120 de mii de tone de mere, în frigiderele din țară. Se caută piețe de desfacere

Circa 120 de mii de tone de mere se păstrează în frigiderele din țară, conform datelor Moldova Fruct. Pentru comercializarea acestor fructe este important să se identifice piață de desfacere cât mai curând posibil. De ceva timp, merele moldovenești sunt exportate în România, scrie unghiul.com.

Într-o conferință de presă, ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, a spus că au fost organizate ședințe cu reprezentanții rețelelor comerciale din România, iar unele dintre acestea au confirmat că primele tiruri cu mere din Republica Moldova au ajuns la ei. Acum se poartă negocieri să fie extins asortimentul de mere exportat. Inițial s-a optat pentru soiurile galbene, acum se poartă discuții și pentru cele roșii, transmite IPN.

Săptămâna viitoare, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, va merge în Egipt, unde va discuta cu omologul său aspectele semnării Acordului de Liber Schimb, care prevede inclusiv și exportul de mere pe această piață, a comunicat Viorel Gherciu.

Ministrul mai spune că pentru merele din Republica Moldova este deschisă piața din India, dar nu se poate vorbi despre o intrare imediată cu stocurile existente, deoarece cantitățile în această privință sunt stabilite din timp. Oficialul a mai spus că va avea o întrevedere cu ambasadorul Chinei în Republica Moldova, cu care la fel va discuta diversificarea produselor agro-alimentare exportate pe piața chineză.

În altă ordine de idei, Viorel Gherciu, a comunicat că a discutat cu reprezentanții Ministerului Agriculturii al României ca să fie asigurat un coridor verde la transportul de mărfuri ușor alterabile, cât și la mărfurile agro-alimentare. Oficialul li-a exprimat speranța  că în viitorul apropiat nu doar pe la Galați, dar și pe la Ungheni va fi asigurat exportul pe cale feroviară, care este mai ieftin decât transportul rutier. La fel se discută despre transportul de mărfuri pe calea apei, care este cel mai rentabil din punct de vedere al cheltuielilor suportate.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Chișinăul și Tiraspolul infirmă zvonurile precum că ar avea loc mobilizare de trupe în stânga Nistrului
Articolul anterior
Jurnalist ucrainean, găsit mort lângă Kiev. Bărbatul era căsătorit şi avea patru copii
Articolul următor