Sărbătorile de iarnă sunt perioada în care fiecare dintre noi devine mai bun și mai generos. Cu toții ne dorim să ne implicăm și să contribuim pentru o cauză nobilă, să-i ajutăm pe cei care au cel mai mult nevoie de sprijinul nostru, să facem lumea din jur mai frumoasă și mai luminoasă.
Astfel, în perioada 28 decembrie, 2020 – 10 ianuarie, 2021, Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei, alături de Misiunea Socială „Diaconia”, echipa AgroTV Moldova și comunitatea #VinulMeu lansează campania de caritate „VIN la fapte bune”.
Campania are drept scop oferirea suportului financiar Centrului Comunitar din satul Săseni, raionul Călărași.
În cadrul campaniei „VIN la fapte bune” vor fi scoase la licitație online (pe platforma Facebook) mai multe sticle rare de vin sau din colecțiile personale ale vinificatorilor mici, membri ai Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova. Loturile participante la licitație vor fi publicate pe parcursul campaniei, pe pagina de Facebook a Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova. Suma colectată în cadrul licitației va fi donată Centrului Comunitar din Săseni, prin intermediul Misiunii Sociale „Diaconia”.
Vinurile scoase la licitație sunt adevărate bijuterii pentru colecția pasionaților de vinuri. Sunt vinuri exclusive, lansate în ediții limitate, unele dintre ele fiind disponibile doar într-un singur exemplar. În perioada campaniei „VIN la fapte bune”, la licitație vor fi scoase următoarele sticle de vinuri:
- Leuntea-Vin Cabernet Sauvignon, roada anului 1999. ( Leuntea-Vin);
- Poiana Magnum Cabernet Sauvignon, roada anului 2012. (Vinăria Poiana);
- Crama Mircești Riesling, roada anului 2019 (Crama Mircești);
- Cronolog Merlot, roada anului 2017 ( Vinăria Lupașcu);
- Carpe Diem Bad Boys, roada anului 2016. (vinăria Carpe Diem Wines);
- Temelia Cabernet Sauvignon/Merlot, roada anului 2019 (Pomușoara Dulcișoara);
- Mihai Sava Muscat Ottonel Desert, roada anului 2019 ( Sava Winery);
- Vinăria DAC Rezerv, roada anului 2013. (Vinăria DAC);
- KaraGani Cabernet Sauvignon/Merlot, roada anului 2016. (KaraGani Winery);
- Novak Muscat de Hamburg, roada anului 2012. (Novak Winery);
- Domeniile Pripa Feteasca Neagră, roada anului 2016 (Domeniile Pripa);
- Unicorn Estate Symbioz Pinot Noir, roada anului 2011. (Unicorn Winery Moldova);
- GOGU Winery Metafora, roada anului 2016. (GOGU Winery).
Arcadie Foșnea, Director Executiv Asociația Micilor Producători: „Când au intrat în vigoare restricțiile legate de pandemie, noi, micii producători ne-am pomenit izolați de principalele canale de distribuție dar și de consumatorii noștri. Am fost surprinși când comunitatea ne-a sărit în ajutor și a organizat o amplă campanie de promovare. Acum simțim nevoia de a continua seria faptelor bune și de a răsplăti comunitatea pentru implicare, dând înapoi tot ce avem mai bun. Spre regret, cramele mici nu dispun de resurse financiare precum producătorii mari, însă ne-am gândit că putem contribui cu cel mai bun ce avem – cu vinurile noastre unice. Respectiv, fiecare membru ce s-a alăturat campaniei a donat vinuri rare, exclusiviste, care au o însemnătate pentru noi și pentru public.
De ce Centrul Comunitar din Săseni?
Centrul Comunitar din satul Săseni este o instituție socială inaugurată în 2019, grație donațiilor partenerilor străini, dar și unei colectări de fonduri realizate de Misiunea Socială „Diaconia”. Centrul activează 5 zile pe săptămână și are drept scop educația non-formală a copiilor din familii nevoiașe. Aici, copiii au posibilitatea să participe la diverse activități de educație non-formală și sunt asistați în pregătirea temelor de acasă pentru îmbunătățirea reușitei școlare.
Deși Centrul a fost creat pentru circa 20-25 de copii nevoiași din sat, spațiul prietenos, plin de jocuri și activități, este unul în care îi găsim la prânz și pe copiii cu situație materială bună, dar și pe elevii claselor mari, care fac voluntariat aici.
Echipa Centrului realizează activități și cu un grup de părinți, cum ar fi atelierele de educație pozitivă pentru o relaționare mai bună cu copiii, dar și activitățile de mobilizare comunitară.
