În data de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 de grade, acesta este și momentul solstițiului de vară ce semnifică începutul verii astronomice. Astăzi va fi cea mai lungă zi din an, denumită și Ziua Mondială a Soarelui.
Denumirea de „solstițiu” înseamnă „soarele stă” și vine de la faptul că pe data de 21 iunie are loc schimbarea gardientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile lui. Durata zilei, o dată cu solstițiul de vară, ziua soarelui, va avea cea mai mare valoare din an, mai exact: 15 ore și 32 de minute, în timp ce durata nopții va fi doar de 8 ore și 28 de minute.Ziua Soarelui – tradiții populare
Deseori, ziua soarelui sau solstițiul de vară așa cum este cunoscut fenomenul, a fost asociat cu o mulțime de tradiții populare ce au ca și scop noi începuturi.
Solstițiul de vară este o zi de sărbătoare ce este evidențiată prin petreceri, cântece, dansuri, focuri mari și picnicuri în aer liber.
Cu sute de ani în urmă, solstițiul de vară era prilejul de a calcula momentele importante ale muncilor agricole.
De asemenea, ziua soarelui era o perioadă populară din an pentru organizarea nunților și petrecerilor.
O vorbă din popor spune că, dacă cucul va înceta să mai cânte de Sânziene, urmează o vară secetoasă.
Ziua Soarelui – superstiții și obiceiuri străvechi
Se spune că energia solstițiului de vară este considerată energia pasiunii, creativității, virilității și belșugului. Dacă faci baie în lacuri sau râuri în această zi, efectul este unul curativ și constituie un ritual de renaștere.
În anumite regiuni, spălatul cu roua ce se adună în ajunul solstițiului este o practică magică de frumusețe.
De asemenea, în credința populară se spune că solstițiul de vară este benefic și asupra schimbărilor în dragoste, sănătate și prosperitate. Magia practicată în timpul solstițiului are puterea de a materializa dorințe ori aspirații greu de realizat. În ziua solstițiului, la poli, Soarele este în mod constant vizibil la o înălțime puțin mai mare de 23 de grade, pe bolta cerească.