30 de experți din opt țări vor evalua calitatea vinurilor moldovenești

Calitățile vinurilor moldovenești vor fi evaluate de un juriu specializat internațional, format din 30 de experți din opt țări ale lumii, în cadrul celei de-a doua ediție a concursului „Vinul Moldovei”. Competiția va avea loc pe 9 și 10 noiembrie și va fi organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului, cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Ulterior, rezultatele vor fi incluse într-un ghid specializat, care va contribui la promovarea vinului produs în țara noastră, scrie agrotv.md.

Potrivit organizatorilor, produsele vor fi evaluate în conformitate cu regulamentul Organizației Internaționale a Viei și Vinului, după criteriile specifice fiecăreia dintre cele cinci categorii: vinuri albe liniștite; vinuri roșii și roze liniștite; vinuri efervescente albe, roșii și roze; băuturi spirtoase de origine vitivinicolă.

În cadrul ediției a doua a concursului vor fi evaluate vinuri produse din soiuri autohtone precum Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră și Fetească Neagră, din soiuri noi de selecție moldovenească, precum Viorica, Legenda, Alb de Onițcani și Riton, dar și vinuri obținute prin asamblarea acestora cu cele din soiuri europene, de cupaj obținute din asamblarea soiurilor europene și băuturi spirtoase de origine vitivinicolă.

Calitățile organoleptice ale vinurilor vor fi appreciate atât de experții naționali, cât și cei internaționali. Este vorba de reprezentanții din România, Țările de Jos, Germania, Polonia, Georgia, Coreea de Sud, Cehia și Slovacia.

În timpul concursului care va dura două zile, comisiile specializate formate din câte șapte membri, dintre care patru experți internaționali, vor evalua până la 50 de probe de vinuri pe zi și până la 30 de probe de băuturi spirtoase pe zi, iar rezultatele vor fi centralizate cu ajutorul unui sistem informațional automatizat.

Vinurile care se vor califica pentru Medalia de Aur și Marea Medalie de Aur, adică peste 89 și, respectiv, peste 93 de puncte, vor fi incluse în Ghidul concursului, alături de o scurtă descriere, metoda de producere, dar și comentariile experților internaționali din juriu.

Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Vernisajului Vinului, ediția de iarnă.

Accident grav în Capitală: Doi copii, unul de 2 ani și altul de 3 luni, au ajuns la spital

Un copil de doi ani și un bebeluș de trei luni au fost transportați la spital, după ce au fost implicați într-un accident rutier. Totul s-a produs în dimineața zilei de vineri, 8 noiembrie, pe strada Nicolae Costin, intersecție cu strada Paris din Capitală, scrie realitatea.md

„Deocamdată sunt examinați în cadrul Unității de Primiri Urgențe, după care se va decide subdiviziunea în care vor fi transferați. Starea micuților este de gravitate medie”, a precizat Maxim cazacu, purtătorul de cuvânt al Institutul Mamei și Copilului, pentru a afla care este starea micuților.

De asemenea, el a mai adăugat că copii nu au suferit traumatisme grave.

Poliția Capitalei a comunicat că în accident a fost implicat un automobil de model Dacia, la volanul căruia se afla un șofer de 24 de ani, și un Volkswagen, condus de o șoferiță de 34 de ani.

„În urma impactului, au avut de pătimit 2 copii minori, unul în vârstă de 2 ani și altul de 3 luni din automobilul Dacia, fiind imediat preluați si transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea circumstanțelor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, Cristina Talpă.

Un urolog din Bălți va face închisoare pentru malpraxis care a provocat decesul unui pacient de 44 de ani

Un medic urolog din Bălți a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executarea pedepsei. Inculpatul este acuzat de neglijență în acordarea asistenței medicale care a provocat decesul unui pacient de 44 de ani. Președintele Societății Urologilor din Moldova, Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie, și-a exprimat îngrijorarea față de hotărârea pronunțată, subliniind că profesia medicală este o activitate nobilă cu riscuri inerente, care nu ar trebui să ducă la sancțiuni penale, transmite IPN.

