Minune! Primele succese ale lui Robert, după tratamentul cu Zolgensma

Robert Grabazei, micuțul care s-a născut cu amiotrofie spinală, înregistrează primele rezultate îmbucurătoare după terapia genică cu Zolgensma, injecția de 2,1 milioane de dolari care oferă o șansă la viață copiilor diagnosticați cu această afecțiune congenitală. La aproape o lună de la administrarea medicamentului, Irina Grabazei, mama lui Robert, a oferit detalii despre starea de sănătate a micuțului.

separator

,,Salutare, oameni frumoși! Azi vă vom răspunde la cea mai des întâlnită întrebare. Da, vedem îmbunătățiri după Zolgensma. Din a doua zi după infuzie am observat:
✔️Control mai bun al capului
✔️Își arcuieste mai tare spatele
✔️ Se intoarce de pe burtica pe spate si invers
✔️Isi ridica cu o mai mare usurinta picioarele
✔️ Inghite mai bine
✔️ Reuseste sa tina obiecte mai grele in maini
✔️ Plange mai puternic
✔️ Foloseste mult mai multe onomatopee (sunete, silabe care imită un cuvânt)
✔️ Il vedem mult mai activ

Sunt extraordinar de fericită că pot să îl țin măcar pentru câteva secunde așa cum vedeți în poză, în brațe. Dar evităm să îl ținem fără corset pentru că e încă devreme, musculatura nu este formată și îi afectează coloana. Suntem relativ bine, iar rezultatele analizelor sunt conform așteptărilor doctorilor”, a mărturisit Irina Grabazei, pe pagina Life for Robert.

,,Cu toate că lupta noastră încă nu s-a terminat, alegem să vedem fiecare zi pe care o trăim alături de el ca pe un dar. Este o minune că azi ajung să îl strâng la piept, iar pentru asta îi sunt recunoscătoare universului și vouă celor care ați făcut minunea posibilă! ❤️, a mai declarat tânăra mămică.

Părinții lui Robert se bucură pentru primele succese ale micuțului, la 10 luni de viață: mici, dar atât de importante și semnificative. În video, Robert reușește să facă prima rostogolire de pe burtă pe spate, o mișcare imposibilă pentru copilașii cu amiotrofie spinală fără tratamentul revoluționar.

,,Dumnezeu este mare și el a trimis prima minune prin voi toți cei care ați făcut posibila aceasta a doua sansa la viața, iar acum El are grija sa ii dea putere zi de zi! Vă Mulțumim enorm pentru toate gândurile bune. Speram ca acest filmulet sa va lumineze ziua! Nu ma voi satura sa scriu cat de recunoscatori va suntem tuturor pentru fiecare miscare in plus pe care ajunge sa o facă Robert”, a menționat Irina Grabazei.

Totodată, Irina Grabazei și-a exprimat speranța că și alți copii cu amiotrofie spinală, care au nevoie de tratamentul Zolgensma vor fi neapărat ajutați, iar cei care le sunt îngeri suntem chiar noi! Irina a venit cu un îndemn către oameni să doneze pentru Alexa, Alessia, Galina și Mihai

,,Îmi doresc din tot sufletul ca toți copilașii să primeasca tratamentul și vă rog să nu rămâneți indiferenti la povestile lor: @alessia.sma1 https://www.facebook.com/groups/2693977677496678/?ref=share
https://www.facebook.com/groups/558242841699170/?ref=share
#miraclesdohappen #lifeforrobert

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Andra a împlinit 34 de ani. Artista, răsfățată de copii și de Cătălin Măruță cu două torturi superbe
Articolul anterior
Îngrijire revoluționară ce conferă ultrahidratare și eliminarea vizibilă a ridurilor
Articolul următor