1 Mai, Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii: Ce semnificație are sărbătoarea și cum a apărut

1 Mai, Ziua Muncii, este sărbătorită în mai multe țări de pe glob și în multe părți, inclusiv în R. Moldova, este zi liberă decretată prin lege. Dar ce semnificație are această zi și de unde a început totul?

separator

Muncitorii din majoritatea țărilor industrializate sărbătoresc 1 Mai, dar la orgine stă o mișcare a sindicaliștilor din Chicago care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore. Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii) au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”. În acea zi, pe străzile din Chicago au ieșit în jur de 90.000 de oameni, dintre aproximativ 40.000 erau în grevă.

Protestele au continuat și în următoarele trei zile, iar numărul manifestanților a crescut considerabil. Pe 3 mai, forțele de ordine au interveni, iar patru muncitori au fost uciși și mai mulți răniți. În seara aceleiași zile a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket din Chicago. Spre poliție a fost aruncată o bombă și 66 de polițiști au fost răniți – 7 au murit ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai mulți au decedat. Opt dintre protestatari au fost judecați, iar asociații muncitorești din țări precum Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat bani pentru apărarea acestora. Mișcarea devenise mondială. Rezultatul grevei de la Chicago și apoi din toată America s-a concretizat în reducerea numărului de ore muncite într-o zi la 8 ore. Doi ani mai târziu, social–democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. În perioada care a urmat, pe 1 mai au avut loc anual demonstrații în Statele Unite, majoritatea țărilor europene, în Chile, Peru și Cuba. Dar după 1904, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”) anual, în prima zi de luni a lui septembrie.

Totuși, în Europa și alte țări din lume, această dată a rămas să fie Ziua Muncii, amintind de jertfa muncitorilor care și-au dat viața pentru obținerea reducerii normei orare zilnice de muncă la 8 ore.

Apoi, ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, mai multe țări din estul Europei au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai.

Ziua este, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.

Sursa

Cazul fetiței dispărute la competiția din Strășeni: Maia Sandu a venit cu un mesaj

„Când acționăm împreună, când ne unim forțele, suntem mai puternici”, spune președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a venit cu un mesaj public după ce fetița de 10 ani dispărută în noaptea de sâmbătă la Strășeni a fost găsită de voluntari.

„Ieri seara și până noaptea târziu, întreaga societate a așteptat, copleșită de emoții, vești despre fetița care se pierduse la Strășeni.

Această experiență dramatică ne demonstrează că, atunci când acționăm împreună, când ne unim forțele, suntem mai puternici”, a mai scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Fetița de 10 ani din raionul Strășeni a dispărut sâ,,bătă, în timpul unei competiții naționale organizate în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca.

Toate subdiviziunile Poliției Naționale au fost alertate, fiind mobilizați zeci de polițiști, localnici, voluntari și pădurari. În operațiune au fost utilizate drone și alte mijloace tehnice. Situația a fost cu atât mai delicată cu cât fetița nu avea la ea telefon sau vreun dispozitiv de localizare.

După ore întregi de căutări intense, fetița a fost găsită în jurul orei 02:30 noaptea, la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de la locul dispariției. Copila se afla în pădure și a reacționat la strigătele echipelor de salvare, ieșind singură în întâmpinarea acestora.

Președinta Parlamentului Letoniei, în vizită la Chișinău

Președinta Parlamentului Republicii Letonia, Daiga Mieriņa, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 14–15 aprilie. Agenda vizitei include întrevederi la nivel înalt și discuții privind intensificarea cooperării moldo-letone, în special în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, scrie moldova1.md.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Daiga Mieriņa se va întâlni cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Ulterior, cei doi oficiali vor susține o conferință de presă comună în care vor aborda subiecte legate de parteneriatul dintre cele două state.

În cadrul vizitei, demnitara letonă va avea discuții și cu vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, precum și cu deputata Alina Dandara, președinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Letonia. De asemenea, sunt programate întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și cu ministrul de Externe, Mihail Popșoi.

Pe 15 aprilie, Daiga Mieriņa se va deplasa la Ungheni, unde va avea întâlniri cu reprezentanți ai autorităților publice locale și ai sectorului socio-economic din regiune.

Primăria Chișinău a anunțat că, în contextul vizitei oficiale, vor fi instituite temporar unele restricții de circulație în zona centrală a capitalei, în special în jurul Parlamentului și Președinției.

Veste bună: Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Permisele de conducere eliberate de autoritățile din Republica Moldova vor fi recunoscute oficial în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar cele britanice – în Republica Moldova. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru încheierea unui Memorandum de înțelegere care prevede acest lucru, scrie moldova1.md.

Documentul are ca scop facilitarea circulației cetățenilor moldoveni și britanici, prin posibilitatea de a preschimba permisele de conducere în baza unor condiții egale și reciproc avantajoase. Potrivit autorităților, măsura va contribui la îmbunătățirea accesului cetățenilor moldoveni pe piața muncii din Marea Britanie și la consolidarea relațiilor economice dintre cele două state.

Memorandumul urmează să fie ratificat de Parlamentul Republicii Moldova, conform procedurii legale.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri similare cu alte patru state europene: Lituania, Turcia, Italia și Spania.

Fotografie inedită cu prințul William și prințesa Kate din ziua nunții
Articolul anterior
Accidentul de la Măgdăcești, cu 17 răniți: pasagerii aduc acuzații șoferului de microbuz
Articolul următor
Close menu