50 de lei per oră. Parcarea multietajată din centrul capitalei rămâne pustie. Șoferii nu dau năvală

Parcarea multietajată din centrul Capitalei, cu 40 de locuri, și-a deschis ușile. Ce-i drept, puțini dintre șoferi se încumetă să-i pășească pragul. Conducătorii auto vor trebui să scoată din buzunar 50 de lei. Șoferii s-au plâns că e un preț astronomic, așa că mulți au continuat să parcheze pe unde apucă, adică neregulamentar, transmite www.tv8.md.

După ce toate locurile de la primul nivel sunt ocupate de mașini, un lift special le ridică la următorul etaj pentru a elibera spațiul pentru alte automobile. În total, noua parcare are patru nivele, totuși, am surprins acolo puține mașini. Șoferii ne-au recunoscut că îi sperie prețurile pipărate. De exemplu, pentru fiecare oră staționată, un șofer va trebui să scoată din buzunar 50 de lei. 

Un simplu calcul arată că dacă parchezi acolo pentru o zi de lucru, adică opt ore – la final, trebuie să achiți 400 de lei. Prețul este cu mult mai mic pentru conducătorii auto, care își vor lăsa mașinile pe noapte în parcare, adică 10 lei pentru o oră. 

„- Dacă m-aș parca în această parcare nouă, după prețuri – rămân fără leafă. – 50 de lei e mult? – 50 de lei pe oră, vă închipuiți? 5-6 ore poftim, ziua de lucru a plecat. – Cât ați fi gata să achitați? – Măcar 10 lei ora, cum e la aeroport.” 

„- Vrem să parcăm aici, dar întrebarea financiară distruge toată dorința. – 50 de lei e mult? – Peste măsură de mult.”  

Timp cât am stat acolo, am văzut mulți șoferi care staționau, curioși fiind să vadă prețurile, după care renunțau și plecau să caute un alt loc. Totuși, unii s-au întors după câteva minute de căutări.

„Prima dată o văd, e ceva nou. Sunt deprins să caut. Acuș o să vedem, dacă nu o să fie loc, o să mă întorc.” 

„Prețul este mare, dar reieșind din faptul că suntem în Centru. Eu am făcut vreo trei cercuri și nu am găsit niciun loc.” 

Iar alții preferau să parcheze neregulamentar, așa încât blocau ieșirea altor mașini. Firma care a construit parcarea are o explicație pentru prețul mare. 

„Noi am promis că o să fie 20 de lei pentru o oră sau 30 de lei. În legătură cu faptul că parcarea dată utilizează energie electrică, care s-a scumpit de trei ori, s-a ajuns la un calcul că evident trebuie să se ridice prețul la locul de parcare. Nu este o parcare simplă ca și cum am desena două linii pe asfalt”, ne-a comunicat Valentin Dari.

Directorul firmei promite că dacă tariful la lumină va scădea, atunci și prețul va fi micșorat. Acesta ține în secret prețul întregului proiect, anterior fiind menționată suma de aproximativ 350-500 mii de euro. 

„- Proiectul a costat, am eu o vorbă, atât cât merită. Pentru că a durat un pic mai mult, au fost făcute niște lucrări adăugătoare. Un preț astăzi nu avem. Mă rog costă cât costă. 

– Nu vreți să spuneți cât? 

– Este un secret economic, nu ar fi corect să-l spun.” 

Noua parcare multietajată din centrul Capitalei s-a deschis acum trei zile. În total, acolo își pot lăsa mașinile aproximativ 60 de șoferi. 40 de locuri sunt în interior, iar alte 10 sunt pentru angajații de la Universitatea Tehnică, care a oferit spațiul. 

Tânără „kamikaze” cu o trotinetă electrică pe o stradă din Chișinău: A fost la un pas de a ajunge sub roțile mașinilor

O tânără a fost la un pas de a fi strivit sub roțile automobileleor, după ce a efectuat o manevră în plin trafic rutier și s-a prăbușit pe carosabil. Momentul a fost urprins de o cameră de bord a unui automobil implicat în trafic, scrie pulsmedia.md.

 Din imaginile surprinse de camera de bord se vede că aceasta se deplasa neregulamentar și haotic printre mașini, iar când ar fi încercat să efectueze o manevră de virare la dreapta, prin fața unui automobil, și-a pierdut echilibrul și a căzut pe carosabil.

