11 alpiniști au murit în urma erupției vulcanului Marapi din Indonezia

Salvatorii indonezieni au găsit cadavrele a 11 alpiniști după erupția vulcanului, scrie digi24.ro.

Merapi din Sumatra de Vest. Autoritățile spun că zeci de drumeți se aflau pe „Muntele de foc” când a erupt, duminică, trei fiind găsiți în viață și cel puțin 12 fiind dați dispăruți, transmite The Guardian. Una dintre persoanele implicate în operațiunea de salvare a declarat că trei persoane au fost găsite în viață pe vulcan și că cel puțin 12 alpiniști sunt încă dispăruți. Un alt oficial a stabilit numărul celor dispăruți la 22. Căutarea pentru găsirea acestora a fost oprită temporar din motive de siguranță, după ce o nouă erupție, dar mai mică, de luni a determinat suspendarea căutării, a declarat Jodi Haryawan, purtătorul de cuvânt al echipei de căutare și salvare. „Este prea periculos dacă continuăm căutările acum”, a spus el agenției de presă Reuters.

Trei persoane au fost găsite în viață.

Patruzeci și nouă de alpiniști au fost evacuați din zonă luni dimineață și mulți dintre aceștia au fost tratați pentru arsuri, a spus el. „Sunt 26 de persoane care nu au fost evacuate, am găsit 14 dintre ei, trei au fost găsiți în viață și 11 au fost găsiți morți”, a spus Abdul Malik, șeful Agenției de Căutare și Salvare Padang, într-o declarație dată duminică. El a spus că de sâmbătă au fost în total 75 de drumeți pe munte. Merapi a erupt duminică aruncând cenușă vulcanică ce s-a răspândit peste mai multe localități.

Două trasee de pe munte au fost închise.

Două trasee de alpinism au fost închise după erupție, iar locuitorii de pe versanții Merapi au fost sfătuiți să rămână la cel puțin 3 km de gura craterului din cauza potențialei apariții a lavei vulcanice, a declarat Ahmad Rifandi, un oficial al Centrului de vulcanologie și atenuare a pericolelor geologice din Indonezia de la Postul de monitorizare Merapi. Cu toate acestea, aproximativ 75 de alpiniști și-au început drumul pe muntele de aproape 2.900 de metri, sâmbătă. Peste 160 de persoane, inclusiv polițiști și soldați, au fost trimise pentru a-i căuta, a declarat Hari Agustian, un oficial al Agenției locale de Căutare și Salvare din Padang, capitala provinciei Sumatra de Vest. Opt dintre cei salvați au fost duși la spital cu arsuri și unul avea un membru rupt, a spus el. „Unii au suferit arsuri pentru că era foarte cald și au fost duși la spital”, a declarat Rudy Rinaldi, șeful Agenției de Atenuare a Dezastrelor din Sumatra de Vest. „Cei care sunt răniți au fost cei care s-au apropiat de crater.”

Autoritățile au distribuit măști locuitorilor.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea pentru a-i aduce pe alpinişti în siguranţă, a declarat agenţia de conservare a resurselor naturale din West Sumatra. Erupția a aruncat cenușă la peste 3.000 de metri în aer, acoperind mai multe sate și blocând lumina soarelui, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Management al Dezastrelor, Abdul Muhari. Autoritățile au distribuit măști și au îndemnat locuitorii să poarte ochelari de vedere pentru a-i proteja de cenușa vulcanică, a spus el. Aproximativ 1.400 de oameni locuiesc pe versanții Merapi din Rubai și Gobah Cumantiang, iar cele mai apropiate sate se află la cinci până la șase kilometri de vârf. Merapi, cu o înălţime de 2.891 de metri şi al cărui nume înseamnă „munte de foc”, este cel mai activ vulcan din Sumatra. Potrivit autorităţilor, acesta se află în prezent la al treilea nivel de alertă, pe o scară de la unu la patru. Autorităţile au impus o zonă de excludere de trei kilometri în jurul craterului său. Indonezia este situată pe „Centura de Foc” a Pacificului, unde întâlnirea plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara are aproape 130 de vulcani activi.

Cum explică Lavrov uciderea civililor la Kiev: „Dacă e o ţintă utilizată de armata ucraineană, comandanţii au dreptul să atace”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declară că Rusia este gata să încheie un acord pentru a pune capăt războiului în Ucraina, potrivit unor fragmente dintr-un interviu pentru un canal de televiziune american. Întrebat despre bombardarea Kievului și uciderea de civili, Lavrov spune că Rusia atacă doar ținte militare sau obiective civile folosite de armată, scrie Digi24

Preşedintele american Donald Trump „vorbeşte despre un acord şi noi suntem gata să încheiem un acord, însă unele elemente specifice mai trebuie şlefuite”, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru CBS, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Sunt mai multe semne care arată că noi mergem în direcţia bună”, a mai spus el, într-un moment în care dificilele negocieri întreprinse de preşedintele american se lovesc de problema peninsulei Crimeea.

