130 de pensionari au devenit absolvenţi la o universitate din România!

La o universitate din Galați, anul universitar s-a încheiat joi nu doar pentru tinerii studenți, dar și pentru 130 de pensionari. Aceștia au finalizat cursurile Universităţii Vârstei a Treia. Ei au studiat, timp de un an, medicina, nutriţia, kinetoterapia, istoria sau arta.

separator

Proiectul Universitatea Vârstei a Treia a debutat la Galaţi în urmă cu trei ani. Cursurile ţin un an, perioadă în care studenţii seniori trec prin mai multe module. Deoarece nu pot parcurge toate materiile în două semestre, cei interesaţi se pot şi înscrie şi anul următor la cursuri, optând pentru alte module.

La ceremonia de absolvire desfăşurată joi au participat numeroşi seniori care au participat la cursuri încă de la demararea programului. Absolvenţii de vârsta a treia au fost îmbrăcaţi în costume speciale, iar în deschiderea festivităţii s-a intonat „Gaudeamus igitur”.

Printre participanţi a fost şi o femeie în vârstă de 77 de ani, care a fost studentă la Universitatea Dunărea de Jos şi în urmă cu jumătate de secol.

„În această clădire, în urmă cu 50 de ani eu am fost studentă. E o plăcere să redevin studentă. Spre deosebire de prima studenţie, simt cu mai multă greutate importanţa cunoaşterii. Azi, la 77 de ani, am venit aici ca să mă bucur că mai am emoţiile tinereţii. Am venit ca să am parte de emoţie, de bucurie, de satisfacţie, pentru că am terminat încă un an de şcoală. Pe an ce trece descopăr cât de important este să faci treaba asta la vârsta a treia”, a declarat, pentru Mediafax, Mihaela Popa, una dintre absolventele Universităţii Vârstei a Treia.

Decanul de vârstă al absolvenţilor este un bărbat de 88 de ani.

„Niciodată nu-i prea târziu să înveţi, cred că vin şi la anul. Mi-a plăcut foarte mult aici, o să vin chiar dacă am 88 de ani”, s-a destănuit, corespondentului Mediafax, Marin Podoleanu.

Mai mulţi absolvenţi au decis să vină şi anul următor la cursuri.

„Am învăţat lucruri foarte bune şi ne-am propus să o ţinem tot aşa până în 2060. Noi suntem repetenţi, suntem anul trei şi de aceea ne declarăm repetenţi ca să putem continua. Am studiat medicina, kinetoterapia, istoria, arta, am învăţat că arta, religia, cultura, în general comunicarea, sunt foarte importante. La vârsta noastră am devenit mai tineri, mai buni şi mai fericiţi”, a spus Tudosia Isofache.

Proiectul Universitatea Vârstei a Treia de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a ajuns la a treia ediţie şi se adresează persoanelor care au cel puţin 55 de ani şi doresc să se reîntoarcă pe băncile şcolii.

Modulele sunt organizate în funcţie de cereri, pe specializările Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizaţie, Istorie, Filosofie, Teologie, Kinetoterapie, Turism, Economie, Geopolitică şi Relaţii Internaţionale, Psihologie şi Pedagogie, Nutriţie şi Ştiinţa Alimentaţiei, Ştiinţă şi Inginerie.

Activităţile se desfăşoară sub formă de prelegeri şi conferinţe, ateliere de dezbatere şi seminarii, grupuri de lectură, vizite şi tururi ghidate. La final, cursanţii primesc un certificat de absolvire, iar pentru participare se plăteşte o taxă anuală de 100 de lei.

Sursa

Caz grav de spionaj la Jocurile Olimpice. Antrenoarea Canadei, dată afară

Caz grav de spionaj la Jocurile Olimpice. Bev Priestman, antrenoarea selecționatei olimpice de fotbal feminin a Canadei, a fost demisă din funcție după ce a fost implicată într-un scandal controversat. Decizia a venit după ce Priestman a ordonat utilizarea unei drone pentru a spiona adversarele din Noua Zeelandă, scrie evz.ro.

Comitetul Olimpic Canadian a decis joi seară să o demită pe Bev Priestman din funcția de antrenor al selecționatei olimpice de fotbal a Canadei, după scandalul legat de spionajul adversarilor. În locul ei, Andy Spence, antrenorul secund, a preluat responsabilitățile echipei. Această schimbare a venit ca urmare a ordonanței controversate de utilizare a unei drone pentru a supraveghea echipa adversă din Noua Zeelandă.

Priestman nu a fost prezentă la meciul de debut al Canadei la Jocurile Olimpice, în care echipa a obținut o victorie de 2-1 împotriva Noii Zeelande.

Marți, 23 iulie, în timpul antrenamentului echipei feminine din Noua Zeelandă, jucătoarele și staff-ul au observat prezența unei drone care spiona activitățile lor. Comitetul Olimpic al Noii Zeelande a trimis o scrisoare oficială către autoritățile olimpice pentru a raporta incidentul. În urma acestuia, Joseph Lombardi, pilotul dronei, a fost reținut de poliție când drona a aterizat aproape de el.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris va avea loc vineri, 26 iulie.

Epidemie de holeră într-o localitate din Ucraina, ocupată de ruși. Orașul a fost închis

O epidemie de holeră a izbucnit în Avdeevka ocupată de ruși, regiunea Donețk, a declarat șeful administrației militare a orașului Avdeevka, Vitali Barabaș, scrie stiripesurse.md.

Ocupanții ruși au capturat Avdiivka în februarie 2024. Potrivit lui Barabash, în primele luni după aceasta, rușii au încercat să lanseze utilități publice, oamenii au greblat drumurile de călătorie și au fost plătiți cu 5 mii de ruble.

Acest lucru nu s-a întâmplat de două săptămâni.

Sunt o mulțime de câini vagabonzi care se năpustesc asupra oamenilor. Se spune că există o duhoare puternică de la cadavrele morților, s-ar putea spune, acolo are loc o catastrofă epidemiologică”, a spus Barabaș. Potrivit acestuia, în momentul în care forțele de apărare s-au retras din Avdievka, aproximativ 700 de oameni au rămas în oraș.

Canicula revine! Cod Galben anunțat pentru acest weekend

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță un nou Cod Galben de caniculă, informează unica.md.

Avertizarea, care prevede valori termice de +33 de grade Celsius și mai mult, va fi valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru perioada 27-28 iulie.

Zăpadă de 6 metri în România! Drumarii speră să deszăpezească totul până pe 1 iunie
Articolul anterior
Unul dintre cele mai adorate deserturi japoneze
Articolul următor