46 000 de litri de ulei de măsline, confiscați în Italia

Peste 46 de mii de litri de ulei confiscați, 26 de persoane sesizate pentru fraudă comercială și vânzarea de produse neoriginale, 22 de afaceri suspendate și 202 antreprenori amendați pentru abateri administrative, în valoare totala de 189 mii euro, stiridiaspora.ro.

Acestea sunt cifrele unei campanii de controale în sectorul uleiului, desfășurată de carabinierii NAS (Unitatea de Antialterare și Sănătate), de comun acord cu Ministerul Sănătății.

În total, NAS a efectuat 1.250 de inspecții în lanțul de aprovizionare, constatând deficiențe la 256 de companii și unități comerciale. Sancțiunile administrative vizează curățarea și întreținerea defectuoasă a instalațiilor și zonelor de procesare, neaplicarea procedurilor de trasabilitate și înregistrare a uleiului produs, asociate în unele cazuri cu starea ilegală a morilor. Au fost confiscați litri de ulei neînregistrat sau declarat de calitate superioară.

Scopul campaniei de control a fost apărarea consumatorului și a întregului sector de producție a uleiului de măsline, pentru a identifica și izola eventualii operatori incorecți pentru a proteja antreprenoriatul sănătos al lanțului de producție și distribuție. Verificările vor continua pe parcursul anului 2024 „datorită importanței economice pe care o reprezintă uleiul de măsline extravirgin ca excelență agroalimentară națională”.

 

Verificări NAS în toată Italia


Carabinierii NAS au efectuat investigații în toată Italia. După ce a efectuat teste pe o probă de ulei prelevată de la o moară de ulei din provincia Mantua, proprietarul responsabil pentru comercializarea „uleiului din măsline”, etichetându-l ca „ulei de măsline extravirgin”, a fost pus în arest. Mai mult, au fost sechestrați 230 de litri de ulei neconform, în valoare de 1600 de euro.

De asemenea, doi antreprenori din Parma  sunt cercetați pentru infracțiunile de înșelăciune și fals. Primul a vândut  un rezervor care conținea 920 de kilograme de ulei, declarat măsline extravirgin. Acesta a oferit cumpărătorului o certificare de analiză chimică care s-a dovedit a fi falsă în urma rezultatelor de laborator. Al doilea antreprenor a încercat să exporte rezervorul în Albania, la propria fabrică, pentru a utiliza uleiul, declarat ulei de măsline extravirgin, pentru producerea alimentară a „conservelor de pește în ulei”.

De asemenea, proprietarul unei mori de ulei din provincia Viterbo a fost sancționat pentru deținerea a 7.525 kg de măsline, fără nicio informație privind proveniența și trasabilitatea acestora. La o altă moară de ulei din zona Viterbo, NAS a ridicat 1.500 kg. de ulei de măsline fără trasabilitate, scrie fanpage.it.

Într-o moară de ulei din Messina, au fost confiscați 800 de litri de ulei, depozitate în containere anonime, fără indicații referitoare la trasabilitate și origine. O fabrică de îmbuteliere de ulei din provincia Ragusa, care funcționa fără autorizație și în condiții precare de sănătate și igienă, a fost închisă. În cadrul controlului efectuat, au fost ridicate și 1.825 litri de ulei de măsline extravirgin destinate comercializării fără ca trasabilitatea să fi fost corect implementată.

60 de litri de ulei de măsline extravirgin au fost confiscați  la o moară de ulei din provincia Napoli, deoarece producătorul nu avea documente care să garanteze trasabilitatea alimentelor. Împotriva proprietarului morii au fost emise prescripții pentru deficiențe igieno-sanitare și structurale constatate și au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.500 de euro.

Alianța Dreapta Unită, adevăratul aliat al R. Moldova în Parlamentul European!

Pe 9 iunie, Parlamentul European își alege noii membri. Cetățenii din toate statele europene vor merge la urne pentru a decide cine le va apăra interesele la Bruxelles. Republica Moldova a ales calea integrării europene, un drum lung care necesită mult efort, însă la capătul căruia românii se vor regăsi într-o Uniune Europeană a păcii, prosperității și a respectului.

Peste 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt deja cetățeni europeni. Ei pot și trebuie să meargă la vot pentru a-și alege reprezentanții, pentru a-i alege pe cei care sunt pregătiți să le apere cauza în capitala Uniunii Europene.

Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, este singura forță onestă de Dreapta, capabilă să ajute R. Moldova să își atingă obiectivul.

