Studiu. Copiii cărora părinții le citesc cărți la vârsta de 4-5 ani vor avea rezultate școlare mai bune

Lectura le influențează direct copiilor rezultatele școlare, îi ajută să-și dezvolte abilitățile cognitive, dar și empatia, arată mai multe studii. E nevoie, însă, de un minim efort din partea părinților: să le citească zilnic micuților câte o poveste.

Trucuri care ajuta copilul sa invete sa citeasca mai repede | Copilul.ro

Lectura le oferă copiilor un avans în viață 

Potrivit unui studiu realizat de un institut australian de cercetare economică, din cadrul Universității din Melbourne, copiii cărora părinţii le citesc cărţi, de la o vârstă fragedă, își vor îmbunătăți abilitățile cognitive, vor face progrese rapide la școală și vor înțelege lumea mult mai bine, ulterior. 

De asemenea, frecvența cu care părinții le citesc copiilor este importantă și are un efect cauzal direct asupra rezultatelor lor școlare, indiferent de mediul din care provin. Astfel, potrivit studiului, nivelul de lectură al copiilor de 4-5 ani cărora li se citeşte zilnic este mai avansat cu un an faţă de cel al copiilor de aceeași vârstă cărora nu li se citeşte atât de des.

Iar dacă le citim copiilor de 3-4 ori pe săptămână, îi ajutăm pe aceștia să îi surclaseze cu șase luni pe cei de aceeași vârstă.

Scoruri mai mari la testele naționale de citire și scriere 

Concluziile studiului institutului de cercetare australian mai arată că micuții cărora li se citește frecvent la vârsta de 4-5 ani vor obține scoruri mai mari la testele naționale, câțiva ani mai târziu. 

Este știut faptul că limba scrisă utilizează un vocabular mult mai bogat decât cea vorbită şi conţine propoziţii mai complexe decât cele pe care le folosim în vorbire. Așadar, cititul are avantajul de a-i familiariza cu o gamă largă de cuvinte şi structuri gramaticale, precum şi de a le îmbunătăţi abilitatea de a scrie. În plus, îi va stimula să citească ei înșiși cărți, pe măsură ce vor crește, și vor intra în alte etape ale vieții lor. 

Studiul, publicat în 2012, a urmărit evoluția a 4000 de copii, timp de șase ani, care aveau vârste de 4 și 5 ani. 

Lectura, un factor important în dobândirea succesului profesional 

De asemenea, dezvoltarea abilităților cognitive prin exercițiul lecturii este și un important factor în succesul profesional. Astfel, copiii vor avea mai multe șanse să fie absolvenți de studii superioare, iar beneficiile economice, prin locuri locuri de muncă mai bune și mai bine plătite, nu vor întârzia să apară, se arată în studiul citat. 

Așadar, abilitățile cognitive pot fi influențate de pregătirea preșcolară prin eforturile părinților, investiția în educație și formare profesională. Iar cea mai bună perioadă de a începe este cea de la 4-5 ani, subliniază studiul. 

În plus, lectura le dezvoltă copiilor și inteligența emoțională. Cei mici vor atinge, așadar, un nivel mai mare de empatie prin înțelegerea personajelor din poveștile pe care le aud de la părinții lor. 

sursa

Cum să faci zăpadă artificială pentru decorațiunile de Crăciun

Copiii așteaptă cu nerăbdare să ningă în fiecare iarnă, dar poți să faci zăpadă artificială împreună cu ei înainte să ningă afară! Așa vă decorați bradul de Crăciun și vă bucurați de magia iernii acasă, la căldură!

Cum să faci zăpadă artificială pentru decorațiunile de Crăciun

Descoperă cinci rețete simple să faci zăpadă artificială, pufoasă și rezistentă, cu care poți decora bradul, globulețele și toate podoabele de Crăciun.

1. Bicarbonat de sodiu și apă – rețeta sigură pentru copiii mici

Cum să faci zăpadă artificială pentru decorațiunile de Crăciun Cumpără o cantitate mai mare de bicarbonat de sodiu, pentru că se găsește și la pungi mai mari de 100 de grame. Pune o cană de bicarbonat într-un bol încăpător și adaugă câte o lingură de apă treptat, amestecând cu un tel. Amestecă bine până când compoziția capătă textura unor fulgi albi și ușori.

2. Bicarbonat de sodiu și spumă de ras

Pune o cană de bircarbonat de sodiu într-un bol de plastic și adaugă treptat spumă de ras. Amestecă bine cu o furculiță până când amestecul devine pufos și capătă consistența omătului proaspăt. Ai mare grijă să nu înghită copiii această zăpadă artificială, și nici animalele de companie!

3. Bicarbonat de sodiu și balsam de păr

Dacă vrei să faci zăpadă artificială foarte simplu, dar nu ai spumă de ras, folosește puțin balsam de păr. Adaugă balsamul treptat și amestecă bine cu un tel. Vei obține fulgi pufoși și albi care se lipesc ușor de crengile de brad sau de micile tale decorațiuni de Crăciun.

