22 de mașini inteligente vor monitoriza traficul pe drumurile din țară: Toate încălcările vor fi constatate automat

Viteza excesivă și alte nereguli la volan vor fi identificate automat pe drumurile din Moldova, datorită implementării a 22 de mașini inteligente dotate cu sisteme moderne de monitorizare.

Aceste autoturisme vor circula pe întreg teritoriul țării, detectând și analizând contravențiile în timp real, prin simpla scanare a numărului de înmatriculare al vehiculului, transmite tv8.md.

„Vom avea mașini inteligente pe trasee, nu trebuie să spunem capcane, care vor genera nu doar constatări ale încălcărilor, dar vor face și analiză. Adică dacă noi vom avem o mașină în față, sistemul ne-o captează și dacă dorim să vedem unde a mai fost fixată această mașină, automat ne va da toată harta, unde a mai încălcat. În același timp sistemul va interacționa cu toate registrele. Dacă până astăzi noi constatam ca urmare a verificării pașaportului tehnic, a codului mașinii dacă are sau nu are revizia tehnică, sistemul ne va permite prin plăcuța de înmatriculare, din mers să facem toate acestea”, a declarat Cernăuțeanu.

În plus, aceste sisteme vor putea arăta din mers dacă mașina a fost sau nu a fost în vizorul poliției sau dacă este în căutare, adică acest lucru nu-l va mai face polițistul. De asemenea, acestea vor constata automat toate încălcările de pe traseu, în baza unui algoritm. 

„Mașinile vor lucra pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În primă fază, vom avea 22 de astfel de mașini, dar până la finele anului posibil să fie dublate. În mare parte, aceste mijloace de transport nu vor stopa mașini în trafic persoanele contraveniente. Adică mașina automat va genera constatarea și va fi remisă scrisoare la domiciliu, ca să nu rupem și din timpul conducătorului, bine, atunci când va zbura cu 200 la oră sigur va fi stopată acea persoană”, a menționat șeful IGP.

Totodată, camerele de supraveghere vor suplini efortul mașinilor inteligente. Potrivit lui Cernăuțeanu, acestea și-au demonstrat eficacitatea: „Funcționează și au efect. Mai mult decât atât, noul mecanism care a stabilit că în cazul în care proprietarul a cărui este mașina nu va comunica cine este la conducerea mijlocului de transport, automat, după 60 de zile, amenda este aplicată automat proprietarului”.

În acest context, șoferii care au înstrăinat sau conduc automobile în bază de procură sunt îndemnați să perfecteze actele de vânzare cumpărare pentru a evita asemenea situații. 

Totodată, șeful IGP a adus exemple prin care unii șoferi s-au ales cu amenzi cumulative de 30 sau 38 de mii de lei, datorită camerelor de supraveghere. 

Un grup de preoți militari pleacă în ”pelerinaje” în Rusia. Ce spune Ministerul Apărării

În comunicatul publicat pe 4 septembrie, Mitropolia Moldovei recunoaște că ”pelerinajele” preoților săi în Federația Rusă sunt organizate de Patriarhia Rusă și afirmă că acestea vor continua, în ciuda nemulțumirii enoriașilor, care se întreabă ce caută păstorii lor în țara care a declanșat o invazie criminală în Ucraina, scrie deschide.md.

Zis și făcut! Pe 8-9 septembrie, încă un grup de preoți va zbura în Rusia. Cu o mică diferență: dacă fețele bisericești plecate anterior își ”ridicau gradele” pe la berării din Moscova, în cazul celor aproximativ 30 de preoți care vor zbura în zilele ce urmează este vorba despre alte grade, mai concret militare.

Într-adevăr, de această dată, la Moscova pleacă un grup de preoți militari, care se află doar în subordinea Mitropoliei Moldovei. Potrivit surselor din cadrul Mitropoliei Moldovei, grupul va fi condus de episcopul de Ceadîr-Lunga, Nicolae Roșca, colonel, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept.

Din listă, întocmită de protopopul de Criuleni și Dubăsari, Oleg Vieru, fac parte aproximativ 30 de preoți, majoritatea militari, precum protoiereul mitrofor Adrian Toia, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Durlești; arhimandritul Irinarh (numele lumesc Ion Costru), starețul sfintei mănăstiri Țigănești; preotul Dan Grigori; protoiereul Lilian Ciubatîi, blagocinul raionului Briceni; prot. mitr. Igor Cojocari, protopop de Rezina; prot. Dumitru Darmancev, parohul bisericii ”Sf. Irh. Alexie” s. Pohrebea, r. Dubăsari; Victor Ceban, preot-paroh al Bisericii cu hramul în cinstea „Sf. M. Mc. Dimitrie” din or. Anenii Noi; prot. mitr. Gheorghe Gavriliță, șef direcție Armata Națională din cadrul sectorului sinodal Activitate Spirituală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept; prot. mitr. Valeriu Gîțu; prot. mitr. Corneliu Dobrogeanu, vicepreședintele Sectorului Sinodal Activitate Spirituală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept.

Citiți continuarea AICI.

ATENȚIE, copil DISPĂRUT la Soroca! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a găsi un băiat de 13 ani

De ieri, polițiștii din Soroca s-au mobilizat pentru căutarea unui copil, după ce au primit un apel de la un asistent social care a raportat dispariția băiatului de 13 ani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acesta a plecat de la școală în jurul orei 15:00 într-o direcție necunoscută și nu s-a întors până în acest moment acasă.

Când a plecat era îmbrăcat în haine negre și încălțat în adidași negri.

Băiatul are corpolență medie, ochi albaștri și păr șaten.

În cazul în care dețineți informații care pot ajuta la stabilirea locului aflării minorului, vă rugăm să sunați la numerele de telefon: 023023602 sau 069942555.

La Grădina Zoologică din Chișinău s-a născut un pui exotic

Momente de bucurie la Grădina Zoologică din Chișinău, unde zilele trecute s-a născut un pui de porc spinos. Potrivit unui ghid de la Grădina Zoologică din Chișinău, puiul se simte foarte bine, însă mama acestuia nu îi permite să iasă afară, transmite Știri.md.

Totuși, micuțul poate fi văzut dimineața și seara, atunci când acesta este hrănit.

„Porcii spinoși indieni sunt animale nocturne, ziua nu prea se arată afară, dar îi puteți vedea la hrănirea de dimineață și de seară”, spune ghidul.

Histricidele sau porcii spinoși din Lumea Veche sunt o familie de rozătoare de talie mijlocie sau mică, scurmătoare, cu corpul acoperit pe spate și laturi cu țepi sau cu peri lungi, groși și rigizi. Picioarele anterioare au gheare puternice, adaptate la săpat.

Aceste mamifere sunt răspândite în regiunile calde din Africa, sudul Europei, sudul Asiei. Porcul spinos cu coamă este răspândit în țările din jurul Mării Mediterane, iar ziua o petrece în galerii subterane săpate de el.

Puteți vedea video AICI.

A pus în pericol viața propriei fiice urcând-o la volan. Copila abia vedea drumul
Articolul anterior
Marina Tauber, pe banca acuzaților! Riscă patru ani de închisoare pentru că a intimidat judecătorii în timpul unei ședințe
Articolul următor