 „Eu sunt, o pot spune fără rețineri și falsă modestie, unul dintre cei mai vechi, sinceri și consistenți apărători ai românilor din R. Moldova. Mai întâi în Parlamentul României, iar de 5 ani, în Parlamentul European. Astăzi, alături de colegii mei din Dreapta Unită, vă cer încrederea pentru a continua ceea ce am început cu mai mult de 15 ani în urmă. Lista Alianței Dreapta Unită începe cu actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dan Barna. Urmează Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății; subsemnatul, Eugen Tomac, europarlamentar; Vlad Botoș, europarlamentar; deputata Cristina Prună și fosta ministră a muncii Violeta Alexandru. Împreună, suntem echipa susținută de președintele Traian Băsescu, care va apăra Republica Moldova în Parlamentul European și în fața tuturor instituțiilor europene”, menționează Eugen Tomac, președintele PMP pentru Parlamentul European.

Amenințările Rusiei sunt încă, din păcate, foarte reale, iar Basarabia are nevoie de sprijin real pentru a putea face față atacurilor dinspre Kremlin. Umbrela pe care apartenența la Uniunea Europeană o deschide deasupra R. Moldova este cea a siguranței, a prosperității, a respectului pentru democrație și libertate.

Alianța Dreapta Unită s-a născut din dorința de a oferi românilor o forță autentică de dreapta, formată din oameni tineri, onești și profesioniști, care să urmărească exclusiv bunăstarea românilor oriunde s-ar afla ei.

România unită cu R. Moldova în Uniunea Europeană

Alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt cele mai importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Obiectivul este clar: România unită cu Republica Moldova în Uniunea Europeană cât mai curând posibil.

Românii din Republica Moldova merită o viață mai bună, merită să circule liberi în Europa, merită să învețe în școli europene sau să facă afaceri pe piața liberă europeană.

Toate acestea se pot întâmpla doar dacă Republica Moldova are parteneri de încredere la București, Bruxelles și în toate statele europene.

Libertatea a fost câștigată odată cu prăbușirea imperiului sovietic. Demnitatea însă o vom recăpăta atunci când R. Moldova se va uni cu România în interiorul Uniunii Europene!

Pe 9 iunie, mergi la vot și alege Dreapta Unită, numărul 6 în buletinul de vot!

Notă: În cadrul alegerilor europarlamentare din 9 iunie, în Republica Moldova vor fi organizate 52 de secții de votare. Cetățenii români pot vota la oricare dintre acestea, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Votul începe la ora 07:00 și se încheie la ora 22:00.

CMF: 41240004

UE regretă faptul că Parlamentul Georgiei a aprobat definitiv legea privind „agenții străini”

Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al președintelui exprimat față de legea referitoare la influența străină și să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneția, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi, a transmis marți Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, după adoptarea controversatului text de către legislativul de la Tbilisi, scrie news.ro.

„UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puțin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale și implicarea organizațiilor societății civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obținerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, și va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE”, avertizează comunicatul comun al lui Borrell și al Comisiei Europene, citat de The Guardian.

UE și statele sale membre iau în considerare toate opțiunile pentru a reacționa la aceste evoluții, subliniază executivul de la Bruxelles.

„Continuăm să fim alături de poporul georgian și recunoaștem opțiunea majorității covârșitoare a acestuia pentru un viitor european pentru țara sa”, transmit Borrell și Comisia Europeană.

Misiune neobișnuită pentru salvatori: au salvat o vacă dintr-un lac

Salvatorii au avut parte de o misiune mai puțin obișnuită la Râbnița. Aceștia au scos o vacă dintr-un lac, după ce mai mulți omeni au încercat timp de trei ore să o salveze, însă fără rezultat.

Misiune neobișnuită pentru salvatori. Au salvat o vacă dintr-un lacFoto: GUpCS

Văcuța păștea în apropiere de râul Suhaia, Râbnița. Din cauza temperaturilor ridicate, animalul a vrut să bea apă. Malul fiind abrupt s-a rupt, iar vaca a căzut, transmite realitatea.md.

În apa rece, văcuța a luptat pentru viața ei timp de aproximativ trei ore. Locuitorii au încercat să o scoată singuri, dar nu au reușit. 

Au chemat salvatorii. Angajații Direcției Generale Situații de Urgență au prins un cablu de camionul lor „Ural” și au scos animalul.

Ce trebuie să știi dacă traversezi frontiera ca persoană fizică
Articolul anterior
Mire de 27 de ani, reținut la propria nuntă. Mireasa, cu 13 ani mai în vârstă, e disperată
Articolul următor