Oligoelementele și importanța lor în creșterea și dezvoltarea bebelușului

Dezvoltarea armonioasă a bebelușului este un proces de neconceput fără un aport corespunzător de oligoelemente, la oricare din etapele de creștere. Acțiunea propice a microelementelor va determina rezultate benefice atât în primii ani de viață ai micuțului, cât și pe termen lung. Acestea vor influența pozitiv procesele de creștere și dezvoltare fizică ale copilului, precum și maturizarea funcțiilor creierului, conștiinței și comportamentului acestuia. În acest context, o atenție sporită necesită oligoelementele ce influențează asupra funcțiilor și dezvoltării creierului copilului: fier, zinc, iod, mangan, cupru.

separator

Este important de știut!

Fierul hemic se găsește în produsele de origine animală – carne, ficat, pește, iar fierul non-hemic se conține în produse de origine vegetală – în cereale, verdețuri, fructe și legume.

Fierul

Fierul asigură creierul cu oxigen, contribuind la producerea de energie. Acesta îmbunătățește procesele de interacțiune dintre celulele creierului, ceea ce contribuie la dezvoltarea gândirii, funcțiilor cognitive și inteligenței. Deficitul de fier la copii poate duce la încetinirea dezvoltării motorii și mentale și scăderea capacităților de concentrare și învățare. Pentru un aport corespunzător de fier, dieta bebelușului trebuie să conțină zilnic o porție de carne sau pește, cereale (hrișcă, ovăz), legume (conopidă, broccoli, dovlecei), fructe (mere, pere).

Iodul

Iodul este implicat în formarea hormonilor tiroidieni care stimulează rata proceselor metabolice la nivelul celulelor creierului și, de asemenea, reglează procesele de creștere a organismului copilului. Deficitul de iod în organism conduce la încetinirea dezvoltării intelectuale a micuțului. Iodul se găsește în alimente, cum ar fi peștele (peștele trebuie inclus în dieta bebelușului de 8 luni, de 2 ori pe săptămână), ouă, morcovi, cartofi.

Cupru și mangan

Oligoelementele participă în reacții care protejează creierul de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, influențând în mod activ creșterea și dezvoltarea fizică a copilului. Deficitul de mangan poate duce la perturbarea dezvoltării scheletului la copii, încetinirea proceselor de creștere, întrucât acest element este implicat în formarea structurii normale a oaselor, a țesutului conjunctiv și cartilajelor. Manganul se conține în pâine integrală și cereale, leguminoase și pește.

Zincul

Zincul este o componentă esențială a enzimelor care participă în sinteza hormonilor responsabili de creșterea copilului: insulina, corticotropina, somatotropina. Zincul se găsește în cantități mari în carne de vită, terci de grâu, ouă. O cantitate suficientă de cupru este conținută în cereale (hrișcă, orez, ovăz), carne, leguminoase.

Procesele metabolice

Varietatea proceselor metabolice care au loc în organismul copilului, aflat în creștere, și în care participă în mod obligatoriu oligoelementele, dezvăluie importanța aportului regulat al acestora din alimente și dieta echilibrată.

Dieta copilului ar trebui să conțină o cantitate optimă de microelemente, pentru a-i asigura celui mic o creștere și dezvoltare armonioasă!

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

 1. Cultura bunei vecinătăți
 2. O oră pentru lectură
 3. În împărăția cuvântului
 4. Tainele comunicării
 5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
 6. Educație pentru media (cl. III-IV)
 7. English for Future

Matematică și științe

 1. Educație ecologică
 2. Educație pentru sănătate
 3. Matematica distractivă
 4. În împărăția lui MATE
 5. Robotica (cl. III-IV)
 6. Informatica (cl. II-IV)
 7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
 8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

 1. Religia
 2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
 3. Educație interculturală
 4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
 5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

 1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
 2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Diamanta Paterău: Cum și-a alimentat fiica în vacanța de vară!
Articolul anterior
Copiii nevaccinați riscă să nu fie admiși la școli și grădinițe
Articolul următor