O femeie cu două utere a născut, purtând câte un copil sănătos în fiecare dintre organe

Uterul dublu este o anomalie congenitala rară. La făt, uterul se dezvoltă inițial sub forma a două tuburi, iar pe măsura ce bebelușul creste, tuburile se unesc și creeaza un singur organ: uterul. Însă, în cazul femeilor ce au uter dublu, cele două tuburi nu se unesc complet. Dublarea completă a uterului nu este un semn categoric de infertilitate. O femeie cu această patologie a reușit de două ori să poarte și să nască copii sănătoși. Iată povestea ei!

Iulia Belyakova din Novosibirsk a reușit să nască de două ori, contrar previziunilor medicilor. Femeia a conceput doi copii, la o diferență de 10 ani, câte unul în fiecare uter.

Iulia nu a aflat imediat despre diagnosticul ei. La vârsta de 11 ani, ea, ca multe alte fete de vârsta ei, a avut prima menstruație. Sângerările erau prea abundente, lungi și dureroase, așa că mama a decis să-și ducă fiica la medic. La examenul ecografic, li s-a spus un lucru neașteptat. Un uter mic, abia vizibil, arăta dezvoltat ca a unui copil de 7 ani.

Timp de șase ani, părinții Iuliei au încercat să înțeleagă motivul acestui fenomen și și-au dus fiica la diferiți medici până când un profesor de la centrul medical genetic a văzut o patologie ascunsă. S-a dovedit că fata are două utere în corp, unul localizat în față, iar al doilea se afla în adâncul bazinului. Fiecare uter este conectat la unul dintre ovare, având o intrare „comună” din vagin. Din această cauză, toți medicii în reproducere afirmau că Iulia este posibil să rămână însărcinată, dar pur și simplu nu va putea duce o sarcină. Deoarece cavitatea uterină nu va permite copilului să se dezvolte pe deplin. Cu verdictul „steril”, Julia a pentru o vreme de diagnosticul ei.

La 21 de ani, tânăra s-a căsătorit și își dorea copii. Vizitele la specialiști au început din nou, dar nu au adus niciun rezultat. Timp de doi ani, ea și soțul ei nu au avut încredere în medici și au încercat să conceapă un copil. După un timp, când nu mai exista nici o urmă de speranță, s-a întâmplat un adevărat miracol. Femeia a rămas însărcinată.

Iulia a purtat foarte greu prima sarcină. În ciuda faptului că s-a dezvoltat în uterul anterior, primul screening a fost efectuat cu o eroare, iar medicii au suspectat că copilul are un defect al tubului neural. Au existat mai multe amenințări la adresa sarcinii. Femeia nu a putut naște, iar din motive medicale s-a efectuat o cezariană. Fiica Sofia s-a născut foarte mică, de doar 2,6 kg, dar complet sănătoasă.

Cu toate acestea, următoarele încercări de a avea un al doilea copil s-au încheiat cu eșec. La doar zece ani de la prima sarcină, femeia a reușit să conceapă un al doilea copil. De data aceasta, sarcina s-a dezvoltat în uterul îndepărtat, dar a decurs surprinzător de calm și mult mai ușor decât prima. Din cauza dublării uterului, a trebuit să se efectueze din nou o cezariană, dar a doua fiică a Iuliei, Polina, s-a născut și ea complet sănătoasă.

Acum Iulia planifică deja o a treia sarcină. Ea își menține blogul pe Instagram, unde vorbește sincer despre afecțiunea ei, descrie ce a trebuit să suporte și îndeamnă femeile să nu dispere, chiar dacă aud un diagnostic de „infertilitate” de la medici. Pentru corp, nimic nu este imposibil, confirmă Iulia cu exemplul ei personal.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

 1. Cultura bunei vecinătăți
 2. O oră pentru lectură
 3. În împărăția cuvântului
 4. Tainele comunicării
 5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
 6. Educație pentru media (cl. III-IV)
 7. English for Future

Matematică și științe

 1. Educație ecologică
 2. Educație pentru sănătate
 3. Matematica distractivă
 4. În împărăția lui MATE
 5. Robotica (cl. III-IV)
 6. Informatica (cl. II-IV)
 7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
 8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

 1. Religia
 2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
 3. Educație interculturală
 4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
 5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

 1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
 2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Guvernul a aprobat lista laureaților Premiului Național. Iată cine sunt personalitățile selectate!
Articolul anterior
De Hramul Chișinăului, troleibuzul turistic va efectua excursii prin Capitală
Articolul următor