Reacția Deliei, după ce declarația ei despre copii a stârnit un val de comentarii la nivel național: „N-am dat lecții niciodată nimănui”

Delia a fost ținta unor critici dure în mediul online după ce a spus motivul pentru care nu-și dorește să devină mamă. Artista a avut și prima reacție cu privire la scandal care s-a creat în jurul declarației sale.

Delia Matache, în vârstă de 40 de ani, a explicat încă o dată care este motivul pentru care nu își dorește să aducă pe lume un copil. Declarația ei a stârnit un val de critici dure, iar artista a reacționat într-o serie de Insta Story la scandalul care a izbucnit în mediul online.

Delia, după ce declarația ei despre copii a stârnit un val de reacții în mediul online: „N-am dat lecții niciodată nimănui”

Am senzația că m-am trezit în povestea slujitoarei. Nu înțeleg, îmi dă cu virgulă. Eu am mai vorbit despre asta, de 20 de ani tot vorbesc despre chestia asta. De când mi se pune această întrebare tot răspund. Mai mult sau mai puțin cam același răspuns. Bineînțeles, uneori ironic, alteori în glumă, pentru că m-am săturat să răspund la aceeași chestie. Și atunci mai pun puțină sare, puțin piper.

Din punctul meu de vedere problema nu este că vreau eu să fac copil, problema este reacția. Asta este o problemă reală. Într-o lume sănătoasă la cap nu este o problemă să ți se pună întrebări personale, care țin de intimitatea ta, întrebări care nu se pun. Dar este o problemă să răspunzi. Doamne! Cum? Dacă mă întrebi nu aștepți să și răspund?

Trecem peste faptul că nu-i normal să mă întrebi chestia asta, dar m-am obișnuit cu asta. Se întâmplă de 20 de ani sau chiar mai mult. Mă sperie treaba asta. Asta cred că e problema. Nu am dat lecții niciodată nimănui. Nu am spus oamenilor că nu e bine să faci copii. Am răspuns întrebării de ce nu faci. Pentru că nu vreau, simplu.

„Ce nu am înțeles este de ce s-a viralizat asta”

Filmulețul ăla este o captură dintr-un live de pe TikTok în care primeam această întrebare: dar de ce nu faci? dar de ce nu faci? Și am răspuns. Nu a fost o declarație, nu a fost o postare pe care am simțit nevoia să o fac. Era în timpul unui live în care vorbeam cu oamenii, pur și simplu. Oamenii au înregistrat treaba aia și au pus-o mai departe (…)

Și-au dat cu părerea diverși oameni. Nu mă uimește. Fiecare e liber să spună orice, de ce să stau să lămuresc oamenii? Gândim diferit, avem emoții diferite, valori diferite. Ce nu am înțeles este de ce s-a viralizat asta. Am mai spus chestia asta de nenumărate ori. Fix același lucru. Poate e lipsă de subiecte. Nu știu. O fi o lipsă de ceva, a mai spus Delia.

Motivul pentru care Delia Matache nu vrea să facă copii

Delia a explicat zilele trecute, încă o dată, de ce nu a făcut până acum un copil. Artista, în vârstă de 40 de ani, este căsătorită din 2012 cu omul de afaceri Răzvan Munteanu.

De ce nu fac? Nu știu, dar cred că ar trebui felicitați oamenii care nu fac, pentru că toată lumea face, suntem foarte mulți și chiar nu mai avem nevoie să fim foarte mulți. Ne-am atins scopul, ne-am înmulțit destul de mult, e plină planeta de noi. Nu suntem prea simpatici așa, adică facem mult rău, consumăm multă hrană, consumăm foarte multe chestii, facem rău, poluăm.

De ce să fac? Încă unul? Nu, frate. Lasă să nu fie, nu stau eu bine fără stres și fără obligații? Nu plec eu de acasă când vreau și mă întorc când vrea inimioara mea? Nu fac eu în viața asta ce vreau eu? Ba da! Deci, vrei complicații? Fă un copil! – a spus Delia într-un clip pe TikTok.

Reacțiile vedetelor la declarația Deliei

Mai multe persoane publice, printre care se numără Dan Negru, Cabral, Mircea Badea, au sărit în apărarea Deliei.

Nu e nevoie de justificări dacă vrei sau nu să faci copii. De ce trebuie să dea cineva socoteală cu privire la acest subiect? Poate nu pot și nu vreau să admit public acest lucru.

Poate pot, dar nu vreau pentru că mie îmi place să ies și să mă doară în cot. E OK, dar de ce trebuie să mă justific? Este o decizie strict personală și foarte intimă.

