12 soldați ruși au murit în Rostov, după ce s-au aruncat în aer din greșeală. Cum s-a întâmplat tragedia?

Mai mulți soldați ruși s-au aruncat în aer accidental, în timp ce își pregăteau prânzul pe un foc deschis, lângă un depozit de muniție, la o bază din regiunea sudică Rostov, relatează Bild și portalul regional 161.ru, care citează trei surse locale din forțele de ordine și armată.

Incidentul a avut loc pe 3 noiembrie, dar a fost ținut secret față de public. Explozia a avut loc la poligonul de antrenament militar Kuzminski, unde se pregăteau pușcașii marini de pe teritoriul Primorski.

20 de soldați din brigada marină au fost aruncați în aer, în pauza de prânz. Ei foloseau o sursă de foc deschis pentru a-și încălzi mâncarea.

Focul era aprins lângă magazia cu provizii de muniție. O scânteie a ajuns la un lansator de grenade portabil RPG-7, încărcat cu obuze, iar acesta a explodat.

Cert este că opt militari au murit pe loc și alți opt au fost răniți. Patru dintre ei au decedat, ulterior, la spital. Toți cei răniți și uciși erau soldați contractuali din Vladivostok.

RPG-7 este un lansator de grenade portabil, reutilizabil, neghidat, antitanc, propulsat de rachetă.

161.ru susține că știe despre incident de mult timp: unul dintre militarii din zona de antrenament a raportat explozia, a doua zi. Dar abia acum povestea a fost confirmată de mai multe surse.

După incident, comandantul Flotei Pacificului a vizitat locul.

În prezent, nu există nicio declarație oficială din partea autorităților ruse cu privire la incident, însă circumstanțele în care s-a produs tragedia au fost cercetate de Direcția Principală de Investigații Militare din cadrul Comisiei de Investigații.

Cauza preliminară este considerată a fi nerespectarea normelor de siguranță.

sursa

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Țările care plătesc cele mai mari salarii din Europa. Unde se poate câștiga aproape 74.000 de euro pe an
Articolul anterior
Sfaturi pentru o viață sănătoasă de la cel mai bătrân medic din lume, care a împlinit 101 ani
Articolul următor