Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, acesta fiind oferit celor dragi în prima zi de primăvară, pe 1 martie. Vestitorul primăverii se poarta în piept toata luna martie, apoi se obișniește să fie agățat într-un pom înflorit.
Nu se cunosc cu exactitate originile mărțișorului, însă specialiștii sunt de părere că originile sale ar putea fi daco-tracice întrucat și bulgarii au obiceiul de a oferi mărțișoare, însă sub numele de martenite.
Pe de altă parte, mărțișorul poate avea origini romane întruct, pe vremea Imperiului Roman, Anul Nou era celebrat pe 1 martie, în prima zi a primăverii. Romanii îl celebrau pe Marte, zeul războiului, de Anul Nou, iar de la numele lui Marte poate veni și “mărțișor”. Șnurul alb-roșu poate însemna victoria și vitalitatea.
Cea mai răspândită legendă a mărțișorului spune că Soarele a coborât, într-o zi, la hora dintr-un sat, întruchipandu-se într-o fecioară frumoasă. Un zmeu a răpit tânăra fecioară și a închis-o într-o temniță. În acel moment, păsările au încetat să mai cânte, iar întreaga natură a stat în loc. Un tânăr curajos s-a hotărât într-o zi să înfrunte zmeul pentru a elibera Soarele astfel încât lucrurile să revină la normal.
După lupte ce au durat zile la rând, voinicul a căștigat lupta cu zmeul și a eliberat Soarele, readucând primăvara. Din păcate însă, rănile pe care zmeul i le-a făcut în timpul confruntării l-au doborat, sângele curgând șiroaie pe zăpada albă. Sângele voinicului de pe zăpada albă și reușita tânărului curajos sunt și astăzi celebrate prin purtarea firului alb-roșu în piept la sosirea primăverii.
Tradiții de Mărțișor
Mărțișorul este dăruit femeilor dar, în unele zone, și bărbaților, pe 1 martie, în prima zi a primăverii, în semn de primire a primăverii. În popor, se crede că mărțișorul purtat în piept aduce belșug și protejează de rele.
Părinții au obiceiul de a lega celor mici la mână un șnur alb-roșu pentru a-i proteja de deochi și alte pericole. În unele părți, de șnur este agățată o monedă în semn de belșug și noroc. Moneda atârnată de șnurul alb-roșu face trimitere la Soare, cel care readuce primăvara.
Odată cu trecerea anilor, mărțișorul simplu, realizat din șnur și bănuț, a fost înlocuit cu interpretări mai moderne, care simbolizează primavara, belșugul și norocul.
Mărțișorul cosar este unul dintre mărțișoarele populare, despre care se spune că aduce noroc. Și mărțișoarele potcoavă ori trifoi, cu patru foi, sunt considerate aducătoare de noroc, fiind foarte populare.
La sfârșitul lunii martie, mărțișorul trebuie prins într-un pom înflorit. Se spune că, dacă îți pui o dorință atunci când legi mărțișorul în pom, aceasta se va îndeplini. În unele zone, mărțișoarele se prind la ușile casei, la ferestre, la ușile grajdurilor ori de coarnele animalelor din gospodărie, pentru a ține departe spiritele rele și pentru a atrage belșugul.