Ulterior s-a ridicat și s-a deplasa pe banda destinată transportului public, pe unde au dreptul să se deplaseze conducătorii de trotinete electrice și biciclete, dar și să fie exhipați corespunzător.

În conformitate cu noile modificări ale Regulamentului Ciruclației Rutiere, celor care se deplasează cu trotinetele și biciclete le ESTE INTERZIS SĂ:

circule pe partea carosabilă drumului, în cazul în care în direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclişti; 

📌să se ţină cu mâna de un vehicul în mers;

📌să transporte persoane, indiferent de vârstă.

📌să circule pe trotuare, în zonele pietonale, pe aleile din parcuri şi prin grădinile publice (cu excepţia copiilor care se deplasează pe biciclete sub supravegherea celor adulţi);

📌să execute manevra de virare la stânga sau de întoarcere pe drumurile care au mai mult de o bandă pe sens;

📌să conducă trotineta electrică fiind în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau a altor substanțe contraindicate;

📌să traverseze strada pe trecerile pentru pietoni în timp ce se află pe vehicul.

Aceștia SUNT OBLIGAȚI să:

📌1) Conducă pe drumurile publice trotinete electrice persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani.

📌2) Trotinetele electrice circulă doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoare de drum, cu respectarea cumulativă a următoarelor cerințe:

a) persoana care conduce a împlinit vârsta de 16 ani;

b) viteza maximă admisă pe tronsonul respectiv de drum este de 50 km/h.

📌3) Conducătorii de trotinete electrice, trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a părții carosabile, un interval nu mai mare de 1 m, fiind îmbrăcați pe timp de noapte, în condiții de vizibilitate redusă, fie cu vestă de protecție reflectorizantă, fie cu îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. 

📌4) Atunci când este amenajată banda rezervată bicicliștilor, delimitată de partea carosabilă prin marcajul 1.2 și semnalizată cu indicatorul 5.42.3, conducătorii de trotinete electrice vor circula doar pe această bandă. 

Deplasarea pe banda, pista pentru bicicliști trebuie să se efectueze doar pe partea dreaptă, în sensul de mers. 

📌5) Conducătorilor de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, ciclomotoare li se interzice să circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.

Se scumpesc și creditele în Moldova: Explicațiile BNM

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis astăzi, 10 ianuarie 2025, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, stabilind-o la 5,60% anual, scrie voceabasarabiei.md.

BNM menționează că decizia a fost luată în urma unei analize a informațiilor macroeconomice recente, care au evidențiat presiunile inflaționiste generate de creșterea tarifelor interne la gaz, energie termică și electrică, în special în lunile decembrie 2024 și ianuarie 2025.În urma acestei măsuri, au fost stabilite și noi rate de dobândă pentru diferite operațiuni financiare:a) la creditele overnight, la nivelul de 7,60 la sută anual;b) la operațiunile repo, la nivelul de 5,85 la sută anual;c) la depozitele overnight, la nivelul de 3,60 la sută anual.

BNM subliniază că ajustarea ratei de bază este destinată să temperaze efectele inflaționiste generate de majorarea tarifelor reglementate și să ancoreze așteptările inflaționiste, având ca scop aducerea ratei anuale a inflației în coridorul de variație de la ținta inflației de 5% anual într-un termen rezonabil.

Comerțul online cu produse alimentare trebuie să respecte anumite cerințe obligatorii

Comerțul la distanță cu produse alimentare a luat amploare în ultimii ani, oferind consumatorilor comoditate, acces la o gamă variată de produse și servicii de livrare rapidă. Totuși, un serviciu de livrare a produselor alimentare presupune respectarea cu strictețe a cerințelor de informare a consumatorilor cu privire la produsul alimentar prestat, dar și implicarea mai multor actori în acest proces, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează despre regulile generale de comercializare la distanță a produselor alimentare și serviciilor, obligațiunile operatorilor economici față de consumatori, respectarea prevederilor actelor normative la comercializarea mărfurilor, precum și respectarea legislației verticale și orizontale referitor la domeniul de activitate:

1. Comercianţii sunt obligaţi să plaseze pe piaţă numai produse/servicii sigure pentru viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor;

2. Informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziţia consumatorilor înainte de cumpărare, și anume: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici proveniți dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranţă; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingredient; cantitatea netă; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din domeniul alimentar; ţara de origine sau locul de provenienţă; instrucţiuni de utilizare; pentru băuturile ce conţin mai mult de 1,2% de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobîndită;  declaraţie nutriţională; identificarea lotului.

