La grădinita nr. 7 din Chișinău sunt colectate constant taxe ilegale, așa cum bugetul instituției acoperă puțin peste jumătate din cheltuieli, iar părinții sunt nevoiți să achite în plus că cei mici să aibă educatori. Desprea asta au aflat zilele trecute ofițerii CNA care au stat de vorba cu părinții copiilor care frecventează această grădiniță, scrie protv.md.
Ofițerii CNA au pornit o campanie de informare în acest sens prin instituțiile preșcolare din Chișinău.După ce anul trecut au intentat 26 de dosare penale pe numele funcționarilor din sistemul educațional, ofițerii CNA au pornit o campanie de informare în cadrul căreia se întâlnesc cu părinții și discuta despre plățile informale din grădinițe.
Părinții care au copii la grădiniță nr.7 din cartierul Telecentru spun că sunt gata să scoată din buzunare cât trebuie doar că educatoarele să se uite măcar cu un ochi la copilul lor.
”Noi lăsăm aici copiii și în momentul când îți lași puiul aici te gândești, dai sau nu dai. Dacă nu dai nu știi care va fi comportamentu cu copilul tău.” Iar odată pornită discuția, plângerile au curs gârlă: ”De ce părinții trebuiau să strângă bani pentru albituri. Până nu am ridicat întrebarea mai aspru nu s-a cumpărat? -A coincis dorința noastră cu posibilitatea contabilității.”
”De ce se fac licitațiile astea cu detergenți necalitativi.” ”Voi nu trebuie să interziceti, voi trebuie să creați condiții care nu o să ducă la aceste acțiuni.” -”Problema e în 200 de lei pentru copil. Câți copii sunt în grădiniță, imultiti la 200 și iată cât mai trebuie de alocat din partea statului și nu o să strângă aici nici un leu.”, au declarat părinții.
„În ultimii ani tot ce s-a făcut frumos s-a făcut împreună cu părinții. Sumele alocate din partea statului nu acoperă. Avem grupe frumoase, părinți înțelegători, nu exagerăm”, a declarat Natalia Bairac, directoarea grădiniței nr. 7.
Părinții mai spun că salariile educatorilor sunt mizere și că sunt nevoiți să vină cu plicuri în fiecare luna că specialiștii să nu se concedieze.
Ofițerii CNA susțîn că atunci când părinții vor să colecteze bani suplimentari, trebuie să o facă oficial și benevol, prin intermediul Asociaitie Obștești părintești. Iar dacă aceștia aduc bunuri la instituțiile de învățământ, este necesar să fie întocmit un contract de donație.