Întrebat cu privire la noul val de lovituri asupra Ucrainei lansat în timpul nopţii de miercuri spre joi şi care a făcut cel puţin 12 morţi şi zeci de răniţi la Kiev, Lavrov a răspuns: „Noi vizăm doar obiective militare sau infrastructuri civile utilizate de armată”.

„Dacă era vorba de o ţintă utilizată de armata ucraineană, Ministerul Apărării (rus), comandanţii de pe teren, au dreptul să le atace”, a spus Lavrov.

Apelul lui Trump

Preşedintele american i-a cerut joi pe omologul său rus Vladimir Putin să înceteze să bombardeze Ucraina. „Nu-mi plac loviturile ruseşti asupra Kievului. Nu sunt necesare, şi vin într-un moment foarte prost. Vladimir, oprește-te! 5.000 de soldaţi mor în fiecare săptămână. Hai să facem acordul de pace!”, a scris Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Preşedintele american a anunţat săptămâna aceasta că este „foarte aproape” de un compromis cu Rusia pentru a pune capăt războiului declanşat prin invazia la scară largă lansată de Moscova în februarie 2022.

În precedentul său mesaj referitor la războiul ruso-ucrainean postat pe Truth Social, Trump l-a criticat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru refuzul de a ceda formal peninsula Crimeea către Rusia, idee inclusă într-o propunere de plan de pace avansată de preşedintele american.

Rusia a emis o avertizare de călătorie în R. Moldova și „recomandă insistent” cetățenilor ruși să țină cont de un șir de „riscuri iminente”

Ministerul rus de Externe a emis o avertizare de călătorie în R. Moldova și „recomandă insistent” cetățenilor ruși să țină cont de un șir de „riscuri iminente” în cazul în care plănuiesc să ajungă în R. Moldova, transmite ziua.md

„Autoritățile moldovenești continuă politica discriminatorie în raport cu cetățenii ruși, care intră în Republica Moldova. La sosirea pe Aeroportul din Chișinău, deținătorii pașapoartelor rusești sunt supuși deseori unui control riguros, care poate dura și câteva ore. În timpul unor astfel de verificări, cetățenilor ruși, inclusiv copiilor, nu li se acordă condiții elementare, cum ar fi apă, mâncare și posibilitatea de a comunica cu cei din afară. După asta, cetățenilor li se refuză deseori intrarea pe motive inventate sau fără a oferi explicații”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Federației Ruse.

De asemenea, Moscova susține că autoritățile de la Chișinău ar împiedica și accesul cetățenilor ruși la servicii consulare.

„Posibilitatea Ambasadei Rusiei la Chișinău de a oferi sprijin consular în astfel de situații este serios limitată, deoarece autoritățile moldovenești refuză să permită angajaților săi accesul la cetățenii ruși. În acest sens, Ministerul de Externe al Rusiei recomandă insistent cetățenilor ruși să țină cont de riscurile menționate mai sus atunci când planifică călătoriile în Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul diplomației de la Moscova.

Situația la frontiere. Peste 60.000 de traversări în ultimele 24 de ore

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 60.174 de traversări. Totodată, în ultimele 24 de ore, 44 de persoane străine au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:

  • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 14.570 de traversări persoane;
  • PTF Leușeni – 10.079 de traversări persoane;
  • PTF Sculeni – 8.639 de traversări persoane;
  • PTF Otaci – 4.535 de traversări persoane;
  • PTF comun Palanca – 4.337 de traversări persoane..

Polițiștii de frontieră au documentat mai multe încălcări:

– Traversarea ilegală a frontierei de stat de către persoane – un caz;

– Folosirea documentului fals – 2 cazuri;

– Nerespectarea regulilor de ședere și intrare în Republica Moldova – un caz;

– Încălcarea regimului frontierei de stat, a regimului zonei de frontieră, a regimului punctelor de trecere a frontierei de stat și a regulilor de trecere a frontierei de stat – 10 cazuri.

Pentru a evita aglomerația, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să aleagă una dintre vămile de mai jos:

  • PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”.
  • PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”.
  • PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.

Percheziții la o sală de jocuri ilegală din Călărași. Zece persoane au fost reținute
Articolul anterior
Familia moldoveanului ucis în Israel, tată a 3 copii, ar putea primi 300.000 lei ajutor de la stat
Articolul următor
Close menu