4. Amidon de porumb și spumă de ras

În loc de bicarbonat de sodiu, poți folosi amidon de porumb, care este foarte alb și pufos. În acest caz, trebuie să amesteci amidon de porumb și spumă de ras în părți egale și să folosești o furculiță pentru a le combina. Vei obține o spumă albă și consistentă care se lipește ușor pe decorațiunile de Crăciun.

5. Amidon de porumb și loțiune de corp

Folosește o loțiune de corp albă și cremoasă și adaugă amidon de porumb amestecând continuu cu un tel mai mic. Vei obține o spumă pufoasă care poate fi ușor de modelat.

Adaugă sclipici

Folosește un sclipici argintiu sau multicolor să faci zăpada să strălucească.

Cum să faci zăpadă artificială pentru decorațiunile de Crăciun

sursa

Meniu – model nou în grădinițele din Chișinău: Mai puțin lapte și mai multe legume și salate

Începând cu această lună, micuții care frecventează grădinițele din Capitală vor avea un meniu nou. De fapt, este implementat un meniu-model, special pentru sezonul rece. Altfel spus, mai puține fructe, dar mai multe legume și salate. Cu toate acestea, angajații Direcției municipale Educație solicită Guvernului să majoreze cât mai curând suma destinată alimentației copiilor, transmite TV8.

CE şi CÂT mănâncă copiii la grădiniţe?

„Începând cu 1 decembrie, a fost implementat meniul-model unic pentru sezonul iarnă-primăvară. Sperăm că, în perioada imediat următoare, Guvernul va ține cont de multiplele noastre solicitări în vederea majorării sumei necesare pentru buna alimentare a copiilor din instituțiile preșcolare”.

Meniul nou a fost elaborat de către directorii de grădinițe, împreună cu lucrătorii medicali, ținând cont de recomandările Ministerului Sănătății.

„În acest meniu sunt mai multe salate, în meniul de vară mai multe fructe proaspete. Perioada de iarnă avem mai multe fructe ca merele”.

„La general, copii primesc la fel carne de trei ori pe săptămână, pește de două ori pe săptămână. Primesc cantitatea necesară de lactate, brânză, smântână, lapte, ouă. Ouă sub formă de omletă sau ou fiert”.

În meniul nou s-au introdus două mai multe bucate din legume, cereale și salate.

„Nou a fost introdusă, de exemplu, din cât am examina sfecla roșie înăbușită, ceea ce în meniul trecut nu a fost și cantitatea mai mare de salate. Deci în meniul precedent a fost doar legume”.

Deoarece prețul produselor alimentare continuă să crească, ar trebui majorată și suma destinată pentru alimentația copiilor în grădinițe, începând cu noul an.

„Clar că odată cu criza care este acum la noi în R. Moldova și în toată lumea ar fi cazul deja și se duc tratative ca, începând cu 1 ianuarie, să fie mărită taxa pentru alimentație, fiind că ne dăm bine seama că produsele s-au scumpit și trebuie de făcut o modificare și la partea financiară”.

Ultima oară, prețul meniului pentru copiii de la grădiniță a fost majorat în martie curent, de la 25 de lei la 34 de lei și 50 de bani pentru o zi. În contextul în care crizele din țară devin tot mai profunde, produsele mai scumpe sunt înlocuite cu cele mai ieftine. În acest context, angajații Direcției Educație solicită Guvernului ca suma destinată alimentației copiilor să fie majorată cât mai curând posibil.

Lia Taburcean a devenit mămică pentru a doua oară! Interpreta a publicat imagini emoționante din sala de naștere

Emoții mari în familia Liei Taburcean! Interpreta a devenit mămică pentru a doua oară, ea a adus pe lume un băiețel sănătos la o clinică privată din Chișinău.

Extrem de fericită pentru tot ce i se întâmplă, Lia Taburcean și-a încântat urmăritorii cu un scurt filmuleț emoționant surprins chiar în sala de naștere. Totodată, interpreta a ținut să le mulțumească medicilor pentru profesionalismul lor și grija cu care a fost tratată.

Internauții le-au adresat tinerilor părinți sute de mesaje, urări și gânduri frumoase.

Lia Taburcean mai are un băiețel în vârstă de aproape doi ani, care se numește Răzvan. Lia și alesul inimii sale s-au căsătorit în toamna anului 2020.

Lia Taburcean este o interpreta din Republica Moldova. În anul 2016 a devenit cunoscută după ce a lansat hitul: „La nunta asta”.

Felicitări tinerilor părinți și creștere ușoară!

O universitate de medicină din Germania le-a interzis studenților să poarte barbă și unghii lungi
Articolul anterior
Primăria Chișinău caută șoferi de troleibuze. Instruirea este gratuită, iar salariile ajung la 13 mii de lei
Articolul următor