15 elevi și studenți vor primi burse de merit

15 elevi și studenți vor primi burse de merit pentru rezultate excepționale în anul de studii 2024 -2025. Lista beneficiarilor a fost aprobată, astăzi, de Executiv, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit proiectului, 10 studenți vor primi câte 3690 de lei lunar, pe durata unui an academic. În același timp, bursa elevilor din colegii va constitui 2860 de lei. Astfel, Guvernul fortifică sistemul de învățământ superior prin susținerea performanței și a meritocrației.

La selectarea beneficiarilor s-a ținut cont de aspecte precum media notelor, activitățile educaționale, culturale, sportive și științifice desfășurate de către tineri, dar și scrisorile de recomandare.


Amintim că, pentru anul curent de învățământ, bursele prezidențiale au fost majorate de la 1845 de lei la 3690 de lei pentru studenți și, respectiv, 2860 de lei pentru elevii din învățământul profesional tehnic. În acest an, pentru bursa Președintelui au fost depuse 72 de dosare. 

Kremlinul anunță planurile lui Vladimir Putin după victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA

Purtătorul de cuvânt al Kremliului, Dmitri Peskov, a anunțat că nu are cunoștință de vreun plan al lui Vladimir Putin de a-l felicita pe Donald Trump după ce republicanul și-a proclamat victoria în alegerile prezidențiale, relatează Reuters și agenția de stat rusă Tass, citată de hotnews.ro.

„Nu sunt la curent cu vreun plan al președintelui de a-l felicita pe Trump pentru alegerea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a subliniat că oamenii nu ar trebui să uite că Statele Unite sunt o țară neprietenoasă față de Rusia.

„Să nu uităm că vorbim despre o țară neprietenoasă care este implicată direct și indirect într-un război împotriva statului nostru”, a menționat el.

Moscova urmărește îndeaproape și analizează declarațiile făcute de politicienii americani despre Rusia, a declarat Peskov reporterilor prezenți miercuri la un briefring la Kremlin.

El a mai declarat că relațiile dintre cele două țări se află la un minim istoric și este practic imposibil ca acestea să se înrăutățească.

SUA sunt capabile să schimbe traiectoria politicii lor externe, spune Peksov, dar „vom vedea în ianuarie”, când Trump va prelua funcția, dacă acest lucru se va întâmpla.

Trafic de droguri, arme și muniții la Drochia

Ofițerii Secției investigații infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Drochia au desfășurat o serie de acțiuni menite să identifice și să documenteze cazurile de trafic de droguri, arme și muniții pe teritoriul raionului Drochia, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile a cinci bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 45 de ani, locuitori ai raionului Drochia, care sunt suspectați de cultivarea, consumul și comercializarea drogurilor, precum și de deținerea ilegală de arme și muniții.

În timpul perchezițiilor au fost descoperite și ridicate obiecte și substanțe care au legătură cu activitățile infracționale. Printre acestea se numără o cantitate semnificativă de masă vegetală mărunțită, asemănătoare cu marijuana, precum și arme de model neidentificat.

Toate materialele confiscate au fost transmise pentru expertiză la CTCEJ al IGP, pentru a stabili natura și caracteristicile acestora.

Polițiștii continuă cercetările pentru a identifica și alți suspecți sau membri ai rețelei implicate.

Primii bani din pachetul de sprijin anunțat de UE ar putea ajunge în Moldova în prima parte a anului viitor

 Primii bani din pachetul de sprijin de 1,8 miliarde, anunțat de șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, ar putea ajunge în Republica Moldova în prima parte a anului 2025. Anunțul a fost făcut de președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan în cadrul unei emisiuni tv, comunică MOLDPES.

Potrivit sursei citate, banii vor fi acordați în mai multe tranșe, după ce pachetul de sprijin va fi aprobat de instituțiile responsabile.

„Comisia Europeană a propus acest pachet, el trebuie adoptat de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European. În Parlamentul European eu sunt responsabil, vom începe munca în următoarele săptămâni, deja avem întâlniri pregătitoare. Cred că vom da votul final la începutul anului 2025. După care, Guvernul Republicii Moldova trebuie să prezinte Comisiei Europene o agendă de reforme”, a spus Mureșan.

Europarlamentarul a menționat că este posibil ca prima plată să fie făcută înaintea scrutinului parlamentar. „Pentru noi nu calendarul electoral este important, banii nu au un scop politic. Dar este evident că, dacă în viitorul Parlament va fi o majoritate antieuropeană care nu va respecta regulile europene, Comisia Europeană nu va putea face plățile ulterioare. E clar că un Guvern antieuropean nu va reuși să fructifice aceste fonduri și Republica Moldova riscă să piardă o parte din aceste fonduri. Dar, nu suntem în această situație momentan, avem un Guvern proeuropean și ne dorim ca banii să înceapă a fi absorbiți imediat ce adoptăm legea în Parlamentul European”, a conchis Mureșan.

Eurodeputatul a menționat că Planul de Creștere de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova prevede investiții în infrastructura țării, în școli, drumuri, spitale, dar și în modernizarea administrației publice și continuarea reformelor în sistemul de justiție.

Kremlinul anunță planurile lui Vladimir Putin după victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA
Articolul anterior