”Niciodată n-am plănuit ca să fie, că iată acum am să fac atâția și gata. N-am plănuit niciodată. Ca oaspete îl aștepți pe neprins de veste și trebuie să-l primești cu dragoste”, a declarat Zinaida Lungu, mama a 11 copii.

Femeia spune că este greu să fii mamă cu mulți copii, dar se descurcă, deoarece este mereu ajutată de copiii mai mari. ”Cel mai mare îl ajută pe tata la lucru, al doilea tot, că are 14 ani. Fata ne ajută la treburile din casă, acum a rămas cu cei mai mititei. Știți cum, când sunt mulți copii mereu este mult și de spălat și veselă, și rufe”, declară mama.

Nicolae Lungu este cel mai mare dintre copii și cel care rămâne a fi capul familiei, atunci când tatăl este plecat în străinătate pentru a face un ban. La ai săi 18 ani, el reușește să-i fie exemplu pentru fiecare dintre frați și surori. Băiatul se bucură ori de câte ori familia devine mai mare și spune că nu va înceta să-i ajute cu ce poate. ”Trebuie să ai grijă de toți, să te uiți după dânșii, când părinții nu-s acasă. Trebuie eu să fiu exemplul lor. Dacă eu n-am să fiu exemplu bun, ei or să se uite după alte exemple și așa nu-i bine”, a declarat Nicolae Lungu, fiu.       

reportaj realizat de publika.md

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Spații dedicate îngrijirii copiilor, amenajate în mai multe instituții publice

Femeile trebuie să aibă grijă de casă și de copii, iar bărbații trebuie să facă bani. Este doar una dintre prejudecățile cu care se confruntă încă multe familii de la noi. Statisticile arată că, anume din acest motiv, femeile își realizează numai jumătate din potențial, întâmpină dificultăți atunci când trebuie să se angajeze în câmpul muncii, sau trebuie să renunțe la carieră pentru că nu au cu cine să lase copiii.

Pentru a promova echitatea socială, dar și o integrare mai bună în mediul economic, mai multe instituții publice și companii din Republica Moldova au amenajat spații speciale dedicate îngrijirii celor mici, transmite moldova1.md.

Primăria Strășeni este una dintre instituțiile publice, unde au fost create condiții nu doar pentru cei 20 de copii care își vizitează periodic părinții la serviciu, dar și pentru persoanele care au nevoie de serviciile Ghișeului unic pentru deservirea cetățenilor.

„Când nu era spațiu, eram la mama în birou și o ajutam, acum mă joc.”;

„Îmi place la mama pentru că aici este o tablă pe care să desenez, sunt foarte multe creioane și fișe pe care să desenez, nu sunt singură, am prieteni”, au spus copiii.

„Spațiul cumva a influențat activitatea mea, având posibilitatea de a mă afla mai mult la serviciu, alături de colegi, aici, în birou, și a continua activitatea mea de contabil. La moment, este un spațiu mic amenajat cu covoraș unde copilul poate să stea jos ca să nu îl țin doar în cărucior”, a relatat Natalia Costin, contabilă, Primăria Strășeni.

„Legislația în vigoare permite inclusiv amenajarea a astfel de spații și vine în întâmpinarea părinților, atât a femeilor, cât și a bărbaților, de a reveni mai devreme din concediul de îngrijire a copilului în contextul în care nu doar administrația publică locală întâmpină probleme în resurse umane”, a menționat Cristina Smolenschi, viceprimar, Strășeni.

Până acum, nouă oficii teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și patru primării au amenajat spații dedicate celor mici. În acest mod, instituțiile publice pot să devină mai accesibile și prietenoase pentru copii și oferă mai multe oportunități părinților de a se încadra în câmpul muncii.

„Promovarea accesului la educația de calitate este unul dintre Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă pe care țara noastră și le-a asumat prin servicii prietenoase copiilor, servicii de îngrijire pentru copii și adulți. Diversificarea oportunităților de muncă legală contribuie, pe de o parte, la educația de calitate a copiilor, pe de alta, la crearea locurilor de muncă”, a declarat Andrei Darie, specialist programe creștere incluzivă, PNUD Moldova.

Pentru dotarea cu mobilier și procurarea rechizitelor de birotică necesare, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a alocat 93 de mii de lei.

Primele imagini de la nunta Andreei Bălan! Rochia de mireasă are o semnificație deosebită pentru artistă și soțul ei
Articolul anterior
Ce frumusețe! În satul Corjeuți poți admira o replică a Turnului Eiffel din Paris
Articolul următor