50 profesori din Ucraina, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă, printre care și 22 de cadre didactice din Moldova au participat la Seminarul Trans History, privind cultura și istoria evreiască din regiune. Seminarul s-a desfășurat la complexul EcoVillage, în satul Rîșcova, r. Criuleni, între 25-27 octombrie.
Pe parcursul celor trei zile de seminar, profesorii au vizitat Cimitirul Evreiesc din Orhei, au lucrat la pregătirea materialelor didactice pentru cursul opțional despre istoria Evreiască și au vizitat expoziția “Albumul de Familie Moldovenesc Evreiesc”.Totodată, participanții au lucrat pe baza filmelor „Ivan Barbul: O viață Renăscută”, „Zahor – Amintiți-vă și „Supraviețuirea în Sarajevo ” și au discutat conceptul pentru AudioTurul în care se relatează despre edificiile, locațiile și personajele cheie privind istoria evreiască din Chișinău.„Acest seminar și-a propus să construiască punți de legătură între oameni, să distrugă stereotipuri și să creeze un flux constant de idei”, a menționat Maximilian von Schoeler, manager de proiect, Institutul Istoric Evreiesc „Centropa”.Seminarul „Trans History” are drept scop promovarea valorile societății civile prin oferirea materialelor educaționale privind istoria evreilor din secolul XX-lea, cu utilizarea noilor tehnologii.
Toate materiale didactice pregătite la acest seminar se vor găsi într-un ghid al Ministerul Educației și Cercetării din Moldovei, care urmează să fie prezentat în curând.Mai multe despre programul Trans.History poți afla aici.
Proiectul a fost posibil datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, a Fondului Internațional Visegrad și a partenerului local A.O. EcoVisio.
Foto: Olga Ternavskaia