Atenție! Înformații privind valabilitatea produsului alimentar: data-limită de consum, data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate, sunt puse la dispoziţie în momentul livrării.

3. Operatorii din domeniul alimentar, care prestează servicii de livrare, trebuie să utilizeze ambalaje adecvate, nedeteriorate, pentru a evita contaminarea încrucișată a produselor alimentare, inclusiv cu substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe;

4. Se recomandă livrarea cât mai rapid posibilă pentru produsele gata preparate, în condiții de temperatură adecvate tipului de produs;

5. Companiile de cureierat trebuie să transporte produsele alimentare gata preparate în boxe sau alte recipiente special adaptate (termoizolate) pentru menținerea regimului termic pe parcursul a minimum 20-30 de minute;

Important! Alimentele se transportă în siguranță termică pentru a evita dezvoltarea bacteriilor patogene (produsele culinare reci trebuie transportate la temperaturi ce nu depășesc +4°C, iar cele fierbinți – de minimum +60°C).

Totodată, ANSA recomandă consumatorilor:

1. Să se lanseze în tranzacții online doar atunci când sunt siguri că comerciantul este autorizat/inregistrat în domeniul siguranței alimentelor, va oferi un document ce confirmă efectuarea cumpărăturii (bon fiscal sau factură), pentru produsul alimentar ce urmează a fi vândut;

!!! Când consumatorii acceptă să procure produse și servicii, fără a primi bon fiscal sau factură, nu poate pretinde protecție și își asumă răspunderea în totalitate pentru achiziția făcută. 

2. Să se asigure că comanda va fi recepționată la timp, astfel încât aceasta să poată fi păstrată într-un loc sigur, dacă alimentele nu sunt consumate imediat;

3. Să inspecteze ambalajul comenzii pentru a se asigura că nu este deteriorat;

4. Să verifice temperatura alimentelor recepționate (alimentele trebuie livrate la o temperatură sigură pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, iar dacă produsele nu sunt livrate la temperatura potrivită, să nu le consume și să contacteze imediat restaurantul sau serviciul de livrare);

5. Înainte de a consuma orice produs alimentar de la un serviciu de livrare, să-l verifice organoleptic. Dacă se observă unele semne vizibile de alterare, cum ar fi mucegai și miros neplăcut, produsul nu va fi consumat, dar va fi contactat imediat restaurantul sau serviciul de livrare;

6. Să păstreze la frigider alimentele, în cazul în care nu sunt consumate imediat la livrare (nu se recomandă păstrarea alimentelor în ambalajul în care au fost livrate deoarece unele ambalaje, cum ar fi cutiile de polistiren, nu sunt neapărat etanșe și pot afecta negativ calitatea alimentelor prin uscare);

7. Reîncălzirea produselor culinare se efectuează la temperaturi optime de minim +75 C, în recipiente speciale care ar permite încălzirea uniformă și rapidă a produselor. Supele și sosurile, în schimb, vor fi încălzite până la temperatura de fierbere. Reîncălzirea lentă sau de mai multe ori nu este recomandată, deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene;

8. Să se spele pe mâini înainte de a manipula sau consuma alimente;

!!! Obțineți cât mai multă informație despre produsul sau serviciul pe care vreți să-l cumpărați. Citiți recenziile altor utilizatori.

Dragi consumatori, dacă ați întâmpinat vreo problemă la procurarea unui produs/ serviciu, nu ezitați să vă adresați la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numerele de contact 022-511-511. Un consumator informat nu poate fi manipulat!

Accident mortal în Capitală. Șoferul unui automobil Tesla a decedat pe loc
Articolul anterior
Cleopatra Stratan și Edward Sanda aniversează 3 ani de relație. Ce mesaje și-au transmis cei doi, în Maldive
Articolul următor