Peste 2.600 de părinți au depus o petiție prin care cer redeschiderea grădinițelor

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor persoane.

separator

Peste 2.600 de părinți au înaintat autorităților o petiție prin care cer redeschiderea grădinițelor sau adoptarea măsurilor de protecție socială pentru familiile cu copii preșcolari.

Petițiile au fost depuse către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și vor fi transmise prin mail Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Avocatului poporului pentru drepturile copilului.

Potrivit Alei Revenco, conducătoarea asociației „Părinți Solidari”, prin această petițe, inițiată săptămâna trecută, se cere soluționarea problemei cu care se confruntă părinții a circa 150 de mii de copii din cauza grădinițelor închise. În condițiile în care, din 4 mai, majoritatea persoanelor au fost chemate să iasă la locurile de muncă, la aproape o lună din acel moment nu a fost stabilită modalitatea funcționării instituțiilor de învățământ.

„Statul nu ne-a dat o soluție ce facem cu copiii”, a declarat Ala Revenco.

Ala Revenco menționează că părinții au de ales, fie merg la muncă, fie renunță la muncă ca să aibă grijă de copii. Părinții sunt la limită, pentru că și-au epuizat toate concediile posibile, de odihnă, din cont propriu etc. Copiii sunt lăsați fie cu vecinii, bunicii sau frații mai mari.

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor persoane.

Potrivit Alei Revenco, dacă autoritățile decid că, din motive epidemiologice, grădinițle nu pot fi deschise, solicitarea e să întreprindă măsuri de susținere socială, prin care părinții să fie asigurați cu o indemnizație ce cel puțin jumătate din salariul acestora și să fie adoptate măsuri legislative prin care ei să-și păstreze locul de muncă.

Una dintre mămici prezente la depunerea petiției a relatat că are doi copii care merg la grădiniță. Din 11 martie ei stau acasă.

„După aproape trei luni de zile, eu nu știu când acești copii vor merge să socializeze”. O altă mamă și-a exprimat îngrijorarea că copiii sunt nevoiți să stea singuri acasă în timp ce părinții sunt la muncă. În aceste condiții, cum poate fi asigurată siguranța copiilor, se întreabă femeia. Ea spune că nici angajatorii nu sunt foarte receptivi la situația creată și nu admit lucrul la distanță.

Școlile și grădinițele din Republica Moldova au fost închise în data de 11 martie, din cauza riscului de răspândire a noului tip de coronavirus.

sursa: www.jurnal.md

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Autoritățile anunță intensificarea acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției Covid-19 pe teritoriul țării
Articolul anterior
Coronavirus: 188 cazuri noi, în Moldova
Articolul următor