27 de ani fără compozitorul Petre Teodorovici

Compozitorul și interpretul de muzică ușoară, Petre Teodorovici, este comemorat astăzi. Acesta a trecut la cele veșnice la 5 iulie 1997. S-a stins la vârsta de 47 de ani, fiind răpus de diabetul zaharat, informează unica.md.

Petre Teodorovici s-a născut pe 18 mai 1950, în orașul Leova, RSS Moldovenească, Uniunea Sovietică, în familia profesorului de muzică Cristofor Teodorovici. Studiile le-a făcut la Colegiul de muzică Ștefan Neaga, secția teoria muzicii (și facultativ, compoziția, cu Eugen Doga), și la Facultatea de dirijat coral a Institutului de Arte Gavriil Musicescu din Chișinău. Este fratele mai mare al regretatului compozitor Ion Aldea-Teodorovici, împreună cu care au semnat câteva piese. 

Încă din tinerețe Petre Teodorovici s-a afirmat ca un luptător pentru cauza națională, manifestându-se pe latura culturală.

Regretatul compozitor a scris melodii pe versurile poeţilor Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Simion Ghimpu, Ion Hadârcă. Cântecele compuse de Petre Teodorovici s-au bucurat de popularitate pe marile scene la festivaluri muzicale din Argentina, Cuba, Finlanda, Italia, România, Rusia, Slovacia. A scris melodii pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Simion Ghimpu, Ion Hadârcă ș.a. Din colaborarea cu scriitorii a semnat o serie de cântece, care au devenit șlagăre: „Santa Maria Maggiore”, „Scrisul nostru”, „De ce?”, „Veniți acasă”, „Ultima oră” , care s-au bucurat de popularitate imensă.

În 1989 lui Petre Teodorovici i-a fost conferit titlul de Maestru emerit al Artei, iar în 1996 a devenit cavaler al ordinului Gloria Munci

Acesta s-a stins din viaţă pe 5 iulie 1997 la Chişinău şi a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a victimelor regimului stalinist

Sâmbătă, 6 iulie, a fost organizat un miting la Monumentul „Trenul Durerii” de pe Aleea Gării, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. La ceremonie a participat și conducerea de vârf a țării.

Prezentă la eveniment, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că pacea și libertatea de a ne trăi viața în casele noastre în liniște este obiectivul cel mai de preț.

„Noi nu am ales să fim deportați, nimeni nu ne-a întrebat. Noi nu am ales să fim înfometați, uciși, trimiși la război. Neamul nostru a sângerat în timp ce alții ne decideau soarta. Și chiar dacă nu putem schimba trecutul, avem datoria să-l cunoaștem. Să nu uităm niciodată ororile lui și să ne asigurăm că niciodată țara noastră nu va mai trece printr-o asemenea teroare. Avem datoria să ne punem țara la adăpost, să înaintăm sacrificiile înaintașilor noștri care au rămas întotdeauna demni și drepți, să prețuim libertatea câștigată, amintindu-ne de durerea prin care a trecut poporul nostru, să apărăm libertatea de a alege pentru noi, libertatea de a trăi într-o țară în care niciodată să nu fie ridicați noaptea cu pușca la tâmplă copii, mame, tați, bătrâni”, a declarat Maia Sandu.

Transfăgărășanul va intra în reparații vara aceasta

Ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri că urmează lucrări de reparații vara aceasta pe Transfăgărășan, dar fără să fie oprit traficul rutier.

Transfăgărășanul va intra în reparații: Traficul rutier nu va fi opritFoto: emerging-europe.com

„Asta e o chestiune care țin neapărat ca în această vară să fie făcută și anume lucrări pe Transfăgărășan, absolut necesare, cele de vară. (…) Cred că e un studiu de fezabilitate în execuție în acest moment pe Transfăgărășan”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, transmite tvrmoldova.md.

Sorin Grindeanu a precizat că reparațiile ce urmează să fie efectuate nu vor însemna oprirea traficului pe Transfăgărășan. 

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a verificat vineri stadiul lucrărilor la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada Sibiu – Pitești. 

Circulația rutieră pe Transfăgărășan a fost redeschisă începând cu 7 iunie, inclusiv în zona alpină, cuprinsă între Bâlea Cascadă (județul Sibiu) și Piscul Negru (județul Argeș). Traficul rutier este permis doar pe timpul zilei, între orele 07:00 – 21:00, iar „în cazul unor fenomene meteorologice nefavorabile drumul va fi închis temporar până când vremea va permite redeschiderea drumului în condiții de siguranță”, au arătat recent cei de la DRDP Brașov. 

Transfăgărășanul este în momentul de față și una dintre rutele pe care se poate ajunge la Sibiu, în condițiile în care începând de luni va fi închisă circulația rutieră pe DN7 Valea Oltului. 

Turiștii pot circula pe Transfăgărășan între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac și cu telecabina, însă doar ziua și numai când condițiile meteo sunt favorabile transportului pe cablu.

Mesaj de alertă în județul Tulcea din cauza războiului din Ucraina

Autoritățile române au transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert în județul Tulcea, fiind vizate localitățile din granița cu Ucraina, avertizând populația asupra pericolului căderii de obiecte din spațiul aerian, ca urmare a conflictului armat din Ucraina.

Mesaj RO-Alert în județul Tulcea din cauza războiului din UcrainaFoto: Imagine simbol

Populația este asigurată că nu teritoriul României este vizat de atacurile Federației Ruse și este sfătuită să sune la 112 dacă observă obiecte care cad din cer, transmite știrileprotv.ro.

„Ca urmare a semnalării unor posibile acțiuni ale forțelor armate pe teritoriul Ucrainei, structurile cu rol de apărare ale statul Român au notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență despre această situație care, la rândul lui, a emis un mesaj RO-Alert către populația din zona de Nord a județului Tulcea, mai exact, zona limitrofă graniței de stat cu Ucraina”, anunță, sâmbătă dimineață, ISU Tulcea.

Sursa citată a precizat că „mesajul transmis are rolul de a informa populația despre un potențial pericol ca din spațiul aerian să cadă obiecte, urmare a conflictului armat care se desfășoară lângă graniță”.

„De asemenea, este important ca populația să nu intre în panică, să sune la 112 și să anunțe dacă observă obiecte care cad pe teritoriul României și, să urmeze recomandările din mesaj. Menționăm că nu teritoriul României este vizat de atacurile Federației Ruse, iar structurile cu rol de apărare ale României monitorizează permanent situația de la graniță”, a mai transmis sursa citată.

Localitățile în care a fost transmis mesajul RO-alert sunt: Jijila, Grindu, Văcăreni, Luncavița, Isaccea, Niculițel, Somova, Tulcea, Ceatalchioi, Nufăru, Frecăței, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Chilia Veche, C. A. Rosetti, Sulina.

R. Moldova trimite echipe de pompieri în Grecia, la stingerea incendiilor
Articolul anterior
Un bărbat în stare inconștientă, găsit de carabinieri pe o stradă din Bălți
Articolul următor