17 instituții publice din Capitală s-au conectat la un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie

Opt școli, patru grădinițe, trei clădiri administrative, un spital și un teatru din municipiul Chișinău s-au conectat la EMIS – un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă și rece. Aceasta a fost posibil datorită susținerii oferite de PNUD Moldova, prin proiectul său „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” finanțat de Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul Green City Lab Moldova, scrie jurnal.md.

În total, în cele 17 clădiri publice au fost instalate peste 80 de contoare inteligente. Datele privind resursele utilizate sunt transmise automat pe platforma web EMIS, care permite monitorizarea de la distanță și în timp real a consumului. Totodată, sunt generate alerte atunci când consumul de energie sau apă crește brusc. Notificarea este transmisă managerului instituției și altor persoane responsabile, pentru a asigura o intervenție promptă.

Beneficiarii proiectului au fost selectați împreună cu Primăria Municipiului Chișinău. Printre aceștia este și IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 din capitală. Instituția a făcut anterior, cu suportul partenerilor de dezvoltare și programelor de stat, izolarea termică a pereților clădirii, a instalat panouri solare și a inițiat schimbarea sistemului de iluminare.

Noul sistem de monitorizare a consumului de energie va permite instituției să facă economii la facturi și să gestioneze eficient consumul de resurse în perioada în care prețurile cresc continuu, spune Aliona Rotari, directoarea spitalului: „În ultima perioadă evident că facturile sunt mai mari decât ne-am obișnuit și trebuie să facem economii. Totuși, aceste economii nu trebuie să afecteze confortul pacienților, care au nevoie de condiții optime ca să se facă bine. Avem instalate șase contoare cu ajutorul cărora putem să monitorizăm în timp real consumul de energie electrică, energie termică, apă caldă și apă rece. Sper că acest sistem ne va ajuta să facem un management energetic corect și un management financiar eficient”.

Platforma EMIS permite stocarea datelor lunare de consum și compararea indicatorilor energetici pentru diferite perioade ale zilei, lunii sau ale anului. În funcție de datele înregistrate, administrația instituțiilor poate să observe când consumul de resurse a fost făcut ineficient și să întreprindă măsuri.

„De exemplu, în timpul nopții, unele instituții pot să reducă nivelul de căldură, dacă aceasta le permite profilul de activitate. La fel, poate fi eficientizat consumul de apă și energie electrică. Scopul nostru este să reducem consumul de energie și să oferim maxim suport instituțiilor care vor să facă management energetic. Mecanismul de monitorizare a consumului de energie urmează să fie extins la nivel național și poate fi utilizat atât pentru sectorul public, cât și pentru sectorul privat”, spune Irina Apostol, dezvoltatoarea EMIS din cadrul Green City Lab Moldova.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în anul 2006, unde a fost replicat în peste 13.000 de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Serbia.

Dacă este folosit corect, acest sistem poate să genereze economii de la 5 la 15% din consumul de resurse. Monitorizarea datelor despre consumul de energie și apă poate să ajute managerii instituțiilor publice să întreprindă măsuri de eficientizare a managementului energetic, iar ca rezultat să economisească resurse financiare”, menționează Alexandru Rotaru, managerul de proiect la PNUD Moldova.

Cele 17 clădiri publice din municipiul Chișinău care au primit acces la sistemul informațional de monitorizare a consumului de energie EMIS au beneficiat, de asemenea, de instruire privind utilizarea noii platforme și principiile de management energetic. Totodată, instituțiile beneficiare au suportul specialiștilor din cadrul Green City Lab Moldova în procesul de citire și interpretare a datelor, dar și pentru a identifica posibilitățile de economisire.

Instituțiile publice și private care vor să utilizeze sistemul informațional EMIS de monitorizare a consumului de energie electrică, energie termică, gaze naturale, apă caldă și apă rece se pot adresa la Green City Lab Moldova, mai scrie sursa citată.

Accident teribil în stânga Nistrului: Un mort și mai mulți răniți, după ce un BMW a intrat într-o stație plină cu oameni

Un accident rutier grav a avut loc în această dimineață în stânga Nistrului. Un BMW a intrat într-o stație plină cu oameni, apoi a ajuns într-un gard, scrie unimedia.info.

