Un copil din Capitală, salvat de medici după ce a înghițit o jucărie cu bile magnetice

Un copil de 5 ani din municipiul Chișinău a fost supus de urgență unei intervenții după ce a înghițit componentele unei jucării compuse din bile magnetice.

Intervenția a fost efectuată la Institutul Mamei și Copilului de către echipa de medici: Victor Rașcov-  medic endoscopist,  Anastasova Ina – asistentă medicală, Dragneva Nina – asistentă medicală, Mirza Olesea – medic anesteziolog, iar aceasta a durat aproximativ 2 ore și a presupus extragerea individuală a 22 de bile magnetice care au ajuns în stomac și duoden. A existat riscul perforării acestor organe de către jucăria magnetică.  

Potrivit medicilor, copilul se simte acum bine și se va afla în următoarele zile sub supraveghere medicală. 

De la începutul acestui an au fost efectuate 113 intervenții de extragere a corpilor străini din tractul digestiv superior și 58 intervenții de extragere a obiectelor inhalate în sistemul respirator de către copii.      

Specialiștii Institutului Mamei și Copilului recomandă să fie respectate câteva reguli de bază pentru a preveni inhalarea sau înghițirea obiectelor străine de către copii:

 – nu aduceți în casă substanțe chimice în recipiente care sunt atractive pentru copil și nu le puneți în locuri ușor accesibile;

 – ascundeți de copii obiectele tăioase, ascuțite sau care se pot sparge;

 – evitați să-i dați copilului sau să-l puneți în contact cu obiecte de mici dimensiuni, cel puțin până la vârsta de 3 ani;

 – fiți precaut și supravegheați-l mereu.

Medicii atenționează că înghițirea corpilor străini poate include aproape orice obiect suficient de mic pentru a trece prin faringe. 

Expert guvernamental britanic: Vaccinul împotriva Covid-19 va reduce substanțial numărul deceselor
Articolul anterior
Un nou spital pentru pacienții Covid s-a deschis în Chișinău
Articolul următor
Alte articole interesante