„Profesia medicală este o activitate nobilă, care implică o dedicare personală și profesională, cu riscuri inerente, care din păcate pot provoca inevitabil complicații intra și postoperatorii, indiferent de experiența și dedicarea medicului. Aceste riscuri nu ar trebui să ducă la sancțiuni penale pentru cei care și-au consacrat viața salvării și îmbunătățirii vieților pacienților”, a menționat într-o scrisoare rectorul.

Emil Ceban a declarat că este tot mai evidentă necesitatea înființării unei organizații care să apere drepturile medicilor și să aplice o legislație echitabilă și specifică profesiei medicale. Potrivit rectorului, o astfel de legislație „ar contribui la protejarea atât a pacienților, cât și a profesioniștilor din sănătate, și ar asigura o evaluare obiectivă a cazurilor de malpraxis”.

„Solicităm autorităților judiciare examinarea minuțioasă și corectă a cazurilor privind prestarea serviciilor medicale și tratarea cu responsabilitate a cazurilor care vizează activitatea medicală. Actul medical este complex și plin de provocări, iar deciziile medicilor, chiar și cele luate cu maximă prudență și profesionalism, pot avea rezultate imprevizibile din cauza diversității condițiilor și reacțiilor individuale ale pacienților”, se menționează în scrisoare.

Inițial, prin sentința Judecătoriei Bălți din 3 noiembrie 2022, bărbatul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii și i s-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de doi ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul medicinii pe un termen de trei ani. Executarea pedepsei aplicate a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de doi ani. S-a încasat în mod solidar de la inculpat și IMSP ,,Spitalul Clinic Bălți” 143 678 de lei, cu titlu de prejudiciu material și 200 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune.

Nefiind de acord cu sentința, acuzatorii de stat din Procuratura municipiului Bălți au atacat-o cu apel,solicitând stabilirea unei sancțiuni mai aspre, inclusiv cu executarea reală a pedepsei închisorii. Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 6 noiembrie 2024,a fost admis apelul procurorilor, casată parțial sentința și pronunțată o nouă hotărâre, prin care inculpatului i-a fost păstrată aceeași pedeapsă, dar cu executarereală. Mărimea compensației bănești a prejudiciului moral a fost stabilită la valoarea de jumătate de milion de lei.

Decizia instanței de apel este definitivă și executorie, însă poate fi contestată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni.

Cetățenii moldoveni, ovaționați în plenul Parlamentului pentru rezultatele alegerilor prezidențiale

Cetățenii Republicii Moldova au fost aplaudați în Parlament pentru rezultatele referendumului republican constituțional și ale alegerilor prezidențiale. Deputații au urmat îndemnul președintelui legislativului, Igor Grosu, care le-a mulțumit cetățenilor pentru „cele două victorii foarte importante”, transmite IPN.

Moldovenii au rezistat, moldovenii au demonstrat că țin la țara lor, la democrație, își doresc să fie parte dintr-o lume a păcii, lumea prosperității, în marea familie europeană. Moldovenii au demonstrat că pot rezista la avalanșa de minciună, de propagandă, de încercare de a dezbina, la bani murdari din interior, dar mai ales din afară., a declarat Igor Grosu.

Șeful Legislativului și-a exprimat respectul față de diaspora, precizând că a demonstrat o mobilizare exemplară.

Sunt mândru pentru țara mea, sunt mândru pentru moldovenii noștri, cetățenii noștri de pretutindeni. Haideți să le mulțumim și să le spunem că victoria asta se datorează lor, a mai spus șeful legislativului.

În timp ce deputații din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au recunoscut rezultatele alegerilor, prezența lor la Parlament a fost marcată de absența socialiștilor.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, a anunțat într-un briefing că va merge la Comisia Electorală Centrală cu sesizări privind neregulile din turul II al alegerilor prezidențiale. Potrivit acestuia, socialiștii contestă rezultatul scrutinului, invocând folosirea resurselor administrative și agitația în zilele de tăcere.

Avocatul poporului cere SIS, CSE și CA sa aducă argumente privind închidere unor posturilor TV și a unor portaluri de știri
Articolul anterior
O nouă cursă aeriană va opera zboruri Atena-Chișinău din 3 noiembrie
Articolul următor