Situație alarmantă în capitală: spitalele sunt pline cu gravide și lăuze infectate

Situație alarmantă la maternitățile din Capitală. Instituțiile medicale sunt pline cu gravide și lăuze infectate cu noul coronavirus.

În ultima perioada, infecția este mult mai agresivă și afectează inclusiv bebelușii, care se nasc cu pneumonii. Odată cu creșterea numărului de pacienți și volumul de lucru al medicilor s-a dublat, spun angajații din sănătate.

Acum câteva zile, la maternitatea numărul 2 din capitală erau internate peste 50 de gravide și lăuze, dintre care 40 erau infectate cu noul coronavirus, transmite Tv6.md.

Tatiana Gutium, directoarea maternității Nr.2 Chișinău: „Sunt internate 53 de paciente, din ele sunt gravide 39, confirmate 40. Celelalte sunt lăuze, sunt cu copii veniți, ginecopate. Inițial, am fost deschiși cu 55 de paturi, dar ultimele săptămâni, noi am fost nevoiți să mai adăugăm zece”.

A crescut și numărul pacientelor în stare gravă. ,,Dacă noi, anul trecut, pe timpul acesta aveam 20-25 de gravide și gravidele erau cu stări medii, stări ușoare, pe care noi le monitorizam, acuma pentru stările pe care le au ele necesită un tratament complex. Situația este alarmantă”.

Starea de sănătate a mamelor afectează și bebelușii, spun specialiștii. ,,Sunt copii care se nasc și deja au pneumonii. Noi suntem extenuați”.

Iar la Institutul Mamei și Copilului toate locurile preconizate pentru gravide și lăuze infectate sunt ocupate.

Maxim Cazacu, purtătorul de cuvânt al Institutul Mamei și Copilului: „Avem șase paciente internate. Șase locuri prevăzute și toate șase sunt ocupate. Starea de sănătate este la patru din ele mai gravă, iar două sunt medii”.

Femeile însărcinate sunt îndemnate să poarte măști de protecție, iar la primele simptome de boală să se adreseze medicilor.

Violența obstetricală e tot o violență!

Sarcina și nașterea ar trebui să fie o perioadă cu amintiri frumoase pentru fiecare femeie. Dar, pentru multe femei aceasta poate fi însoțită de momente de suferință, umilire și traumă. Violența obstetricală, sau umilirea femeilor în maternități, este un fenomen încă întâlnit în multe regiuni ale lumii. Violența obstetrică poate lua diverse forme, printre care refuzarea îngrijirii, ignorarea nevoilor și durerilor femeilor, abuzul verbal, violența fizică, comportamentul dezumanizat și nepoliticos.

La nivel mondial, data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. La fiecare 25 noiembrie (ziua împotriva violenței față de femei), se încearcă prin intermediul campaniei ca vocea femeilor umilite în timpul nașterilor să fie auzită.

Câteva femei au mărturisit cum s-a manifestat violența obstetricală în cazul lor:

,,Închide gura! Nu mai urla și nu împinge! Știai ce făceai când făceai sex, iar acum vezi rezultatul?”

,,Lasă că ți-a fost și bine!”

,,Spune mulțumesc că ești vie și tu, și copilul”

,,Ți-a plăcut când l-ai făcut, acum taci și îndură!”

,,Nu ești prima care naște, stai și rabdă”

,,Ce urli în gura mare, te aude toată maternitatea”

,,Și ce dacă te doare, trebuia să te gândești la asta 9 luni în urmă”

,,Naște mai repede, că n-am timp”

Primul pas către stoparea practicilor abuzive și denigrante la naștere este informarea!

Fiica lui Bill Gates este însărcinată. Tânăra a publicat primele imagine cu burtica de gravidă

Jennifer Gates, fiica miliardarului american este însărcinată cu primul ei copil. În vârstă de 26 de ani, Jennifer este căsătorită cu Nayel, în vârstă de 31 de ani, iar peste câteva luni vor deveni părinți. Tânăra a postat prima imagine cu burtica de gravidă.

Jennifer Gates este însărcinată. Fiica lui Bill Gates a publicat prima imagine cu burtica de gravidă

Aceasta poartă o rochie lungă de mătase, care i-a scos în evidență burtica de gravidă. În aceeași poză apare și soțul ei, iar cei doi zâmbesc în timp ce erau îmbrățișați.

jennifer gates insarcinata

Jennifer a mai postat o poză în care apare singură, în timp ce își ținea mâna pe burtă. Melinda Gates, fosta soție lui Bill Gates a comentat la imaginile postat de fiica sa. „Nu aș putea fi mai încântată să-l cunosc pe acest micuț și să văd cum deveniți părinți’. 

jennifer gates

Acesta nu este primul nepot pe care Bill și Melinda îl au. Cei doi au divorțat anul trecut, după 27 de ani de căsnicie.

Jennifer Gates, fiica cea mare a miliardarului Bill Gates, confondatorul Microsoft, s-a căsătorit cu Nayel Nassar, un jocheu egiptean. Nunta a avut loc anul trecut, iar atât Bill Gates, cât și Mellinda Gates au participat la marele eveniment. Nunta celor doi îndrăgostiți a costat 2 milioande dolari.

Jennifer Gates a absolvit facultatea în cadrul Universității Standford, în 2018. Aceasta a obținut o diplomă în bilogie umană, după care a luat un an pauză. Ulterior, a urmat cursurile facultății de medicină. Fiica lui Bill Gates a făcut echitație încă de la vârsta de 6 ani.

jennifer si sotul ei
jennifer gravida

Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului

Gabriela Damir și Roman Burlaca trăiesc una dintre cele mai palpitante etape din viața de cuplu. Tinerii îndrăgostiți urmează în curând să devină părinți pentru prima oară și au decis să imortalizeze clipele printr-o ședință foto la care au participat în doi. Fericit și emoționat, viitorul tătic își susține protector aleasa.

Emoțiile sunt intense în așteptarea bebelușului. Vitoarea mămică este dovada că în perioada sarcinii, femeia poate fi deosebit de elegantă și plină de senzualitate.

O jurnalistă de la noi se arată nedumerită: ,,Totul în țară activează și numai școlile s-au închis”
Articolul anterior
Viața de lux a lui Cristiano Ronaldo. Cum arată locuința de vis din Torino
Articolul următor