57 de soldaţi şi 34 de poliţişti israelieni au fost ucişi în doar 24 de ore

Soarta a peste o sută de persoane răpite şi duse în Fâşia Gaza este încă neclară, relatează Times of Israel.

Avioanele israeliene au efectuat duminică după-amiază atacuri aeriene „intense” asupra unor ţinte din Gaza, la scurt timp după ce biroul premierului Benjamin Netanyahu a anunţat oficial starea de război, ceea ce înseamnă că se pot desfăşura „activităţi militare semnificative”.

Duminică se purtau lupte în cel puţin trei comunităţi din apropierea graniţei cu Gaza, invadate de atacatori Hamas cu o zi înainte, iar tirurile de rachete continuau să afecteze comunităţile israeliene, în timp ce Israelul se pregătea pentru ceea ce se aşteaptă să fie o campanie prelungită împotriva grupului terorist din Gaza.

Forţele de Apărare ale Israelului au publicat duminică numele a 57 de soldaţi ucişi în timpul luptelor cu teroriştii Hamas la graniţa cu Fâşia Gaza în cursul zilei trecute.

Între timp, Poliţia israeliană a prezentat o listă cu 34 de ofiţeri care au fost ucişi în confruntarea cu teroriştii.

Printre cei din forţele de apărare israeliene ucişi se numără:

Colonelul Jonathan Steinberg, în vârstă de 42 de ani, comandantul Brigăzii Nahal.

Steinberg a fost ucis sâmbătă dimineaţa în timpul unor confruntări cu teroriştii Hamas în zona Kerem Shalom, în apropiere de graniţa cu Fâşia Gaza, a anunţat armata.

Steinberg, din oraşul Shomria, situat în sudul ţării, se îndrepta spre locul confruntărilor, când a fost ucis de un terorist în timpul unei confruntări.

Colonelul Roi Levy, în vârstă de 44 de ani, comandantul Unităţii Multidomeniu, cunoscută şi sub numele de Unitatea „Fantoma”, din Shavei Tzion.

Levy a fost ucis în timp ce forţele sale se luptau cu teroriştii Hamas în comunitatea sudică Re’im.

IDF a declarat că „şi-a condus echipa cu curaj, a angajat [teroriştii] şi a fost primul în bătălia din Kibbutz Re’im, pentru a salva cetăţenii care erau asediaţi în casele lor”.

Aproximativ 10 terorişti palestinieni au fost ucişi în acest schimb, a precizat FDI.

Împreună cu Steinberg, el este unul dintre cei mai înalţi ofiţeri israelieni care au fost ucişi în luptă în memoria recentă.

Locotenent-colonelul Sahar Machluf, în vârstă de 36 de ani, comandantul Batalionului 481 de semnalizare, din Modiin.

Lt. col. Yonatan Tzur, 33 de ani, comandantul Batalionului de recunoaştere Nahal, din Kedumim.

Maiorul Chen Buchris, 26 de ani, comandantul adjunct al Maglan, din Ashdod.

Maiorul Amir Skuri, 31 de ani, un soldat Sayeret Matkal, din Ierusalim.

Maiorul Ariel Ben Moshe, 27 de ani, un comandant Sayeret Matkal.

Maiorul Avraham Hovlashvili, 26 de ani, un ofiţer în Carcal, din Ashdod.

Maiorul Ido Yehoshua, 27 de ani, un instructor al Forţelor Aeriene israeliene.

Soldatul Neria Aharon Nagiri, 18 ani, soldat al Comandamentului Frontului Interior, din Talmon.

Soldatul Naama Buni, 19 ani, soldat în Brigada 7 blindată.

Soldatul Ofir Davidian, 18 ani, soldat în domeniul logistic în cadrul Comandamentului Frontului Intern, din Patish.

Întreaga listă este prezentată de Times of Israel

Peste 21% din populația Germaniei trăia în 2023 în pragul sărăciei sau excluziunii sociale

Puţin peste 17,7 milioane de persoane, sau 21,2% din populaţia Germaniei, trăiau în pragul sărăciei sau excluziunii sociale în 2023, practic acelaşi număr ca în urmă cu un an, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preluate de EFE, relatează Agerpres.

