Peste 50 de bebeluși născuți din mame surogat nu pot ajunge acasă, din cauza carantinei. Asistentele s-au mutat cu ei într-un hotel

Peste 50 de bebeluși născuți din mame surogat nu pot ajunge acasă, din cauza carantinei. Copiii au venit pe lume din mame surogat la clinica din Kiev, una dintre puținele clinici din lume care oferă acest serviciu.

separator

Mămici și tătici de pretutindeni, au așteptat mult timp momentul în care își vor putea ține, în sfârșit, în brațe bebelușul. Acum, se bucură de el doar de la distanță, deoarece măsurile de restricție nu i-au mai lăsat să ajungă la copiii lor.

Copiii care s-au născut după data de 16 martie, atunci când Ucraina a decretat stare de urgență și a închis granițele, au rămas doar în grija asistentelor. În ultima lună și jumătate s-au născut peste 50 de copii la clinica din Kiev, iar situația a devenit una tot mai dificilă pentru toți angajații clinicii, potrivit mamasurogat.net.

De la o zi la alta, spațiul în clinică devenea tot mai neîncăpător pentru toți bebelușii care veneau pe lume. Din acest motiv, șefii clinicii au decis să mute angajații și nou născuții într-un hotel pe care l-au închiriat în Kiev, pentru a rezolva problema spațiului.

O mamă din România se află și ea pe lista părinților care și-au văzut copilul doar în fotografii, în brațele asistentelor, după ce au venit pe lume. Durerea este cu atât mai mare cu cât drumul până aici a fost unul lung, cu multe obstacole, în care aproape își pierduse speranța.

Pur și simplu credea că nu va avea șansa să devină mamă. Până într-o zi când a ajuns și la clinica din Kiev, unde a apelat la programul de mamă surogat. „Suntem disperați! De patru ani încercăm să avem un copil. Am trecut prin toate procedurile și tratamentele posibile. Am fost la 3 clinici de fertilitate din tot atâtea țări. În final am ajuns în Ucraina și am apelat la programul de mamă surogat. Era ultima noastră speranță.

Nu ne-a venit să credem că Dumnezeu a fost pâna la urmă alături de noi și că visul a devenit realitate. Bebelușul nostru s-a născut pe 10 Aprilie dar noi nu putem ajunge la el! Cei patru ani nu mai înseamnă nimic. Așteptarea este mai grea ca niciodată”, a declarat o mămică, pentru desprecopii.ro, sub anonimat.

Cuplurile care au apelat la ajutorul unei mame surogat la clinica din Kiev au scos din buzunare aproape 40.000 de euro. Costurile de îngrijire ale bebelușului, după venirea pe lume, este de 50 de euro pe zi. Odată cu starea de urgență prelungită costurile au fost reduse la jumătate. Chiar și așa, părinții sunt nevoiți să scoată din buzunare 750 de euro pe lună, doar pentru întreținerea micuților, până când Ucraina își va deschide din nou granițele. Vezi video!

Sursa

De Ziua Copiilor, la Grădina Botanică va avea loc un eveniment festiv

Guvernul va organiza pe data de 1 iunie, când este marcată Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului, un program de activități cu genericul „Celebrăm copilăria împreună”.

Accesul la evenimentul din Grădina Botanică va fi gratuit, iar primii 3.000 de vizitatori vor primi înghețată, pufuleți, sucuri și snack-uri, transmite IPN.

„Cu toții ne întrebăm cum ar arăta o zi petrecută pe poieniță verde, fără discursuri oficiale, cu activități pentru cei mari și pentru cei mici. Este un program interactiv care a fost pregătit de către autorități”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă.

Potrivit lui, activitățile din Grădina Botanica vor începe la ora 10.00. Vor fi expoziții, programe artistice, ateliere, activități pentru copii, prezentarea tehnicii de intervenție și cea criminalistică a diferitor instituții de stat. De asemenea, vor fi prezenți cu demonstrații patrupezii și reprezentanții Serviciului chinologic. Alte prezentări vor fi ale sporturilor tradiționale.

„Invităm părinții și copiii să viziteze activitățile pe care le organizează Guvernul țării la Grădina Botanică din capitală”, a mai spus Daniel Vodă.

Parlamentul a declarat anul trecut ziua de 1 iunie zi de sărbătoare nelucrătoare. Potrivit autorilor inițiativei, modificările la Codul Muncii vor oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie. Or, potrivit lor, interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și că toți copiii au nevoie de sprijinul și atenția de zi cu zi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

 1. Cultura bunei vecinătăți
 2. O oră pentru lectură
 3. În împărăția cuvântului
 4. Tainele comunicării
 5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
 6. Educație pentru media (cl. III-IV)
 7. English for Future

Matematică și științe

 1. Educație ecologică
 2. Educație pentru sănătate
 3. Matematica distractivă
 4. În împărăția lui MATE
 5. Robotica (cl. III-IV)
 6. Informatica (cl. II-IV)
 7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
 8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

 1. Religia
 2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
 3. Educație interculturală
 4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
 5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

 1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
 2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Covid-19: ieri au fost externate 89 de persoane. Bilanţul pacienților tratați ajunge la 1.747
Articolul anterior
În comuna Trușeni au fost confirmate, până în prezent, 39 de cazuri de Covid-19
Articolul următor