29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Deși are doar mărimea unui pumn, reușește să pompeze sânge în tot organismul, având propriul sistem de generare a impulsurilor electrice. Inima – un organ incredibil, care ne ține în viață!

Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită în fiecare an, în toată lumea, pe 29 septembrie, este o ocazie de a discuta despre bolile care afectează inima, trăgând un semnal de alarmă asupra gravității și impactului pe care îl au acestea, dar și despre sănătatea inimii și despre faptul că aceste boli sunt în cea mai mare măsură prevenibile.

Bolile cardiovasculare cuprind mai multe afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge dintre care bolile ischemice cardiace (angina cardiacă, infarctul miocardic) și bolile cerebro-vasculare se numără printre cele mai frecvent întâlnite.

Bolile cardiovasculare sunt ucigașul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau viețile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă.

Îngrijirea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare. Printre măsurile care pot fi luate pentru a menține inima în formă și a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare se numără:

  1. Exerciții fizice efectuate regulat;
  2. Menținerea unui alimentații echilibrate;
  3. Oprirea fumatului;
  4. Stoparea consumului de alcool;
  5. Efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.

Aveți grijă de sănătatea inimii dv.!

Copil de 6 ani, spulberat mortal de un automobil, la Cahul

Un accident rutier grav s-a produs, astăzi, în Cahul, unde un copil de 6 ani și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un automobil. Potrivit primelor informații, băiatul traversa strada neregulamentar, moment în care a fost surprins de vehiculul aflat în deplasare.

Imediat după accident, la fața locului au intervenit echipajele de poliție și ambulanța. Din nefericire, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața copilului. Șoferul autoturismului a fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,00 mg/l în aerul expirat, scrie ziuadeazi.MD.

Poliție

Oamenii legii au demarat o investigație pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul. Se analizează atât viteza cu care circula șoferul, cât și vizibilitatea în zonă, dar și alți factori care ar fi putut contribui la producerea tragediei.

„În urma cercetărilor preliminare s-a stabilit că, victima, un copil de 6 ani a început traversarea neregulamentară a carosabilului (în afara marcajului sau a indicatorului care permite trecerea), moment în care a fost tamponat de un Opel condus de un bărbat de 39 de ani.În urma impactului, minorul a suferit multiple leziuni corporale și a fost transportat de urgență la Spitalul Raional Cahul, unde a fost internat, însă, din nefericire, a decedat la scurt timp”, se arată într-un comunicat al IGP.

Acest incident tragic este un nou semnal de alarmă privind siguranța rutieră, în special în cazul copiilor. Șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență sporită, mai ales în zonele rezidențiale, în apropierea școlilor și pe străzile unde copiii ar putea traversa neașteptat.

De asemenea, părinții sunt sfătuiți să le explice celor mici regulile esențiale de circulație și importanța traversării regulamentare a străzii. Educația rutieră poate face diferența dintre viață și moarte, prevenind astfel de tragedii.

Ultimele bilete la Grand Concertul The Motans, la Chișinău Arena, pe 14 Februarie 2025

The Motans, unul dintre cele mai îndrăgite proiecte din România și Republica Moldova, aduce experiența Grand Concert la  Chișinău Arena, pe 14 februarie. Artistul aduce în Moldova cea mai amplă producție The Motans de până acum, un eveniment care celebrează legătura sa profundă cu fanii, dar și cu orașul. Pe lângă hiturile bine-cunoscute, artistul va interpreta și piese de pe un viitor album, al cărui nume l-a dezvăluit recent – “La Vita E Bella”.

Pentru a adăuga și mai multă magie serii, The Motans va avea parte și de invitați speciali, pe care artistul îi va anunța pe parcurs, așadar stați cu ochii pe pagina sa de Instagram pentru a descoperi.

Prima ediție Grand Concert, născută la București în 2019, a adunat peste 5000 de oameni la Arenele Romane, iar ediția din Republica Moldova promite să întreacă orice așteptare. Nu ratați ocazia de a vă bucura de o seară plină de muzică, emoție și momente memorabile alături de The Motans!

Vă așteptăm cu drag pe 14 februarie, la Chișinău Arena!

Open doors: ora 17:30

Start concert: ora 19:00.

Cumpără bilete AICI.

Acest articol este realizat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Metodologia de înscriere a copiilor în clasa I a fost modificată

Metodologia de înscriere a copiilor în clasa I a fost modificată pentru a corespunde prevederilor actelor normative și legislative în vigoare și pentru a asigura incluziunea tuturor copiilor. Noua metodologie oferă posibilități de înscriere în clasa I a copiiilor cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor UE, celor străini și refugiați, inclusiv a copiilor cu cerințe educaționale speciale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, copiii cu cerințe educaționale speciale vor beneficia de o perioadă de tranziție de la învățământul preșcolar la învățământul primar în funcție de recomandările specialiștilor structurilor teritoriale de asistență psihopedagogică din cadrul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP). 

Procesul de tranziție se va desfășura în trei etape succesive, în strictă conformitate cu orarul stabilit de Ministerul Educației și Cercetării: 

  1. organizarea procesului de tranziție, 
  2. înscrierea copiilor în clasa I, 
  3. monitorizarea adaptării copilului la mediul școlar.

Totodată, copiii cu cerințe educaționale speciale și/sau dizabilități, pentru care nu pot fi asigurate condițiile necesare pentru incluziunea educațională în școala din localitate, vor putea fi înscriși în instituțiile de învățământ care dispun de condițiile necesare, la solicitarea părinților.

Pentru instituțiile cu profil de arte și sport, noile modificări prevăd realizarea probelor de aptitudini în perioadele indicate și aprobate în orarul de înscriere a copiilor în clasa I.

Gospodarul care își bate an de an recordurile cu cei mai giganți dovleci din țară! A expus la Bostaniada un bostan de peste 800 kg
Articolul anterior
Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!
Articolul următor
Close menu