3.000 de lei adaos salarial pentru tineri la primul loc de muncă! Măsură nouă a Guvernului pentru a-i menține în țară

Tinerii din Republica Moldova care se angajează pentru prima dată vor beneficia de un supliment salarial de 3.000 de lei pe lună, timp de un an. Măsura, inclusă în proiectul de rectificare bugetară „Buget +PLUS”, vizează șapte domenii strategice și are scopul de a încuraja angajarea tinerilor în țară, scrie regional.md.

Sprijin financiar pentru 6.000 de tineri

Premierul Dorin Recean a declarat că această inițiativă are un buget de 60 de milioane de lei și se dorește ca cel puțin 6.000 de tineri să fie motivați să rămână în Republica Moldova și să contribuie la dezvoltarea economiei locale.

„Vorbim mereu despre cât de important este ca tinerii noștri să rămână acasă, dar pentru aceasta trebuie să le oferim un prim salariu cât mai atractiv, ca ei să nu plece peste hotare”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă.

Sprijin și pentru antreprenori și agricultori

Pe lângă ajutorul oferit tinerilor, Guvernul va aloca 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori, pentru a-i ajuta să facă investiții și să creeze noi locuri de muncă. Acești bani vor fi disponibili prin programe precum „373” și granturile oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Totodată, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va primi alte 200 de milioane de lei pentru a sprijini fermierii să producă bunuri cu valoare adăugată, ceea ce ar putea genera noi locuri de muncă în zonele rurale.

Următorul pas: aprobarea în Parlament

Această rectificare bugetară, care include o alocare totală de 8 miliarde de lei, urmează să fie prezentată Parlamentului pentru aprobare. Dacă va fi adoptată, măsura va intra în vigoare, iar tinerii care se angajează pentru prima dată vor beneficia de acest sprijin financiar.

Aceasta este una dintre inițiativele Guvernului menite să reducă exodul forței de muncă și să asigure un viitor mai stabil pentru tinerii din Republica Moldova.

iPhone-urile s-ar putea scumpi cu 40% din cauza tarifelor lui Trump

Majoritatea iPhone-urilor sunt fabricate în China, unde administrația Trump a impus tarife de până la 54%. În faţa acestui procent, Apple se confruntă cu două opțiuni: să suporte costurile suplimentare, care se vor reflecta în marja de profit sau să aleagă să mărească prețurile dispozitivelor pentru a acoperi costurile de producție crescute, potrivit presei din România.

Acțiunile companiei au scăzut cu 9,3% joi, la încheierea tranzacționării, aceasta fiind cea mai proastă performanță de la pandemia Covid din 2020.

Cele mai mari vânzări de iPhone sunt în Statele Unite, Europa și China.

Pe măsură ce compania se extinde pe noi piețe precum Vietnam și India, se aștepta ca Apple să adopte măsuri pentru atenuarea impactului acestor tarife comerciale, numai că până acum nu s-a întâmplat acest lucru.

În cazul în care va decide să transfere costurile crescute către consumatori, prețurile unor modele de iPhone ar putea crește semnificativ:

iPhone 16: Cel mai ieftin model, lansat în Statele Unite la 799 de dolari, s-ar putea ridica la 1.142 de dolari după ce preţul va creşte 43%.

iPhone 16 Pro Max: Acest model, cu un ecran de 6,9 ​​inchi și 1 TB de stocare, se vinde în prezent cu 1.599 dolari și ar putea ajunge la aproximativ 2.300, dacă i se va aplica o creștere procentuală similară.

iPhone 16e, care reprezintă cea mai ieftină opțiune pentru a accesa funcțiile Apple Ai, este vândut în prezent cu 599 de dolari. Cu o creştere procentuală de 43%, prețul ar putea ajunge la 856 dolari.

În timpul primului său mandat, Trump a impus tarife comerciale asupra mărfurilor chineze cu scopul de a aduce companiile americane înapoi în Statele Unite sau în țările vecine, precum Mexic. La acea vreme, Apple beneficiase de scutiri pentru unele dintre produsele sale. Numai că de data aceasta, Trump a ales să nu mai facă nicio concesie.

Barton Crockett, analist la Rosenblatt Securities, a declarat pentru Reuters că aceste politici contrazic așteptările anterioare conform cărora Apple, una dintre cele mai mari companii din SUA, va fi protejată de impactul tarifelor.

Compania se confruntă şi cu alte probleme de vânzări, deoarece cererea pentru produsele sale pe piețele cheie din Statele Unite, China și Europa a scăzut. Cu toate că gigantul tehnologic a introdus noi funcții, cum ar fi Apple Intelligence, care ajută la rezumarea notificărilor și la rescrierea e-mailurilor, aceste actualizări nu au reușit să atragă consumatorii așa cum era de așteptat.

Se crede că Apple va întâmpina dificultăți în a crește prețurile telefoanelor sale cu mai mult de cinci, până la zece procente fără a avea un impact semnificativ asupra vânzărilor, ceea ce ar putea s-o determine să amâne orice creștere majoră a prețurilor până în toamnă, la lansarea iPhone 17.

Chiar dacă ar decide să mute o parte din producție în Vietnam și India, majoritatea iPhone-urilor continuă să fie fabricate în China, iar tarifele lui Trump au lovit și aceste două țări. Administrația SUA a impus taxe vamale de 46% Vietnamului, în timp ce India este supusă unei creșteri de 26%.

Aceste tarife ar putea obliga producătorii să majoreze prețurile cu cel puțin treizeci de procente pentru a compensa costurile suplimentare, fapt care ar putea afecta cererea.

Pe termen lung, creșterea prețurilor iPhone-ului ar putea duce la o scădere a cererii, oferind companiei Samsung posibilitatea de a-și consolida poziția competitivă, deoarece țara de origine a gigantului tehnologic, Coreea de Sud, are tarife mai mici decât China, unde sunt produse toate iPhone-urile vândute în Statele Unite.

Codul urbanismului și construcțiilor a fost completat: Ce prevede noua modificare

Codul urbanismului și construcțiilor a fost completat cu un nou alineat. Modificările au fost necesare după ce în spațiul public s-a discutat despre așa-zisele modificări ale documentului, care ar interzice construcția caselor de către persoanele fizice. Varianta finală a Codul urbanismului și construcțiilor a fost votată de Parlament în a doua lectură, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Astfel, prin adăugarea la Articolul 165 a acestui alineat documentul are „o altă formulare mai clară, ca să nu se speculeze”: 

„Persoanele fizice pot executa:

(…) d) lucrările de construcții, de reconstrucție, de reparații, de desființare executate, sub supravegherea unui diriginte de șantier atestat, la casele individuale cu regimul de înălțime de până la trei etaje, amplasate pe teren proprietate privată și destinate pentru una sau două familii, precum și la anexele gospodărești ale acestora”.

Așadar, casele individuale mai mici de trei etaje pot fi construite de către persoanele fizice, însă doar sub monitorizarea unui diriginte de șantier.

Pentru a explica cine sunt diriginții de șantier și care a fost necesitatea introducerii acestei prevederi, jurnaliștii zdg.md au solicitat explicații de la expertul tehnic atestat în domeniul arhitecturii, Sergiu Bejan. Acesta, la rândul său, a menționat că dirigintele de șantier poate fi atât o persoană juridică, cât și una fizică. Important e ca acesta să dețină certificatul de atestare tehnico-profesională.

„Acest specialist aduce niște norme de calitate și siguranță în execuții. El știe cât beton, câtă armătură pe metru pătrat este necesară. (…) Cel care construiește pur și simplu încheie un contract de consultanță, de supraveghere cu un diriginte de șantier care îi spune „Pune atâta armătură, pune atâta beton”. Adică aducem o notă de siguranță în execuție, atât”, a explicat Bejan pentru ZdG.

De menționat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a întocmită o comisie specializată, care emite certificatele de atestare diriginților de șantier, a menționat pentru ZdG Alexei Boșneaga, expert tehnic în cadrul Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe. 

„Diriginții de șantier și responsabili tehnici sunt atestați de această comisie, ei primesc o legitimație, un certificat de atestare cu o ștampilă”, a precizat el.

Un diriginte de șantier trebuie să întrunească mai multe cerințe. Printre acestea se numără: Să posede studii superioare corespunzătoare domeniului solicitat, să aibă o activitate de execuţie de cel puţin trei ani pentru diriginte de șantier și una de cinci ani pentru responsabil tehnic în domeniul solicitat pentru atestare, inclusiv ultimul an de activitate în acest domeniu, potrivit datelor de pe site-ul Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe,

Pe același site poate fi accesată lista cu toți diriginții de șantier atestați de la noi din țară. Până la data de 31 martie 2025, 1.018 de diriginți de șantier au fost atestați.

Totodată, expertul Alexei Boșneaga a explicat că introducerea acestei prevederi era necesară, pentru că țara noastră se află într-o zonă seismică, ceea ce „crește riscurile ca o casă construită necalitativ să se dărâme”, nu doar provocând pagube materialele, dar afectând și sănătatea oamenilor care locuiesc în acel imobil.

„Noi ne aflăm într-o zonă seismică. În ultimii ani acțiunile seismice s-au activat, la fel și alte calamități naturale, ca alunecările de teren. Și este o problemă. Este necesar ca construcțiile mici să fie mai sigure. (…) De aceea este o variantă foarte bună ca diriginții tehnici să monitorizeze executarea calitativă a lucrărilor”, a remarcat Boșneaga.

Caz șocant! Un moldovean, bătut cu cruzime într-un club de noapte din Italia: A rămas fără un rinichi și o parte din colon

În noaptea de 30 martie, un cetățean moldovean în vârstă de 30 de ani a fost înjunghiat în timpul unei bătăi violente pe ringul de dans al clubului Utopia din Padova. Bărbatul a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență în timpul căreia i-au fost îndepărtați unul dintre rinichi și o parte din colon.

La moment, starea victimei rămâne critică, scrie pont.md cu referire la rupor.md.

Ofițerii departamentului de poliție din Padova care au ajuns la fața locului l-au găsit pe moldovean la pământ, cu două lovituri de cuțit în spate. Un cetățean rus a fost și el rănit, dar ușor, avea doar o tăietură pe braț. Circumstanțele care au dus la bătaie sunt încă necunoscute. Forțele de ordine investighează cazul și îi caută pe atacatori.

„Acest club are o reputație proastă”, a notat poliția. În ultimul an, aici au fost înregistrate zeci de cazuri de violență, bătăi și utilizare de arme.

Din cauza gravității acestor episoade, șeful poliției din Padova, Marco Odorisio, a dispus suspendarea activității clubului pentru 120 de zile.

Trei moldoveni, două femei și un bărbat, participanți la instruiți în Bosnia și Herțegovina pentru organizarea dezordinilor la alegeri, pe banca acuzaților
Articolul anterior
Poliția va fi reorganizată: Oamenii legii vor răspunde mai rapid la solicitările cetățenilor
Articolul următor
Close menu