Instituții medicale dotate cu panouri fotovoltaice, blocuri eficiente din punct de vedere energetic, vauchere pentru electrocasnice și reformarea instituțiilor din sectorul energetic. Sunt câteva dintre beneficiile programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europeane. Totalurile au fost prezentate la evenimentul de incheiere a proiectului, scrie tvrmoldova.md.
În cadrul programului au fost susținute financiar cinci proiecte pilot de reducere a consumului de energie. Cinci intituții medicale au fost dotate cu panouri fotovoltaice, patru blocuri au fost eficientizate energetic, 39 de mii de persoane au beneficiat de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor, iar 219 gospodării, inclusiv 74 de case de copii de tip familial, au fost eficientizate energetic. PROGRAMUL „ABORDAREA IMPACTULUI CRIZEI ENERGETICE ÎN R. MOLDOVA”
- 5 spitale raionale dotate cu panouri fotovoltaice - în 4 blocuri rezidențiale a fost reabilitat sistemul de încălzire - 74 case de copii de tip familial și 145 gospodării vulnerabile, eficientizate energetic - în 25 blocuri și 6 spitale a fost realizat auditul energetic - 5 instituții de invățământ, dotate cu echipament modern în domeniul energetic - Crearea Fondului de Reducere a Vulnerabilității, elaborarea documentelor strategice, instruire specialiști etc.
Ministrului Energiei spune că datorită acestui program s-a reușit depășirea crizei energetice și s-au creat premise pentru liberalizarea și integrarea pieței energetice a Republicii Moldova cu cea europeană.
Pentru implementarea Programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, UE a alocat peste 13 milioane de euro, bani nerambursabili. Programul a fost pus în aplicare de PNUD Moldova.
Programul a fost implementat în perioada 2022-2024.