Un copil de 10 ani, din Căușeni, și-a tăiat picioarele cu freza motocultorului. Cum l-au salvat medicii

În data de 11 noiembrie, un copil în vârstă de 10 ani din raionul Căușeni a fost internat în secția de terapie intensivă și reanimare a IMSP Institutul Mamei și Copilului, fiind transportat pe linia AVIASAN din spitalul raional Căușeni, unde a fost inițial internat pe 10 noiembrie cu traumatism grav. Freza motocultorului i-a distrus picioarele, inclusiv oasele gambei.

Copilul a fost operat în aceeaşi zi de brigadă de traumatologi AVIASAN. Medicii au efectuat prelucrarea primară a plăgilor, repararea țesuturilor traumatice, reducerea oaselor gambei drepte, osteosinteza cu broșe și aplicarea aparatului Ilizarov.

La gamba stângă a fost efectuată repararea țesuturilor moi, înlăturarea fragmentelor libere a osului fibular, plastia cu țesuturi locale și imobilizare cu aparatul Ilizarov.

La data de 15 noiembrie, ținând cont de modificările de vascularizare și prezența țesuturilor devitalizate, sub anestezie generală, s-a efectuat prelucrarea cu lavaj al plăgilor cu debridarea țesuturilor necrotice.

Câteva zile după aceea a fost realizată intervenția de necrectomie ce a presupus înlăturarea țesuturilor moarte sau necrozate de diferite localizări.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă de medici din Republica Moldova, în frunte cu medicul chirurg pediatru din Moscova, Valeriu Mitiș.

Postoperator pacientul se află sub supravegherea medicilor, iar după perioada de reabilitare urmează a fi luată decizia de a fi externat la domiciliu.

Intervenția a fost posibilă datorită Memorandumului de colaborare semnat anterior între IMSP IMC și Institutul de Chirurgie Pediatrică de Urgneță și Traumatologie din or. Moscova.

Copilul va avea nevoie de o lungă perioadă de recuperare și reabilitare.

Doi preoți din Botoșani sunt acuzați că le-au cerut credincioșilor vaccinați să plece din biserică și le-au smuls oamenilor măștile de pe faţă
Articolul anterior
Vladimir Putin s-a vaccinat cu doza trei și anunță că este dispus să fie testat pe el vaccinul nazal
Articolul următor
Alte articole interesante