BBC: Cele 4 motive pentru care Mariupol este important pentru Rusia

Mariupol a devenit orașul cel mai puternic bombardat și cel mai distrus în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Este cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina. O analiză BBC explică mizele cuceririi acestui oraș.

BBC: Cele 4 motive pentru care Mariupol este important pentru Rusia

Există patru motive principale pentru care preluarea orașului-port ar fi o victorie strategică pentru Rusia și o lovitură majoră pentru Ucraina, transmite Digi24.ro.

1. Securizarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas

Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar acum stă în calea forțelor ruse care au ieșit din peninsula Crimeea.

Acestea se deplasează spre nord-est pentru a încerca să se conecteze cu camarazii lor și cu separatiștii ucraineni din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Statului Major al trupelor britanice, spune că cucerirea Mariupolului este vitală pentru efortul de război al Rusiei.

„Când rușii vor simți că au încheiat cu succes acea bătălie, vor fi finalizat un pod terestru din Rusia în Crimeea și vor vedea acest lucru ca pe un succes strategic major”, spune el.

Dacă Mariupol ar fi capturat, Rusia ar ajunge, de asemenea, să dețină control deplin asupra a peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei, întrerupându-i astfel comerțul maritim și izolând-o și mai mult de restul lumii.

Orașul a rezistat timp de mai bine de 3 săptămâni. Dar eșecul de până acum al Rusiei i-a determinat pe comandanții ruși să recurgă la tactici de asediu medievale.

Au lovit Mariupol cu artilerie și rachete, distrugând sau avariind peste 90% din oraș. Au întrerupt, de asemenea, accesul la electricitate, încălzire, apă potabilă, alimente și consumabile medicale, provocând o catastrofă umanitară. Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că „încearcă să înfometeze Mariupolul pentru a-l face să se predea”.

2. Sufocarea economiei Ucrainei

Mariupol este un port important din punct de vedere strategic la Marea Azov, parte a Mării Negre.

Cu danele sale adânci, este cel mai mare port din regiunea Mării Azov și găzduiește o mare fabrică de oțel. În vremuri normale, Mariupol este un centru cheie de export pentru oțelul, cărbunele și porumbul Ucrainei, care merg către clienții din Orientul Mijlociu și nu numai.

De opt ani încoace, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova, în 2014, orașul a fost prins între forțele ruse din peninsulă și separatiștii pro-Kremlin din republicile separatiste autodeclarate Donețk și Lugansk.

Pierderea orașului Mariupol ar fi o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei.

3. Oportunitate de propagandă

Mariupol găzduiește o grupare numită Brigada Azov. Aceasta include extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști.

Deși formează doar o parte minoră parte din forțele de luptă ale Ucrainei, aceasta a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova, oferindu-i un pretext pentru a spune populației Rusiei că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a „denazifica” Ucraina.

4. Îmbunătățirea semnificativă a moralului trupelor

Cucerirea orașului Mariupol de către Rusia – dacă aceasta se va întâmpla – va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părți în acest război.

O victorie a rușilor la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populației – prin intermediul mass-media controlate de stat – că Rusia își atinge obiectivele și face progrese.

Pentru Putin, pentru care acest război pare a fi personal, aceasta are o semnificație istorică. El consideră că coasta Mării Negre a Ucrainei aparține „Novorossiei” (Noii Rusii) – ținuturi rusești care datează din imperiul rus din secolul al XVIII-lea.

Putin vrea să reînvie acest concept, inclusiv prin „salvarea rușilor de sub tirania unui guvern prooccidental de la Kiev”, așa cum îl vede el. În prezent, Mariupolul îi împiedică să-și atingă acest scop.

Dar pentru ucraineni, pierderea orașului ar fi o lovitură majoră, nu doar militar și economic, ci și pentru moralul bărbaților și femeilor care luptă pe teren, apărându-și țara. Mariupol ar fi primul oraș important care ar cădea în mâinile rușilor după Herson, un oraș mult mai puțin important din punct de vedere strategic, care nu a fost apărat aproape deloc.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Preşedintele Vladimir Zelenski: ,,NATO se teme de Rusia”
Articolul anterior
Rusia: cetățenii cumpără masiv prezervative de frica că s-ar putea scumpi
Articolul următor