300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre, donate de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, au ajuns la Chișinău

Un lot suplimentar de echipamente medicale pentru pacienții bolnavi de COVID-19 a sosit în Republica Moldova. Cele 300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre au fost procurate în cadrul Proiectului bilateral dintre Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.

„Este un suport esențial și continuu de care beneficiază sistemul de sănătate din Republica Moldova în cadrul Proiectului bilateral dintre Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”. Până acum au fost achiziționate milioane de echipamente de protecție, dar și sute de dispozitive medicale, atât de diagnostic, cât și pentru tratamentul bolnavilor infectați cu COVID-19”, a declarat în cadrul ceremoniei de donație Ion Prisăcaru, secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Valoarea echipamentului este estimată la 253 de mii de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de luptă împotriva pandemiei COVID-19. Concentratoarele de oxigen sunt indispensabile în terapia cu oxigen a pacienților diagnosticați cu COVID-19, care necesită un suport imediat pentru susținerea funcțiilor vitale ale organismului. Pulsoximetrul măsoară pulsul și nivelul de oxigen din sânge, astfel este practic primul dispozitiv medical aplicat pentru a monitoriza pacienții bolnavi de COVID-19 și nu doar. Echipamentele vor fi repartizate în funcție de necesitățile curente ale fiecărei instituții spitalicești din țară.

„Pentru a consolida capacitățile sistemului de sănătate, livrăm 300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre. Uniunea Europeană și întreaga Echipă Europa vor continua să acorde sprijin personalului medical din prima linie, precum și tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a specificat Gintautas Baranauskas, șeful adjunct al Departamentului Operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Ne bucurăm că am reușit să livrăm acest lot suplimentar de concentratoare de oxigen și pulsoximetre, inclusiv consumabile pentru acestea, pentru o perioadă de cel puțin șase luni. Datorită acestui echipament, șansele de supraviețuire a pacienților cu insuficiență și afecțiuni respiratorii este mult mai mare. Astăzi marcăm doi ani de la detectarea primului caz de COVID-19 în regiunea europeană a OMS. Pandemia a arătat că sănătatea trebuie să fie ferm poziționată în centrul valorilor sociale, inclusiv echitatea, solidaritatea și participarea. De aceea este vital în continuare să facem tot ce ne stă în puteri–să ne vaccinăm și să respectăm regulile de protecție”, a menționat Dr Miljana Grbic, Reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Ajutorul face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, ce are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung. Acțiunile incluse în proiect sunt axate pe consolidarea capacității naționale de răspuns la situația de urgență de sănătate publică COVID-19 și consolidarea gestionării furnizării de servicii medicale esențiale și reziliența acestora. Proiectul are o valoare totală de 5,1 mln euro. 

Înghețuri de până la -3 grade în țară

 În perioada 27-29 aprilie, sunt posibile înghețuri de până la -3 grade Celsius. Specialiștii recomandă ca plantele sensibile la îngheț să fie cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură traversarea cu ușurință a aerului rece pe văi.

Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii. Culturile legumicole sunt cele mai pretențioase față de căldură, iar temperaturile de 0 sau – 1 grade Celsius duc la pieirea lor. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui și sfeclei de zahăr, în timpul răsăririi lor, nu este mare și este posibilă doar în raioanele de nord ale țării.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară. Temperaturile scăzute se datorează unui val de aer rece, care va traversa teritoriul Republicii Moldova timp de câteva zile.

Este deja al treilea caz. Copil bolnav de cancer, expulzat din Statele Unite

Potrivit presei, administrația Trump este acuzată că a expulzat o fetiță de doar doi ani, cetățean american, fără ca aceasta să fi avut parte de un proces corect. Cazul a fost făcut public vineri, de către judecătorul districtual Terry A. Doughty, în timp ce tatăl copilului luptă în instanță pentru ca fetița să fie readusă în Statele Unite.

Group of cute children lying on grass

Judecătorul Terry Doughty a programat, astfel, o audiere pentru 16 mai pentru a „risipi suspiciunea noastră că guvernul tocmai a expulzat un cetăţean american fără un proces echitabil”, potrivit unui document judiciar.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, administraţia Trump nu contestă faptele, dar afirmă că expulzarea copilului, identificat prin iniţialele „V.M.L.”, este un răspuns la cererea expresă a mamei, care a fost expulzată în Honduras pentru că se afla ilegal în Statele Unite. „Guvernul susţine că acest lucru este normal, deoarece mama doreşte ca copilul să fie expulzat împreună cu ea.

Dar instanţa nu are cunoştinţă de acest lucru„, a contestat judecătorul forma deciziei. Fetiţa a fost expulzată împreună cu mama sa, după ce a fost reţinută de Serviciul de Imigrări şi Vamă (ICE), chiar dacă avocaţii tatălui au depus o cerere de urgenţă pentru eliberarea ei. American Civil Liberties Union (Aclu) şi National Immigration Project (NIP) au denunţat soarta fetiţei americane născută în Statele Unite.

sursa: realitatea.md

Nu fă asta de blajini: ne îndeamnă preotul Petru Storoja

În cadrul unui interviu oferit revistei unica.md, alături de Aura, Petru Storoja, parohul bisericii Sântul Ierarh Nicolae din Chișinău a oferit câteva sfaturi utile pentru enoriași care să le evite la Blajini. În primul rând faptul că pe morminte nu trebuie să punem nimic, în special mâncare.

„La biserică se aduce cozonac, ouă roșii, agheasmă, tămâie și desiguri flori vii – nu cele artificiale. Deoarece trebuie să păstrăm cimitirul ca un loc sfânt”. Poți vedea toate miturile religioase pe canalul de youtube unica.md

O familie din Comrat taie gardul pentru a se încălzi
Articolul anterior
Marea Britanie își retrage personalul ambasadei din Kiev și pe familiile acestora
Articolul următor
Close menu