Mai multe mașini au fost cuprinse de flăcări în această noapte la Chișinău. La o parcare subterană, patru automobile au luat foc în timpul staționării și au afectat alte trei care se aflau în apropiere.
Pompierii au intervenit de două ori, potrivit IGSU. Primul caz s-a întâmplat în jurul orei 2:00 în curtea unui bloc de locuit de pe strada Hâncești din Chișinău.
Un Mercedes a ars aproape în totalitate. Acesta a afectat parțial circa alte cinci mașini parcate în apropiere.
Un alt incendiu a avut loc în jurul orei 3:00, la o parcare subterană de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Focul a distrus complet un automobil de model Renault, iar alte 6 ajutoturisme au rămas afectate parțial. Toate circumstanțele urmează să fie stabilite. (sursa foto: www.point.md)
Rapperul ucrainean Potap a anunţat că vrea să reprezinte Moldova la Eurovision
Cunoscutul rapper ucrainean Potap, care și-a schimbat pseudonimul în Slavic Balagan, a făcut o declarație neașteptată pe rețelele sociale. După cum se știe, în luna mai va avea loc concursul internațional „Eurovision 2025”, pentru care toate țările se pregătesc activ, scrie safenews.md
Între timp, artistul a declarat că ar dori să participe la spectacol, dar nu din partea Ucrainei.Pe contul său de Instagram, el a publicat un videoclip cu un dialog cu o femeie, iar în timpul conversației, el a spus că și-ar dori să reprezinte Republica Moldova la Eurovision. Mai mult, acesta a anunţat că are şi o piesă potrivită pentru scena internațională, cu influențe moldovenești, scrie presa din Ucraina.
„Vreau să vă spun sincer, având în vedere că echipa mea principală este formată din băieți din Moldova, dacă ar exista această oportunitate, aș reprezenta cu plăcere Moldova la Eurovision”, a spus Potap.
Artistul a adăugat că poate plăti singur costurile călătoriei la concurs, fiind convins că moldovenii l-ar susține la spectacol:„Am putea să reprezentăm Moldova la Eurovision, dacă, bineînțeles, oamenii ne-ar susține. Și cred că ne-ar susține”, a adăugat cântărețul.
Amintim că Republica Moldova s-a retras din concursul muzical Eurovision 2025. Anunțul a fost făcut de directorul televiziunii naționale, Moldova 1, Corneliu Durnescu, și șeful Delegației Eurovision Moldova, Daniela Crudu, în data de 22 ianuarie 2025. Organizatorii au precizat că decizia a fost luată în urma unei analize detaliate a situației actuale, precum și a provocărilor economice, administrative și artistice.
Alaiba nu pleacă de la Ministerul Economiei. PAS i-a pregătit o funcție
Dumitru Alaiba, care a demisionat săptămâna aceasta din funcția de ministrul al Economiei și Digitalizării, nu pleacă, totuși de la minister. Ina Coșeru, deputat al partidului de guvernare, a declarat aseară, la TV8, că Alaiba o va consilia pe succesoarea sa, Doina Nistor.
”Deocamdată vorbim despre menținerea domnului ministru în echipa ministerului, în calitate de consilier, care să o ajute pe doamna ministru, în calitate de reprezentant al echipei, cu toată memoria instituțională de doi ani și ceva și să putem să lansăm acel instrument care a fost susținut de Parlamentul European”, a precizat Ina Coșeru.
Comentariul a fost dat pentru întrebarea moderatoarei, dacă este adevărat că lui Alaiba i se pregătește o funcție diplomatică.
Pe 13 martie, Dumitru Alaiba a anunțat că demisionează din funcția de ministru. În aceeași zi, seara, șeful Guvernului, Dorin Recean, a comunicat că a propus-o pe Doina Nistor pentru funcția de ministru, iar vineri dimineața, aceasta a depus jurământul. Recean i-a mulțumit lui Alaiba pentru munca depusă și a declarat că acesta ar putea reveni într-o funcție peste două săptămâni. Ulterior, purtătorul său de cuvânt a explicat că declarația premierului a fost o glumă.
Prima autorizație în R. Moldova, pentru cultivarea cânepei în scop industrial
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a eliberat prima autorizație pentru cultivarea cânepei în scopul producerii de semințe, fibre și/sau ulei.
Potrivit reprezentanților AMDM, cultivarea cânepei respectă actul tehnologic aprobat, iar cânepa destinată producerii de semințe, fibre și ulei este cultivată conform normelor agrotehnice.
Cânepa industrială este o cultură profitabilă și ușor de întreținut. Cu un ciclu de creștere de doar 90 de zile, permite două-trei recolte pe an. Totodată, cânepa captează cantități mari de dioxid de carbon, contribuind la combaterea schimbărilor climatice.