Fondurile bănești ce vor fi colectate în cadrul campaniei „VIN la fapte bune”, vor fi utilizate pentru activitățile Centrului și asigurarea beneficiarilor Centrului cu gustările de prânz zilnice, materiale didactice pentru activități, amenajarea spațiilor din interiorul și exteriorul Centrului ș.a.m.d.
Igor Belei, Director Executiv „Diaconia”: Copiii din mediul rural au acces redus la serviciile de educație non-formală, atât din motive economice, dar și din motive sociale. Ne-am propus ca Centrul Comunitar de la Săseni să devină un model în rândul Centrelor Comunitare, un serviciu care să aducă mai aproape de copiii din sat metodele inovative de joc și învățare, un spațiu dotat special pentru ei: cu jocuri, activități educative, activități care să-i încurajeze să-și urmeze pasiunile, să creeze, să se exprime.
Cum se poate implica fiecare din noi?
Fiecare dintre noi poate contribui și participa la licitație, având șansa de a deveni proprietarul unor vinuri rare, de colecție.
Licitația se va desfășura online, pe pagina de facebook a Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova. La licitație pot participa cetățenii Republicii Moldova care au atins vârsta majoratului, atât de pe teritoriul țării cât și din străinătate. Loturile licitate vor fi plasate pe pagina Asociației, peste o zi, la aceeași oră. Timp de 3 zile participanții la licitație pot scrie în comentarii suma pe care sunt gata să o ofere pentru lotul propus. Licitația lotului publicat se va încheia în cea de-a treia zi, la orele 00:00. Participantul care va oferi cea mai mare sumă de bani, va câștiga lotul licitat. La fel, fiecare doritor poate dona o anumită sumă de bani și fără a participa la licitație. Donațiile pot fi realizate prin transfer pe contul bancar al Misiunii Sociale „Diaconia”, prin transfer web sau prin intermediul platformei PayPal.
Mai multe detalii despre Regulamentul campaniei „VIN la fapte bune” și posibilitățile de participare și donare găsiți aici.
Despre comunitatea VinulMeu.
VinulMeu este o comunitate de iubitori de vin de diferite profesii ce s-au reunit pentru a acorda suport micilor producători de vin să treacă peste criză, prin crearea unei campanii de sensibilizare la care s-a alăturat partenerul strategic al sectorului vitivinicol: Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Fiecare membru a comunității și-a adus aportul în ce era mai bun, designeri, copywriteri, videografi etc. Iar oamenii simpli și-au adus aportul elementar, prin procurarea vinului de la micii producători. În scurt timp comunitatea a devenit cel mai mare grup pe Facebook dedicat culturii vinurilor din Moldova, ajungând la peste 5000 de membri, iar campania de comunicare cu același nume a contribuit la securizarea vânzărilor pe piața internă a vinurilor membrilor Asociației.
Cine sunt micii producători?
Statutul este stabilit prin legislație și se atribuie cramelor ce produc pînă la 100000 litri de vin anual, deţin cel puţin 1 ha şi cel mult 20 ha de viţă-de-vie şi sunt independente, din punct de vedere juridic, de orice altă unitate vinicolă. Micii producători de vin ce activează în cadrul legal, excluzând producătorii casnici de vin, sunt mai degrabă o raritate pentru țara noastră. Moldova a moștenit „uzine” de vin din perioada sovietică, iar legislația de până la 2010 făcea practic imposibilă existența micilor producători de vin. Micii producători sunt adevărați artizani ai vinului, pentru că vinificatorul-autor personal monitorizează întreg lanțul de producere, iar produsul finit este o întruchipare a măiestriei și concepției lui despre vin. De asemenea, micile crame sunt atracții majore a turismului vinicol pentru că, cel mai des producerea se află în perimetrul gospodăriilor lor, iar vizitatorii au contact direct cu proprietarii.
Despre Asociația Micilor Producători.
Asociația Micilor Producători „Dionysos” este o uniune non-profit de crame mici, ce produc și comercializeaza vinul conform statutului sau prevăzut prin legislația în vigoare. Este o asociație tânără, dar care a realizat mari progrese cu ajutorul Oficiului Național al Viei și Vinului, și partenerilor de dezvoltare, în special USAID, reușind să liberalizeze cadrul legislativ, dar și să implementeze un amplu program de Mentorat pentru producătorii artizanali și start-up-uri, reușind, astfel să mărească numărul de membri de la 7 in 2010 la 31 în anul curent.