Potrivit presei din regiune, o persoană a decedat, iar mai multe au fost rănite.

La fața locului au intervenit serviciile specializate.

Campionatul European, organizat în premieră la Chișinău! Moldova a fost gazdă a două turnee majore la dans sportiv

Republica Moldova a fost gazdă a două turnee majore la dans sportiv. În premieră, țara noastră a organizat Campionatul European, rezervat seniorilor, proba standard adult, la care au participat 56 de perechi din 29 de țări, scrie zugo.md.

În competiția europeană, rezervată seniorilor, proba standard, Republica Moldova a ocupat locul I prin perechea Alexei Glukhov/Anastasia Glazunova. Pe locul secund s-a situat tandemul din România Rareș Cojoc/Andreea Matei iar podiumul a fost completat de dansatorii germani Tomas Fainsil/Violetta Fainsil.

Aceeași performanță, R. Moldova a realizat-o și la Campionatul European, rezervat vârstei până la 21 de ani, zece dansuri. Pe primul loc a urcat perechea din Republica Moldova Vladimir Cebanu/Sofia Chiorescu, locul II a revenit reprezentanților din Lituania Domantas Belevicius/Dominyka Brantaite iar medalia de bronz a fost cucerită de dansatorii moldoveni Lucian Angheluță/Ionela Ursu.

La competiția continentală, la această categorie de vârstă, au participat 26 de perechi din 18 țări.

Oportunitate unică pentru designerii grafici de la noi interesați de tehnologie și implicare activă în societate

Pe 26-28 aprilie ești așteptat la Tekwill pentru a participa la UX4Gov Designathon. Evenimentul care încurajează colaborarea între instituțiile publice și designerii de produs, cu scopul de a îmbunătăți accesibilitatea și calitatea serviciilor publice prin soluții de design inovator și centrat pe utilizator.

Participanții vor lucra în echipe pentru a aborda și soluționa provocările reale prezentate de instituțiile publice, trecând prin toate etapele dezvoltării produsului – de la cercetare la prototip și testare, culminând cu prezentarea soluțiilor în fața unui juriu de experți.

Această inițiativă reprezintă o oportunitate unică pentru Designerii de Produs, UX, UI, Web și grafici, cu o pasiune pentru inovare și impact social, de a soluționa provocările reale ale instituțiilor publice.

Beneficii pentru participanți:

Impact vizibil: Ai ocazia să vezi cum soluțiile tale contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor.

Colaborare: Construiești punți valoroase între lumea designului și sectorul public.

Învățare și dezvoltare: Participarea îți va extinde orizonturile, îmbogățindu-ți portofoliul și rețeaua profesională.

 UX4Gov Designathon îți oferă spațiul potrivit pentru implicarea ta activă în dezvoltarea produselor sectorului public.  Dar venim să te informăm că ideea ta nu va fi doar apreciată, dar și remunerată:

 Locul 1: 50.000 lei – o recompensă semnificativă pentru echipa care va impresiona juriul cu cea mai originală și de impact soluție.

Locul 2: 30.000 lei – o recunoaștere importantă a efortului și talentului echipei care va obține locul secund.

Locul 3: 10.000 lei – un premiu consistent pentru echipa care va completa cu o soluție ingenioasă și bine conturată

Înregistrarea la eveniment se face AICI.

Locurile sunt limitate. Încurajăm toți designerii interesați să se înregistreze pentru a nu pierde șansa de a contribui la transformarea digitală a Republicii Moldova.

UX4Gov Designathon este o inițiativă a comunității de design YaTakViju și Technovator, în parteneriat cu ATIC și Tekwill, sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)

Ne pregătim de școală: Rechizite, ghiozdane și ținute pentru un an de nota 10!
Articolul anterior
Doi tineri au așteptat la coadă pentru un certificat de căsătorie alături de Jennifer Lopez și Ben Affleck: ”Suntem fericiți!”
Articolul următor