10 lucruri de știut, de gustat și de făcut la festivalul „DeVin&DeGust”

Ziua de sâmbătă, 26 august, aduce cel mai savuros și aromat festival al verii – „DeVin&DeGust”! Pentru prima dată în Republica Moldova are loc o întâlnire a vinurilor și gustoșeniilor din cele 4 regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată din țară – IGP ,,Codru”, IGP ,,Ştefan Vodă”, IGP ,,Valul lui Traian” şi IGP ,,Divin”. Pentru că este o sărbătoare a gustului, aromelor și tradițiilor, destinată întregii familii, organizatorii evenimentului au pus la dispoziție ,,Ghidul amatorului de delicii oeno-gastronomice: 10 lucruri de știut, de gustat și de făcut la festivalul „DeVin&DeGust”:

separator
KV_RO-1024x597

1. Ne vedem sâmbătă, 26 august, în aer liber, la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32). Porțile festivalulului „DeVin&DeGust” se vor deschide la ora 11.00.

2. Ai 18 ani împliniți? Atunci în loc de bilet vei primi un pahar „Wine of Moldova” pentru degustări și o hartă vitivinicolă a Moldovei – la prețul de 30 de lei.

3. Treci prin fiecare zonă a festivalului, pentru a încerca delicii caracteristice regiunilor IGP: „Codru” – vin și carne; „Ștefan Vodă” – vin și pește; „Valul lui Traian” – vin și brânzeturi; „Divin” – cocktail-uri pe bază de divin și ciocolată.

4. Doar la „DeVin&DeGust”, călătorind imaginar prin cele 4 regiuni IGP, vei cunoaște în același loc: 30 de producători vinicoli, 27 de creatori ai bucatelor delicioase, 20 de producători de fructe, pomușoare, nuci și miere – toți gata să te ademenească cu ce au mai gustos!

5. Învață de la cei mai buni cum să asociezi Vinul Moldovei cu bucatele
tradiționale, fructe, pomușoare, nuci și miere din regiunile IGP – la Teatrul Gastronomic ai masterclass-uri savuroase cu Chef-ii Marian Danu, Petru Chicu, Ion Crihan, Alexandra Shine, Liuba Florica (decorare deserturi) și somelierii Andrei Cibotaru și Snejana Zacepa.

6. Susține curajoșii care au acceptat cea mai mare provocare și se vor întrece în concursul „Meșter Bucătar”. Participanții vor găti la viteză, în fața publicului, delicii conform laitmotivului festivalului – asocierea corectă și sănătoasă a vinurilor cu bucatele tradiționale din regiunile IGP.

7. Când simți că ritmurile alese te invită la dans, îndreaptă-te spre Zona de Divertisment, unde ai 16 recitaluri care vor condimenta evenimentul, susținute de colective etnofolclorice din cele 4 regiuni IGP, alături de artiști și formații recunoscute: Adriana Ochișanu, Tharmis, Nelly Ciobanu, Concertino, Flavy DeeJay (program EtnoFolk Mix) și Adrian Ursu.

8. După degustările din zonele IGP, demonstrațiile din Zona Teatrului Gastronomic și zbânțuiala din Zona de Divertisment, ia un respiro în Zona de Odihnă amenajată în stil rustic sau mergi cu cei mici în Zona pentru Copii.

9. Dacă nu știi cum să ajungi la cel mai mare festival al verii, există soluții – în data de 26 august organizatorii asigură transportul gratuit pâna la Complexul Etno-Cultural VATRA:

  • din Chișinău: Piața Dimitrie Cantemir, 1 (parcarea Green Hills). Plecare – 12.00, 14.00, 16.00, 18.00. Retur – 19.00, 20.00.
  • din Hîncești: gara auto. Plecare – 9.00 și 12.00. Retur – 19.00 și 21.00.
  • din Nisporeni: gara auto. Plecare – 9.00. Retur – 21.00.
  • din Călărași: gara auto. Plecare – 9.00 și 12.00. Retur – 19.00 și 21.00.
  • din Orhei: gara auto. Plecare – 9.00. Retur – 21.00.

10. Dresscode pentru „DeVin&DeGust”: haine ușoare și pălării pentru o zi care se anunță foarte însorită, încălțăminte comodă pentru distracții în aer liber, zâmbet până la urechi, pofte de gurmand, dorința de a gusta și a încerca cele mai apetisante combinații, mândria pentru vinurile și deliciile gastronomice produse în Moldova!

Acum ești gata pentru festivalul „DeVin&DeGust”. Savurează Moldova!

Festivalul deliciilor oeno-gastronomice „DeVin&Degust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), a Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Sudiei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Scopul evenimentului este de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu IGP.

