Oligoelementele și importanța lor în creșterea și dezvoltarea bebelușului

Dezvoltarea armonioasă a bebelușului este un proces de neconceput fără un aport corespunzător de oligoelemente, la oricare din etapele de creștere. Acțiunea propice a microelementelor va determina rezultate benefice atât în primii ani de viață ai micuțului, cât și pe termen lung. Acestea vor influența pozitiv procesele de creștere și dezvoltare fizică ale copilului, precum și maturizarea funcțiilor creierului, conștiinței și comportamentului acestuia. În acest context, o atenție sporită necesită oligoelementele ce influențează asupra funcțiilor și dezvoltării creierului copilului: fier, zinc, iod, mangan, cupru.

separator

Este important de știut!

Fierul hemic se găsește în produsele de origine animală – carne, ficat, pește, iar fierul non-hemic se conține în produse de origine vegetală – în cereale, verdețuri, fructe și legume.

Fierul

Fierul asigură creierul cu oxigen, contribuind la producerea de energie. Acesta îmbunătățește procesele de interacțiune dintre celulele creierului, ceea ce contribuie la dezvoltarea gândirii, funcțiilor cognitive și inteligenței. Deficitul de fier la copii poate duce la încetinirea dezvoltării motorii și mentale și scăderea capacităților de concentrare și învățare. Pentru un aport corespunzător de fier, dieta bebelușului trebuie să conțină zilnic o porție de carne sau pește, cereale (hrișcă, ovăz), legume (conopidă, broccoli, dovlecei), fructe (mere, pere).

Iodul

Iodul este implicat în formarea hormonilor tiroidieni care stimulează rata proceselor metabolice la nivelul celulelor creierului și, de asemenea, reglează procesele de creștere a organismului copilului. Deficitul de iod în organism conduce la încetinirea dezvoltării intelectuale a micuțului. Iodul se găsește în alimente, cum ar fi peștele (peștele trebuie inclus în dieta bebelușului de 8 luni, de 2 ori pe săptămână), ouă, morcovi, cartofi.

Cupru și mangan

Oligoelementele participă în reacții care protejează creierul de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, influențând în mod activ creșterea și dezvoltarea fizică a copilului. Deficitul de mangan poate duce la perturbarea dezvoltării scheletului la copii, încetinirea proceselor de creștere, întrucât acest element este implicat în formarea structurii normale a oaselor, a țesutului conjunctiv și cartilajelor. Manganul se conține în pâine integrală și cereale, leguminoase și pește.

Zincul

Zincul este o componentă esențială a enzimelor care participă în sinteza hormonilor responsabili de creșterea copilului: insulina, corticotropina, somatotropina. Zincul se găsește în cantități mari în carne de vită, terci de grâu, ouă. O cantitate suficientă de cupru este conținută în cereale (hrișcă, orez, ovăz), carne, leguminoase.

Procesele metabolice

Varietatea proceselor metabolice care au loc în organismul copilului, aflat în creștere, și în care participă în mod obligatoriu oligoelementele, dezvăluie importanța aportului regulat al acestora din alimente și dieta echilibrată.

Dieta copilului ar trebui să conțină o cantitate optimă de microelemente, pentru a-i asigura celui mic o creștere și dezvoltare armonioasă!

Diamanta Paterău: Cum și-a alimentat fiica în vacanța de vară!
Articolul anterior
Copiii nevaccinați riscă să nu fie admiși la școli și grădinițe
Articolul următor
Alte articole interesante