Tragedie în România. O femeie de 42 de ani a murit după ce a născut acasă, asistată de o moașă găsită pe facebook

Apar noi detalii după tragedia din Neamț în care o femeie a murit după ce a născut acasă, asistată de o moașă pe care a gasit-o pe Facebook. Managerul Spitalului Județean din Piatra Neamț le-a făcut publice după moartea femeii care a cerut ajutor abia la o zi după ce a născut.

Apar tot mai multe detalii necunoscute până acum din timpul tragediei în care o femeie de 42 de ani a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei moașe găsite pe Facebook. 

„Femeia a fost resuscitată de câteva ori și la spital, unde a fost în final stabilizată”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Neamţ, Alexandru Filimon.

Decesul a fost declarat din cauza pierderii de sânge, a precizat managerul spitalului, care a mai spus că bebeluşul născut de femeie este sănătos şi bine îngrijit.

Sâmbătă, 14 mai 2023, în jurul orei 15.45, o ambulanță a fost solicitată la domiciliul femeii, din Piatra Neamț. Aceasta intrase în stop cardio-respirator, după ce născuse acasă, vineri, 13 mai, o fetiță. Echipajul medical au început resuscitarea femeii și au transportat-o urgent la Spitalul Județean Piatra Neamț. Starea acesteia s-a agravat rapid, a fost internată la ATI, pentru ca duminică, 15 mai, să fie declarat decesul.

„Din păcate, pacienta a venit la noi la spital într-un târziu şi pe urmă a decedat. Pacienta a venit la noi la spital sâmbăta trecută. A fost resuscitată de câteva ori de colectivul de medici atât din UPU, cât şi pe ambulanţă. Toată echipa de secţia de ginecologie a intrat în operaţie cu doamna respectivă, au reuşit să o stabilizeze, dar, din păcate, din cauza pierderii de sânge, luni dimineaţă s-a declarat decesul. E o situaţie nefericită. (…) Nu era niciun motiv ca doamna respectivă să nu vină la spital”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, potrivit HotNews.ro.

„Doamna în cauză a ajuns la spital, adusă de ambulanță, în stare critică. Am discutat și cu medicii de la UPU, care au intervenit în încercarea de a o salva și au reușit, în primă instanță, s-o țină în viață. Apoi, pacienta a fost transferată la ATI, unde a murit. Vorbim despre un caz dificil. S-a luat legătura cu organele de cercetare penală, pentru că ne aflam într-o situație anormală și anume aceea ca o femeie să nască acasă, să sângereze multe ore și să fie chemată ambulanța abia când a intrat în stop cardio-respirator. (…) Nu știm cine a asistat nașterea, dacă era sau nu o persoană calificată. (…)

După ce femeia a pierdut aproape tot sângele a fost adusă la spital, unde medicii au luptat, așa cum vă spuneam, cinci ore, să o salveze Ar fi trebuit (moașa, n.r.) să pună mâna pe telefon și să anunțe Ambulanța cât mai era timp. E bine că nou-născutul e sănătos”, a declarat manangerul Spitallului .

Medicii ar fi avertizat-o pe femeia din Piatra Neamț că este necesară supravegherea medicală, fiind recomandată cezariana și nu nașterea naturală pentru că era vorba de o sarcină cu risc.

„Dacă se pune problema nașterilor la domiciliu în alte țări, acestea se fac în condiții de siguranță, cu personal calificat în acest sens. (…) Dar e aberant ceea ce s-a întâmplat la noi, să naști la domiciliu în condițiile în care Secția Obstetrică-Ginecologie și Secția de Cardiologie sunt cele mai bine dotate și din punct de vedere medical, dar și hotelier. Medicii sunt foarte bine pregătiți profesional și de neînțeles dorința unei femei, ca la vârsta de 42 de ani, să nască acasă, când organismul nu mai e așa tânăr și nu poate reacționa ca la 20 și ceva de ani”, a mai spus aAlexandru Filimon, potrivit Monitorul de Neamț.

Poliţiştii din Piatra Neamţ au deschis un dosar de cercetare penală in rem, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, dosarul fiind instrumentat pentru ucidere din culpă.

„La data de 14 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra-Neamţ s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că o femeie, de 42 de ani, din Piatra-Neamţ, în timp ce se afla în imobilul său, ar fi dat naştere unui copil, ulterior starea acesteia înrăutăţindu-se, fiind preluată de un echipaj medical şi transportată la spital. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”, au precizat poliţiştii.

„S-a început cercetarea in rem (asupra faptei, n.r.) față de autor necunoscut. Dosarul este în cercetare la Poliția Piatra Neamț. Lehuza, fiind într-o stare medicală foarte proastă, nu a putut fi audiată, înaintea decesului. Nu știm despre lehuză dacă avea sau nu alți copii și nici despre persoana care a asisat-o la naștere dacă avea sau nu studii medicale de specialitate. Aceste amănunte vor fi aflate pe parcursul cercetării penale”, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, potrivit monitoruldeneamt.ro.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Politician rus: ”Economia Rusiei e în rahat și am decis să rămânem în rahatul ăsta”. Avioanele din țară zboară cu piese expirate
Articolul anterior
Celebrul manuscris medieval scris cu litere de aur, Codex Aureus, aflat la Alba Iulia, a fost inclus pe lista UNESCO
Articolul următor