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, alături de câinii care începuseră să mânânce din trupul ei

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, iar scenele au îngrozit țara. Adriana Neagoe a fost descoperită moartă, în apartamentul său din Târgu Jiu, alături de câinii ei, care începuseră să mănânce din trupul ei. Inițial s-a crezut că femeia de 34 de ani a fost omorâtă, însă legiștii nu au descoperit urme de violență pe corpul ei și, după efectuarea autopsiei, s-a aflat de ce a murit, de fapt, Adriana.

Cea care a dat alarma a fost sora Adrianei Neagore, care nu mai știa nimic de sora ei. În momentul în care cadavrul femeii a fost descoperit, de aceasta nu se mai știa nimic de 5 zile. Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit o imagine șocantă.

Polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie, despre faptul că sora sa nu mai răspunde la telefon sau la ușă de cinci zile.

Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit trupul fără viață al Adrianei Neagoe și alături de ea se aflau cei doi câini de talie mică ai femeii, care mușcaseră din trupul ei, probabil flămânzi.

„Un echipaj de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu, împreună cu un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au fost direcționate la adresa indicată și întrucât nicio persoană nu a răspuns, ușa fiind în poziția închis asigurat, pompierii au procedat la pătrunderea în apartament prin forțarea ușii, în prezența și cu acordul apelantei, în interior pe podea, fiind găsit cadavrul unei femei, de 34 de ani’, a anunțat Poliția. 

Cunoscuții Andei Sasha, așa cum o știau prietenii, susțin că aceasta era cunoscută pentru consumul de droguri și alcool.

„Da, este adevărat. Familia Neagoe a mai dăruit un înger cerului, preaiubita mea soră. (…) Aprecierea sau dragul, într-adevăr pot avea forme diferite. Cei care totuși credeți că în adâncul inimii ati avut unul dintre aceste sentimente curate pentru ea, vă rog să îi acordați respectul cuvenit, iar mie și familiei mele liniște’, a scris sora tinerei, pe FB. 

Necropsia efectuată de medicii legiști a stabilit drept cauză a decesului un infarct miocardic. Conform sursei citate, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca decesul să fi fost influențat de consumul de substanțe interzise.

Pentru cei doi câini de talie mică ai Adrianei, polițiștii au emis ordin de plasare în adăpost, fiind preluați de lucrători din cadrul Consiliului Județean Gorj.

Autoritățile anunță un nou program de ajutor financiar în sezonul rece pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu People in Need, cu suportul financiar al Uniunii Europene, anunță o nouă inițiativă: „Asistență financiară de iarnă pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni”, care va avea loc în perioada ianuarie – martie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Această inițiativă își propune să sprijine gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiații ucraineni aflați sub protecție temporară, prin acordarea de compensații financiare pentru a atenua impactul crizei energetice, mai ales în sezonul rece.

În acest sens a fost semnată o nouă anexă, în cadrul Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și People in Need Moldova.

Această măsură urmărește să sprijine grupurile vulnerabile în perioada sezonului rece, prin acoperirea parțială a costurilor crescute de trai, generate de criza energetică, utilizând fonduri alocate de către People in Need și Uniunea Europeană. Bugetul total al programului de suport este de 700.000 Euro, care vor fi oferiți sub formă de compensații nominative pentru sprijinirea categoriilor de beneficiari stabilite.

Această inițiativă subliniază angajamentul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al organizației People in Need de a sprijini cele mai vulnerabile grupuri din Republica Moldova, consolidând protecția socială și solidaritatea în fața crizei energetice.

Inițiativa a fost posibilă grație contribuțiilor din fondurile People in Need, resursele SOS Ukraine – donațiile poporului ceh, și finanțării Uniunii Europene.

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Un individ riscă să fie cercetat penal

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce, pe sensul de intrare în țară, pentru efectuarea controlului de specialitate s-a prezentat un autoturism de model ,,BMW X7”, care se deplasa din România, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU), în vârstă de 49 de ani, a selectat „coridorul verde” de control și conform declarațiilor acestuia, transporta doar bunuri personale.

În rezultatul controlului vamal, în habitaclul autoturismului, sub banchetele din față și spate, printre bunurile personale transportate, funcționarii vamali au depistat un lot comercial de ustensile utilizate în medicina dentară, nedeclarate autorității vamale. Valoarea în vamă a mărfurilor nedeclarate a fost estimată la 900 170 lei.

Lotul de marfă a fost ridicat, unitatea de transport a fost indisponibilizată, iar cazul urmează să fie investigat de ofițerii Direcției urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal.

Motivul pentru care poți să adaugi sare în cafea în loc de zahăr. Știai asta?
Articolul anterior
Programul manifestărilor din PMAN dedicate Zilei Independenței. Ce artiști vor evolua la Chișinău
Articolul următor