Câte dintre noi nu ne dorim să avem o piele de bebeluș, moale, fină, catifelată…? Ceea ce mai puține dintre noi știm este faptul că aceeași piele de bebeluș este pe cât de delicată, pe atât de subțire și fragilă, fiind obligată să se adapteze noilor condiții de mediu, în afara celor din uterul mamei. Schimbarea se face treptat, din acest considerent, îngrijită necorespunzător, pielea celui mic se poate usca foarte ușor, fiind predispusă la iritații, eczeme, dermatite sau alte leziuni ușoare.
Motive pentru uscarea pielii? Câte vreți. Timpul de afară, fie că e vorba de vremea rece asociată cu vânt, fie de soarele fierbinte de vară… Nici în apartament situația nu e mai bună. Căldura din cameră poate provoca uscăciunea pielii unui bebeluș, la fel ca și aerul condiționat. Mare atenție inclusiv la șampoanele, săpunurile dure și desigur la detergenții cu care sunt spălate hainele celui mic. Băile frecvente, sarea de baie, dar și clorul din apa de la piscină sunt, la fel vinovate de uscăciunea pielii fragile a unui bebeluș. Noi am selectat câteva trucuri importante de care trebuie, să țină cont fiecare mămică pentru care hidratatea pielii bebelușului este la fel de importantă ca și hrana sau schimbarea scutecului:
- Nu-l îmbăiați prea des… pentru că, în caz contrar, riscați să îndepărtați uleiul care se găsește în mod natural pe pielea lui și al cărui rol, este de a-l proteja de factori externi nocivi. În caz contrar, tot soiul de agenți patogeni cu care intră pielea în contact o fac vulnerabilă. Asta îl face predispus pe bebeluș la tot soiul de probleme dermatologice. Apropo, medicii recomandă ca bebelușul să fie ținut în apă nu mai mult de cinci minute. Să nu fie spălat cu apă fierbinte, ci doar călduță.
- Hidratați-l suficient… în cazul în care îl hrăniți cu lapte praf. Porțiile de apă suplimentare sunt foarte importante pentru hidratarea pielii. Oricât nu ați încerca să rezolvați problema pielii uscate la nivel cutanat, s-ar putea, ca aceasta să vină din interiorul oragnismului. În cazul bebelușilor alăptați la sân, nu e nevoie de apă, de vreme ce laptele matern conține toate ingredientele de care are nevoie un copil.
- Clătiți de două ori hainele bebelușului după spălare… altfel riscați să nu îndepărtezi resturile de detergent sau balsam de rufe. Particulele rămase pot duce la uscarea pielii bebelușului, în cel mai bun caz. Mai grav e atunci, când acestea ar putea provoca tot soiul de iritații sau eczeme la nivel de epidermă.
- Alegeți doar haine din stofă naturală. În special pe cele din bumbac – o țesătură fină, care permite pielii să respire și ajută la absorbția transpirației. Evitați țesăturile dure cum ar fi lâna, poliesterul sau mătasea.
- Folosiți un aparat de umidificare a aerului… dacă simți că aerul din casă este uscat. Îl va ajuta pe bebeluș atât pentru a păstra pielea hidratată, cât și pentru a face aerul mai ușor de respirat.
- Folosiți produsele cosmetice din comerț, elaborate numai din ingrediente naturale. În special cele care conțin extracte de calendulă, sunătoare, muşeţel, miere de albine, ulei de migdale dulci, special create pentru pielea sensibilă a bebelușilor. Produsele cosmetice pot fi aplicate pe toată suprafața corpului copilului, inclusiv pe zonele uscate de pe față. În timpul verii, atunci când pielea celui mic este expusă direct la razele solare, ungeți porțiunile direct expuse cu o cremă solară pentru bebeluși cu SPF ridicat. Același lucru este valabil și pentru perioada rece a anului cu vânt și frig, când pielea se poate usca foarte repede. De aceea este bine, ca înainte de a ieși cu cel mic din casă să îl hidratați corespunzător.