Migrația afectează tot mai mult instituţiile de învăţământ din nordul Republicii Moldova și, deseori, băncile şcolilor rămân pustii.
În satul Malinovsco, raionul Râşcani, anul şcolar a început fără elevi în clasa 1. Pe lista celor înscriși au fost doar doi copii, transmite tvr.md.
Aliona Pogorelovscaia, director gimnaziu, satul Malinovscoe: „Noi am avut doi copii, care trebuiau să meargă în clasa întâi. Însă fetița încă nu împlinise șapte ani, iar părinții au dat-o în altă școală. Iar pe băiețel l-au dat în liceul din Rîșcani. S-a întâmplat să nu avem clasa întâi. Desigur, ne pare tare rău. Însă anul acesta avem o veste bună, la noi au venit trei copii din alt sat.”
Ludmila Boico, învățătoare: „Oameni tineri nu avem deloc la noi în sat. Și s-a întâmplat să rămână doar doi copii și ei au plecat în alte școli. Noi sperăm că, la anul, vom avea clasa întâi.”
Anul trecut, în clasa I, au învățat 12 copii, iar gimnaziul din sat avea 81 de elevi. În acest an, școala are doar 70 de elevi. Și cei de la grădinița din Malinovscoe recunosc că acest fenomen se repetă aproape la fiecare doi ani.
Ludmila Calibaba, director grădiniță: „Este o problemă demografică și o problemă a tuturor școlilor din sate. Anul viitor, în schimb, vor fi mai mulți, în jur de 15 persoane.”
Părinții sunt îngrijorați pentru viitorul copiilor. Situaţia devine tot mai alarmantă.
„E puțină lume, e puțină lume și toți pleacă de aici.”
„Nu e nimic grav. Există clasa întâi în oraș, dacă nu vom reuși aici. Ce să facem? Desigur, va fi greu, dar nu-i nimic. Urmează să vină și al doilea copil.”
Primarul din Malinovscoe este alarmat de situația demografică din localitate şi se teme că într-un asemenea ritm, satul riscă să dispară de pe harta Republicii Moldova.
Valeri Mitrofan, primar, satul Malinovscoe: „Comuna noastră este compusă din două sate, Malinovscoe și Lupăria. Avem 1100 de locuitori, însă 30% dintre ei nu se află aici, sunt plecați. În total sunt 500-600 de oameni cu tot cu copiii, cu pensionarii. Anul acesta, desigur, natalitatea a fost mai scăzută decât anul trecut. Anul acesta, s-au născut patru copii. – Iar anul trecut? – Iar anul trecut au fost 10.”
În acest an, în Republica Moldov,a au mers la școală peste 340 de mii de elevi, cu 3 mii mai mulți decât anul trecut.
În schimb, numărul elevilor care au pășit pentru prima dată pragul școlii este în scădere cu 2500, de la 36.658 în 2021, până la 34.276 de elevi în 2022.
Numărul elevilor care au mers în clasa I
2021 – 36.658 de elevi
2022 – 34.276 de elevi
În Republica Moldova rata natalității este de puțin peste 11%, mai mică față de rata mortalității ceea ce poate duce la o scădere dramatică a numărului populației.