398 cazuri de suicid în Moldova, într-un singur an. Ce spun specialiștii

Ultimele vești cutremurătoare aduc în atenţia publică un fenomen social îngrijorător. Potrivit statisticilor, doar anul trecut au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid în Republica Moldova, scrie tvrmoldova.md.

Depresia, lipsa prietenilor, alcoolul sau drogurile, dar și lipsa de implicare a celor din jur sunt o parte dintre cauzele care au dus la tragedii.

Experţii spun că multe sinucideri ar putea fi evitate dacă s-ar face la fel de mult înainte de nenorocire, pe cât se vorbeşte şi se comentează după aceea.

Apropiaţii lui Iurie Sadovnic au mărturisit că artistul era deprimat. Indiferent de ce scrie într-un bilet de adio, sinuciderea rămâne un mister ce va fi îngropat odată cu victima.

Referitor la tânăra de 25 de ani, din Chişinău, care şi-a pus capăt vieţii, poliția spune că a lăsat un bilet de adio în care şi-a cerut iertare de la cei dragi. Psihologii cred că aceasta suferea de o depresie accentuată. Fata avea mai multe preocupări virtuale şi locuia într-un apartament închiriat împreună cu prietenul ei.

Irina Novac, psiholog: „Analizând profilul, văzând o tânără atât de frumoasă, ea nu încerca decât să mascheze suferinţa ei şi să se convingă singură pe ea că e fericită, în realitate nu era fericită de fapt, suferea şi se vedea suferinţa ei.

Ea de fapt se temea să arate nefericirea ei. În spate stă întotdeauna o suferinţă psihologică, mai târziu cei din jur încep să discute că de fapt am văzut-o de mai multe ori plângând”. Specialiştii spun că depresia este boala secolului 21, iar un impact major îl au reţele sociale, care afişează fals o viaţă ideală.

Ecaterina Moga, specialist: „Viaţa ideală este discutabilă şi nu trebuie să fie raportată prin comparaţie la altcineva, este important să avem fixat un scop al vieţii şi să lucrăm la scopul vieţii.

Este important să filtrăm ceea ce vedem pe social media. Pentru că reclama frumoasă nu vorbeşte despre ce este în interior de durata şi fix”. Frica de a părea vulnerabili îi face pe unii oamenii să trăiască aşa fără de a cere ajutorul. În timp, se simt tot mai abandonaţi şi fără valoare. Suicidul este pentru unii capătul drumului.

Ecaterina Moga, specialist: „Ceea ce este important ca noi să fim atenţi la oameni din jurul nostru, sau dacă noi ne confruntăm cu astfel de situaţii să depăşim acest stereotip de frică de a merge la un specialist.

Eu-ul real cine sunt eu de fapt, cum aş visa că vreau să fiu şi eu-ul social cum mă percep oamenii. Atunci când există discrepanţa mare omul ajunge în impas”.

Anul trecut, din cele 398 de cazuri de suicid, 328 au fost bărbaţi şi 70 de femei. 185 de fapte au fost comise de persoane singure.

Psihologii susțin că depresia și problemele individuale sunt principalele motive care duc la suicid. Iată de ce le recomandă membrilor familiei, prietenilor sau colegilor să fie alături de apropiații lor când observă schimbări bruște de comportament sau îi aud plângându-se că nu mai vor să trăiască.

„Enorm de important este ca familia să transmită, în perioade complicate, mesaje de speranță, de disponibilitate. Lucrurile se vor aranja, noi suntem alături, te iubim”, susține Sergiu Toma, psiholog, conform tv8.md.

Psihologul a mai adăugat că nu tot timpul cei care suferă ori se confruntă cu anumite probleme își arată suferința pe față. Sunt cazuri când, dimpotrivă, încearcă să ascundă aceste lucruri și să se prefacă fericiți pentru a nu fi observați că duc lupte grele pe interior.

”De cele mai multe ori oamenii dau anumite semnale. Ca să le poți vedea, trebuie sa-l cunoști pe om. Să fii atent”, a mai spus psihologul.

Există o Linie Verde de prevenire a suicidului, un serviciu gratuit destinat tuturor celor care se simt deprimaţi, sunt la un pas de suicid sau îşi fac griji pentru un prieten sau o rudă apropiată.

Semnele de avertizare la care trebuie să fim atenţi la cei din jur includ: discuţiile despre sinucidere, retragerea din viaţa socială şi dorinţa de a fi lăsat singur, pierderea interesului pentru activităţile zilnice, faţă de muncă, şcoală sau societate.

Prevenţia suicidului rămâne o provocare globală, iar Republica Moldova se află în topul ţărilor cu rata de suicid înaltă.

Studiu efectuat în India: cele două tipuri de vaccinuri care au o eficiență redusă în fața tulpinii indiene de Covid
Articolul anterior
Încă 100.800 doze de vaccinuri donate de România vor ajunge astăzi în Republica Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante