4 morți în România după ploile puternice! Inundații istorice în Moldova: oamenii s-au adăpostit pe acoperișuri

Ciclonul Boris a făcut primele victime în România. O viitură de proporții a lovit județul Galați. 4 oameni au murit, iar alți 90 au fost evacuați din casă. Au fost trimise 7 bărci pentru a salva oameni refugiați pe case. Apa a depășit un 1,7 metri înălțime. În acest moment România este lovită de ciclonul Boris. Sunt așteptate ploi torențiale, temperaturi în scădere cu peste 10 grade Celsius și chiar zăpadă la munte. 4 morți în urma inundațiilor, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 11.07 Bilanțul inundațiilor devastatoare din Galați și Vaslui a ajuns la 4 morți, anunță autoritățile. O altă persoană este dată dispărută. „Este un bilanț tragic”, a spus la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet. Ministrul a spus că este în drum spre zonele afectate de inundații din Galați. Acolo vor merge și premierul Marcel Ciolacu și șeful DSU, Raed Arafat

Cod roșu de inundații

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați), Prut – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Elan (județele Galați și Vaslui)”, se arată în avertizare.

ACTUALIZARE 09.05 Cinci avertizări de cod roșu de ploi au fost emise într-o singură noapte pentru județul Galați, cel mai grav afectat de ciclonul Boris. S-au acumulat cantități de apă de până la 150 litri pe metru pătrat, adică de trei ori mai mult decât media lunii septembrie, a spus la Digi24, Elena Mateescu, director general ANM.

Cea mai gravă situație a fost înregistrată în zona de est a județului Galați, în special la granița dintre județele Galați și Vaslui. Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Una dintre victime este un bărbat în vârstă, imobilizat la pat, a cărui casă a fost inundată. Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a spus că 60 de oameni au fost evacuați. Numeroase persoane au rămas blocate în case. Sunt afectați circa 500 de oameni din patru localități.   Ionașcu a făcut apel la localnici să se adăpostească la mansarde sau pe acoperișuri, deoarece în unele locuri apa ajunge la 1,7 metri. El a mai spus că sunt oameni care sună la 112 pentru a anunța că nu reușesc să ia legătura cu părinții lor din localitățile afectate. Oficialul ISU a adăugat că intervin și pompieri din mai multe județe, cu bărcile, pentru a-i evacua pe oameni. Imaginile surprinse de localnici arată că mai multe străzi au fost inundate. Apa a intrat în curțile oamenilor, iar echipele de la ISU Galați au fost nevoiți să intervină pe parcursul ultimelor ore pentru a-i ajuta pe oameni să se adăpostească. Afectate de ploile din cursul nopții au fost și marile orașe din zona Moldovei. În Bacău, imaginile filmate de localnici arată mșini rămase blocate pe bulevardele din oraș, inundate de cantitățile mari de ploaie căzute într-un interval scurt de timp. Sistemul de canalizare nu a mai făcut față. De altfel, meteorologii au emis în cursul nopții mai multe avertizări nowcasting de cod roșu de ploi. Oamenii au primit și mesaje RO-Alert prin care au fost sfătuiți să rămână în case și să se protejeze. Vremea rea a făcut deja probleme și în Pitești, unde aseară a fost rupere de nori. O ploaie torențială a inundat mai multe străzi din oraș, iar vîntul puternic a doborât copaci. Cel puțin o mașină a fost avariată, iar locuitorii au primit mesaje RO-Alert să se adăpostească. Alerta s-a dat puțin după ora 21, iar furtuna a durat mai bine de o oră. Străzile și bulevardele din mai multe cartiere s-au inundat, deoarece canalizarea nu a mai făcut față.

Primăria Capitalei promovează utilizarea bicicletelor în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității

În contextul Săptămânii Europene a Mobilității, viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, a oferit astăzi biciclete pretorilor și șefilor unor subdiviziuni municipale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acest demers face parte dintr-o inițiativă de promovare a transportului alternativ în oraș.

„În cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, ne propunem să promovăm transportul alternativ în Chișinău, încurajând utilizarea bicicletelor ca o soluție ecologică. Pe viitor, ne dorim să dezvoltăm mai mult infrastructura pentru biciclete și să încurajăm angajații Primăriei să le folosească. Vrem să vedem cât mai multe biciclete în fața Primăriei și în întreg orașul.” a menționat viceprimarul.

Amintim că pe str. 31 August 1989 a fost amenajată cea mai lungă pistă pentru bicicliști din oraș, cunoscută sub numele de „Coridor Verde”. Primăria Chișinău va continua să dezvolte infrastructura necesară pentru a îmbunătăți mobilitatea urbană.

Atac în Parlamentul României: Un bărbat a incendiat zona de vizitatori

Un incendiu a fost anunțat, marți după-amiază, la Parlament. Un bărbat a aruncat cu benzină. Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate, iar atacatorul este căutat de Poliție. Incidentul a avut loc într-o zonă dedicată vizitatorilor, fără filtre de control. Clădirea a fost închisă, scrie adevarul.ro.

Politiștii vizualizează imagini, de pe camerele de supraveghere, pentru stabilirea traseului acestuia și pentru identificarea/depistarea atacatorului. Stațiile de autobuz și de metrou sunt verificate. 

Individul este căutat pentru „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun, săvârșită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri”. Această faptă se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

UPDATE: 15.30  Poliția face apel către cetățeni să sune la 112 dacă îl cunosc pe bărbatul care a aruncat cu benzină în clădirea Parlamentului. De asemenea, Poliția sfătuiește oamenii să „nu-l abordeze” pe acest individ dacă îl văd și să sune de urgență la 112.

UPDATE: 15.07 Potrivit Jandarmeriei Române, în jurul orei 13.50, la obiectivul Palatul Parlamentului, în zona unui magazin de suveniruri, aflat în proximitatea Sălii de expoziții ,,Constantin Brâncuși”, un bărbat a dat foc unor bunuri pe care le avea în posesie, după care a plecat de la fața locului.

„Menționăm faptul că, în zona producerii evenimentului, accesul este liber, conform Regulamentului de Acces în Camera Deputaților și Senat, până la filtrele de control si securitate ale SPP. De asemenea, este foarte important de precizat că bărbatul nu a pătruns în zona de securitate din incinta clădirii”, a anunțat Jandarmeria Română.

În zona afectată s-au deplasat lucrătorii Departamentului de Pompieri de la sediul Palatului Parlamentului pentru stingerea incendiului și s-au luat măsuri de evacuare a persoanelor.

Incendiul a fost lichidat de către efectivele IGSU, fără a rezulta persoane rănite, ci doar pagube materiale.

La fața locului au fost direcționate efective din cadrul DGJMB, DGPMB, IGSU, SPP.

La acest moment, forțele de ordine desfășoară activități specifice, atât la interior, cât și în zona exterioară, pentru depistarea persoanei, luându-se în calcul și posibilitatea ca persoana să fi părăsit obiectivul.

Incendiul a fost într-o încăpere pentru vizitatori, aproximativ 300 de persoane fiind evacuate la acel moment.

Doi polițiști de frontieră, demiși. Percepeau sume între 6.000 și 8.000 de euro de la ucraineni pentru facilitarea trecerii frontierei

La solicitarea procurorilor PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile, în privința tuturor celor 8 reținuți din Găgăuzia (inclusiv cei 2 polițiști de frontieră), în dosarul organizării migrației ilegale bărbaților din Ucraina, introduși ilegal în Moldova, contra 6.000 – 8.000 euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii de frontieră din Direcția securitate internă, sub conducerea procurorilor PCCOCS, în cooperare cu reprezentanții Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei și cu suportul angajaților IGPF din cadrul Direcțiilor regionale Sud, Vest și Direcţiei investigare criminalitate transfrontalieră, anunță cercetarea penală a 10 cetățeni din Găgăuzia pentru organizarea intrării ilegale a bărbaților din Ucraina, contra sumelor de 6000-8000 de euro per persoană. Din cei documentați, doi sunt angajați IGPF.

Suplimentar, costul plătit includea și organizarea șederii și ieșirii ilegale a bărbaților ucraineni (apți de luptă) din Moldova. Schema infracțională a celor 10, cu vârste cuprinse între 24 și 59 ani, a fost deconspirată urmare a documentării pentru o perioadă mai lungă. Au urmat peste 20 de percheziții la domiciliile și în automobilele bănuiților, de unde au fost ridicate mijloace de probă care au relevanță cauzei penale, inclusiv trei automobile folosite la organizarea migrației ilegale a ucrainenilor.  

Astfel, în baza probelor acumulate, au fost reținute opt persoane (inclusiv cei doi polițiști de frontieră), iar două sunt cercetate în libertate. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Patru persoane, inclusiv un nou-născut, salvate din calea puhoaielor la Cantemir
Articolul anterior
ATENȚIE! Un nou val de ploi puternice în Capitală, în următoarele ore
Articolul următor