30 de antreprenori, susținuți de Suedia, Marea Britanie și PNUD pentru a dezvolta afaceri pe ambele maluri ale Nistrului

30 de antreprenori vor beneficia de sprijin în vederea inițierii sau dezvoltării unei afaceri, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de PNUD. Antreprenorii au fost selectați din 223 de participanți la concurs și vor obține asistență financiară pentru procurarea de bunuri și servicii în valoare de până la 15.000 dolari fiecare.

Pe lângă sprijinul financiar nerambursabil, câștigătorii vor mai beneficia de mentorat și acces gratuit la seminare tematice timp de 18 luni. În total, afacerile susținute, dintre care 18 sunt conduse de femei, vor crea peste 60 de locuri de muncă permanente și sezoniere pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru grupuri vulnerabile. Asistența oferită îi va ajuta pe antreprenori să depășească mai ușor multiplele crize cu care se confruntă.

Cele 30 de propuneri selectate sunt din diverse domenii de activitate și prevăd, printre altele, dezvoltarea afacerilor apicole cu folosirea tehnologiilor inovatoare, producerea sucurilor și dulcețurilor, a pieselor de schimb pentru mașini, producerea semifabricatelor. De asemenea, proiectele prevăd producția de hrană pentru animale, servicii de curățare a panourilor solare, servicii în IT și turism, înființarea unor ateliere de cusut și croitorie, precum și producerea echipamentelor pentru spectacolele de circ. 

Până acum, alți 36 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de mentorat și asistența financiară a Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD/AdTrade pentru a lansa sau dezvolta afaceri, a crea locuri de muncă și a furniza produse și servicii calitative atât pe piața din Republica Moldova, cât și pe cea de peste hotare.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor pe ambele maluri ale Nistrului este una dintre componentele de bază ale proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Pe lângă aceasta, proiectul oferă asistență pentru crearea unor parteneriate comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, îmbunătățirea potențialului lor de export și crearea condițiilor pentru ca ei să poată beneficia de oportunitățile acordurilor externe de comerț. De asemenea, proiectul AdTrade contribuie la sporirea competitivității companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea promovării exporturilor de mărfuri și servicii.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Un moldovean a folosit timp de șase ani un permis de conducere falsificat
Articolul anterior
Vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor
Articolul următor