Ziua de sâmbătă, 26 august, aduce cel mai savuros și aromat festival al verii – „DeVin&DeGust”! Pentru prima dată în Republica Moldova are loc o întâlnire a vinurilor și gustoșeniilor din cele 4 regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată din țară – IGP ,,Codru”, IGP ,,Ştefan Vodă”, IGP ,,Valul lui Traian” şi IGP ,,Divin”. Pentru că este o sărbătoare a gustului, aromelor și tradițiilor, destinată întregii familii, organizatorii evenimentului au pus la dispoziție ,,Ghidul amatorului de delicii oeno-gastronomice: 10 lucruri de știut, de gustat și de făcut la festivalul „DeVin&DeGust”:
1. Ne vedem sâmbătă, 26 august, în aer liber, la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32). Porțile festivalulului „DeVin&DeGust” se vor deschide la ora 11.00.
2. Ai 18 ani împliniți? Atunci în loc de bilet vei primi un pahar „Wine of Moldova” pentru degustări și o hartă vitivinicolă a Moldovei – la prețul de 30 de lei.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
3. Treci prin fiecare zonă a festivalului, pentru a încerca delicii caracteristice regiunilor IGP: „Codru” – vin și carne; „Ștefan Vodă” – vin și pește; „Valul lui Traian” – vin și brânzeturi; „Divin” – cocktail-uri pe bază de divin și ciocolată.
4. Doar la „DeVin&DeGust”, călătorind imaginar prin cele 4 regiuni IGP, vei cunoaște în același loc: 30 de producători vinicoli, 27 de creatori ai bucatelor delicioase, 20 de producători de fructe, pomușoare, nuci și miere – toți gata să te ademenească cu ce au mai gustos!
5. Învață de la cei mai buni cum să asociezi Vinul Moldovei cu bucatele
tradiționale, fructe, pomușoare, nuci și miere din regiunile IGP – la Teatrul Gastronomic ai masterclass-uri savuroase cu Chef-ii Marian Danu, Petru Chicu, Ion Crihan, Alexandra Shine, Liuba Florica (decorare deserturi) și somelierii Andrei Cibotaru și Snejana Zacepa.
6. Susține curajoșii care au acceptat cea mai mare provocare și se vor întrece în concursul „Meșter Bucătar”. Participanții vor găti la viteză, în fața publicului, delicii conform laitmotivului festivalului – asocierea corectă și sănătoasă a vinurilor cu bucatele tradiționale din regiunile IGP.
7. Când simți că ritmurile alese te invită la dans, îndreaptă-te spre Zona de Divertisment, unde ai 16 recitaluri care vor condimenta evenimentul, susținute de colective etnofolclorice din cele 4 regiuni IGP, alături de artiști și formații recunoscute: Adriana Ochișanu, Tharmis, Nelly Ciobanu, Concertino, Flavy DeeJay (program EtnoFolk Mix) și Adrian Ursu.
8. După degustările din zonele IGP, demonstrațiile din Zona Teatrului Gastronomic și zbânțuiala din Zona de Divertisment, ia un respiro în Zona de Odihnă amenajată în stil rustic sau mergi cu cei mici în Zona pentru Copii.
9. Dacă nu știi cum să ajungi la cel mai mare festival al verii, există soluții – în data de 26 august organizatorii asigură transportul gratuit pâna la Complexul Etno-Cultural VATRA:
- din Chișinău: Piața Dimitrie Cantemir, 1 (parcarea Green Hills). Plecare – 12.00, 14.00, 16.00, 18.00. Retur – 19.00, 20.00.
- din Hîncești: gara auto. Plecare – 9.00 și 12.00. Retur – 19.00 și 21.00.
- din Nisporeni: gara auto. Plecare – 9.00. Retur – 21.00.
- din Călărași: gara auto. Plecare – 9.00 și 12.00. Retur – 19.00 și 21.00.
- din Orhei: gara auto. Plecare – 9.00. Retur – 21.00.
10. Dresscode pentru „DeVin&DeGust”: haine ușoare și pălării pentru o zi care se anunță foarte însorită, încălțăminte comodă pentru distracții în aer liber, zâmbet până la urechi, pofte de gurmand, dorința de a gusta și a încerca cele mai apetisante combinații, mândria pentru vinurile și deliciile gastronomice produse în Moldova!
Acum ești gata pentru festivalul „DeVin&DeGust”. Savurează Moldova!
Festivalul deliciilor oeno-gastronomice „DeVin&Degust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), a Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Sudiei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Scopul evenimentului este de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu IGP.