11 elicoptere vechi şi două avioane sovietice. Acestea sunt aparatele de zbor din dotarea flotei aeriene moldoveneşti, scrie publika.md.
Pe lângă ele, în registrul aerian de stat mai sunt înregistrate zeci de avioane şi elicoptere private, avioane de mici dimensiuni, baloane cu aer cald, deltoplane şi parapante. Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile, în prezent, în ţara noastră activează 14 companii aeriene care operează zboruri cu 79 de aeronave. Mai bine de jumătate dintre ele sunt destinate transportarii mărfurilor sau pentru diverse operațiuni, inclusiv peste hotarele țării.
În registrul aerian de stat sunt înregistrate 33 de elicoptere, folosite în mare pentru diferite operațiuni aeriene specializate. 11 aparțin statului, iar cel mai vechi aparat de zbor are peste 50 de ani. Ele sunt utilizate preponderent în agricultură și în misiuni peste hotarele țării.
Companiile aeriene din Moldova mai au în dotare 40 de avioane, toate sunt mai vechi de 11 ani. Două dintre ele aparțin statului.
Anul trecut, în registrul aerian de stat au fost înmatriculate opt aeronave. Toate aparţin unor companii aeriene private înregistrate în Republica Moldova.
„Şase din cele opt aeronave înmatriculate în anul 2021 până în prezent sunt avioane. Trei sunt de tip Airbus, trei sunt de tip Boing. Şi două aeronave sunt aeronave de mici dimensiuni de tip Ceesna care sunt utilizate în zboruri private.”, a declarat Constantin Vozian, şef direcţia reglementări din AAC.
Reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Civile susţin că numărul aeronavelor din Registrul aerian de stat este acelaşi de ani buni. Pe lângă avioanele, elecopterele şi baloanele cu aer cald, flota aeriana moldovenească mai are 10 motodeltoplane, un autogyro, 17 parapante şi 35 de drone. Anul trecut, nu au fost înregistrate accidente grave cu implicarea avioanelor de pasageri sau mărfuri înregistrate în Moldova.
„Pe parcursul anului 2021 au fost înregistrate per total 235 de evenimente de aviaţie civilă. Spre exemplu un impact cu păsări, până la urmă cedarea anumitor dispozitive la bordul aeronavei. Urmare a analizării lor, acestea nu au fost calificate nici ca accidente nici ca incidente grave. „, a declarat Constantin Vozian, şef direcţia reglementări din AAC.
Au fost însă înregistrate două accidente aviatice cu implicarea aeronavelor uşoare- unul pe aerodromul de la Vadul lui Vodă şi altul pe un lan de grâu din apropierea localităţii Găureni, Ialoveni.
„Nu au fost soldate cu persoane, adică cu decese. Unul din ele, persoanele aflate la bord s-au ales cu traumatisme nu grave. Investigarea în privinţa celor două evenimente, încă nu a fost finalizată. „, a declarat Constantin Vozian, şef direcţia reglementări din AAC.
Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă de asemenea că anul trecut, opt persoane s-au ales cu amenzi de 750 de lei pentru că au pilotat drone fără a deţine autorizaţii de zbor. Totodată, insituţia că a recepţionat 35 de cereri de utilizare a spaţiului aerian cu drone.