500 de replici după cutremurul din Gorj, România. Zecile de clădiri afectate de seism, expertizate de un singur om

Ziua şi cutremurul în Gorj. Un nou seism puternic, de 4,3, a zguduit Oltenia în urmă cu puţin timp. Şi de această dată, localnicii l-au simţit din plin. Între timp, autorităţile din Gorj încă numără pagubele. Doar că sarcina expertizării zecilor de clădiri afectate cade pe umerii unui singur om. În judeţ, există un singur specialist în structuri de rezistenţă, şi acela trecut de mult de vârsta, scrie observatornews.ro.

Ultima replică a fost resimțită cel mai puternic în special în zona centrală, în clădirile înalte. Foarte muli oameni au coborât din apartamente imediat ce și-au dat seama că are loc un nou cutremur. 

Angajații au ieșit și ei din sediile instituțiilor unde lucrau, așa cum s-a întâmplat cu cei din clădirea unde funcționează Prefectura Gorj și Consiliul Județean. Imoblul a fost evacuat și zeci de salariați au ieșit în curte. Foarte mulți dintre ei s-au învoit și astăzi nu s-au mai întors la muncă, alții și-au făcut curaj și s-au întors în birou. De altfel, chiar în acel moment se desfășura o ședință între președintele Consiliului Județean, cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și primarii localităților care au fost afectate de cutremurele care s-au produs în Oltenia, în această săptămână. Din fericire, nu a fost niciun apel la 112, iar autăritățile în continuare îndeamnă oamenii la calm, însă, evident, acest lucru este aproape imposibil, mai ales că nu sunt obișnuiți cu astfel de evenimente.

În Gorj, există un singur specialist în structuri de rezistenţă

Cât despre evaluarea tehnică a clădirilor care au fost afectate de cutremure, în județul Gorj există un singur expert care trebuie să verifce toate aceste imobile. În privința blocuilor de locuit din Târgu Jiu s-a stabilit deja că nu snt probleme, nefiind afectată structura de rezistență. Urmează să fie expertizate și mai multe școli. Cea mai dificilă este evaluarea clădirilor monument-istoric, cum este și cea în care funcționează Prefectura Gorj. De altfel, corpul de clădire care a fost realizat în anul 1900 a fost închis pentru angajați, care s-au mutat într-o altă parte a clădirii.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Când se suspendă alocaţia de stat pentru copii, în România. Ce trebuie să ştie părinţii
Articolul anterior
Vedetă din România, surprinsă cu altul decât soțul ei. Ar fi divorțat în mare secret
Articolul următor