Au trecut 32 de ani de la moartea artiștilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Artiștii basarabeni și-au pierdut viața în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, într-un accident de mașină cu multe semne de întrebare, în timp ce se întorceau de la București la Chișinau, informează unica.md.
Maia Sandu a venit cu un mesaj astăzi:
”Astăzi se împlinesc 32 de ani de la pierderea marilor artiști Ion și Doina Aldea-Teodorovoci, adevărați luptători pentru libertatea poporului nostru. Au cântat neînfricați din dragoste pentru țară, pentru limba română și pentru renașterea noastră ca neam. Iar curajul lor, în anii de răscruce, i-a făcut nemuritori. Până în prezent, exemplul și viața cuplului Aldea-Teodorovici ne inspiră să rămânem drepți, de partea binelui și să continuăm construirea unui viitor democratic și prosper. Să fim demni de această moștenire și, în memoria lor, să păstrăm cu grijă valorile pe care le-au promovat și în care au crezut Ion și Doina Aldea-Teodorovici.”, scrie Maia Sandu într-o postare pe Facebook.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România.
În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului.
Ion Aldea Teodorovici, artist și compozitor din Republica Moldova a cântat în duet cu soția sa, Doina, fiind lansați la o seară de creație a marelui poet Grigore Vieru.
Ion Aldea Teodorovici a activat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În 1987 i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. A optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici au fost primii în Moldova anilor 90 care au cântat despre limba română și Eminescu.
La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea-Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”.
În mai 1992, împreună cu poeții Grigore Vieru și Adrian Păunescu, au cântat în fața luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul. S-au aflat la o distanță de circa 300 de metri de tancurile și lunetele inamicilor.
Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice, și pentru copii. Cele mai cunoscute piese a marilor artiști până în ziua de astăzi sunt: „Maluri de Prut”, „Suveranitate”, „Eminescu”, „Trei Culori”, „Limba română”, „Pentru ea”, „Reaprindeți candela”.
3 noiembrie 1992, întreaga Republică Moldova și-a luat rămas bun de la Doina și Ion Aldea Teodorovici