Încerc să o apăr pe Delia. A face un copil este un gest egoist. A nu face un copil este, de asemenea, un gest egoist. Dacă alegi să faci un copil, tu pentru cine îl faci? Pentru țară? Nu. Pentru planetă? Nu. Pentru el? L-ai întrebat dacă vrea pe planeta asta? Nu. Decizia de a face un copil este egoistă. Cei care se gândesc că a face un copil este un lucru care îi face mai buni… nu este așa. Nu sunt nici mai buni, nici mai răi, a spus și Mircea Badea.

Dan Negru: „De ce nu aveți copii” e intimitatea în care nimeni nu trebuie să intre

Nimic nu ne încântă mai mult decât treburile care nu ne privesc. E josnică întrebarea „de ce nu aveți copii?”. E armă in multe dispute, am auzit-o chiar și-n campania prezindențială și văd iureșul stârnit acum de Delia cu declarația ei despre copii. Doar un mitocan intră in intimitatea unui cuplu. Am doi copii și nu e treaba mea de ce alții nu au.

În redacțiile media de unde pleacă astfel de întrebări e ca la război: cei bătrâni, șefii care nu se văd și care câștigă banii îi îndeamnă pe cei tineri, reporterii care se văd și câștigă prost să pună astfel de întrebări.

De asta, nu-i judecați pe reporterii tineri când pun întrebări tâmpite. Nu judecați fațada până nu vedeți interiorul. Și-n media e ca-n război: cei bătrâni îi trimit pe cei tineri la luptă.

„De ce nu aveți copii” e intimitatea în care nimeni nu trebuie să intre. Totusi, oricât de ticăloși am fi, „fiecare copil care se naște ne arată ca Dumnezeu încă nu e dezamăgit de oameni, a scris Dan Negru într-o postare de pe contul său de Facebook.

Cabral, despre declarația Deliei: „Probabil e interesant să ne dăm cu părerea despre alegerile de viață ale altor suflete”

D. nu vrea să aducă pe lumea asta copii. Eu am trei. Copii, zic.

Am vreun drept, am cel mai mic drept să comentez alegerea Deliei?

Am cel mai mic motiv să deschid gura pe tema alegerilor ei?

Aș mai avea vreo urmă de bun-simț dacă m-ar lua gura pe dinainte să-i comentez unui om, oricărui om, alegerile pe care și le ia?

Nu. Pentru că sunt alegerile lui și dacă cineva începe să elucubreze pe marginea lor… ei bine, nu face altceva decât să-și arate micimea.

Probabil e interesant să ne dăm cu părerea despre alegerile de viață ale altor suflete.

Dar interesant nu e neapărat normal la cap, decent sau de bun simț.

Ar fi bine, mai ales pentru noi înșine, să ne judecăm unii pe ceilalți mai puțin… spre deloc.

Și ar fi bine de tot să ne respectăm mai mult. Să ne respectăm între noi și să ne respectăm alegerile.

Am învățat încă de mic, din familia mea de zdrăngăniți: cu cât pierzi mai mult timp bârfindu-i pe alții, cu atât mai puțin timp ai să te gândești la tine, a scris Cabral.

sursa

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Aproape fiecare al treilea copil în Moldova se naște cu probleme de sănătate

În anul 2023, în Moldova s-au născut 24 de mii de copii, cifra fiind în descreștere cu 11 la sută față de anul precedent.

mamaplus

Din numărul total de bebeluși care au venit pe lume, 7,4 mii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit cu diverse boli, ceea reprezintă 30,2% din numărul total. Datele se regăsesc în raportul Biroului Național de Statistică ”Situația copiilor în Republica Moldova în anul 2023”.

Cel mai des, problemele de sănătate țin de greutatea insuficientă la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, suferința respiratorie a nou-născutului, boala hemolitică și pneumopatia congenitală.

Bolile, care cel mai des se întâlnesc în primul an de viață

Datele statistice mai arată că în primul an de viață copiii suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și boli infecțioase și parazitare:

  • Boli ale aparatului respirator – 768 de cazuri noi la 1000 copii
  • anemie – 104 cazuri noi la 1000 copii
  • boli infecțioase și parazitare – 53 de cazuri noi la 1000 copii
  • afecţiuni din perioada perinatală – 48 de cazuri noi la 1000 copii
  • boli ale sistemului nervos – 24 de cazuri noi la 1000 copii.

Proteste în Iran: Un adolescent a fost împuşcat de la mică distanţă de forțele statului
Articolul anterior
Elon Musk vrea să concedieze 75% dintre angajații Twitter. Care este motivul
Articolul următor