În 2022, aproximativ 17,5 milioane de persoane, sau 21,1% din populaţie, se aflau în această situaţie.

Potrivit datelor de la Destatis, pe baza rezultatelor iniţiale ale Sondajului privind veniturile şi condiţiile de viaţă (EU-SILC) publicat de Eurostat, în 2023 aproximativ una din şapte persoane – 14,3% din populaţie sau aproape 12 milioane – era expusă riscului de sărăcie în Germania, faţă de 14,8% în 2022.

EU-SILC consideră că o persoană este expusă riscului de sărăcie dacă are mai puţin de 60 % din venitul mediu echivalent al întregii populaţii, care în 2023 a fost de 1 310 de euro net pe lună pentru o persoană singură din Germania şi de 2 751 euro pentru un cuplu cu doi copii cu vârsta sub 14 ani.

În 2023, 6,9% din populaţie sau 5,7 milioane de persoane din Germania – în creştere de la 6,2% în 2022 – s-au confruntat cu privaţiuni materiale şi sociale semnificative, adică condiţiile lor de viaţă au fost restricţionate semnificativ de lipsa resurselor economice.

Astfel, de exemplu, cei afectaţi nu şi-au putut permite să plătească chiria casei, ipoteca sau anumite servicii, să plătească pentru o călătorie de vacanţă de o săptămână, să înlocuiască mobilierul uzat sau să iasă să mănânce sau să bea cu prietenii sau familia o dată pe lună.

Ca şi în anul precedent, 9,8% din populaţia cu vârsta sub 65 de ani – adică 6,2 milioane de persoane – trăiau în 2023 într-o gospodărie cu o rată foarte scăzută de participare la forţa de muncă, adică rata de participare la forţa de muncă a membrilor în vârstă de muncă – între 18 şi 64 de ani – era sub 20%.

Acesta este cazul, de exemplu, dacă, într-o gospodărie cu două persoane din această grupă de vârstă, una dintre ele nu a fost angajată deloc, iar cealaltă a fost angajată doar patru din cele douăsprezece luni ale anului.

Un cutremur puternic a zguduit Taiwanul

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc sâmbătă dimineaţa (ora locală) în Taiwan, anunţă Agenţia meteorologică taiwaneză, fără să declanşeze o alertă de tsunami pe insulă, care a fost zguduită luni şi marţi de numeroase seisme, relatează AFP, transmite News.ro.

Cutremurul a avut loc în apropierea zonei de coastă, sâmbătă, la ora locală 2.21 (vineri, 21.21, ora României), la o adâncime de 24,9 kilometri. Seismul a declanşat alerte pe telefoanele mobile în capitală, la Taipei, potrivit unui jurnalist AFP. Taiwanul a fost zdruncinat marţi dimineaţa de o nouă serie de zeci de seisme, care nu s-au soldat cu victime, potrivit autorităţilor, dar au făcut să se clatine clădirile, inclusiv în capitala Taipei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei meteorologice centrale taiwaneze, seria de seisme – peste 200, începând de luni după-amiaza, şi cu o magnitudine maximă de 6,3 – sunt replici ale cutremurului major din 3 aprilie, care a avut magnitudinea 7,4 şi a provocat circa 17 decese şi peste 1100 de răniţi.

În Chișinău va fi inaugurat Muzeul Bisericesc, în locul unde a fost descoperită casa mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni

Administrația Capitalei planifică deschiderea Muzeului Bisericesc la Chișinău. Instituția va deveni filială a Muzeului de Istorie a Orașului și va fi amplasată pe strada Grigore Vieru 11, unde a fost descoperită casa mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni.

Muzeul Bisericesc din Chișinău: Ce exponate vor putea fi admirate

Muzeul va conține o expoziție permanentă și altele tematice, care vor cuprinde materiale documentare, vestigii importante și relevante specifice serviciului liturgic, cărți sfinte, obiecte liturgice, veșminte preoțești, fotografii de epoca și unele exponate identificate în timpul săpăturilor arheologice din anii 2021-2023, transmite realitatea.md.

Potrivit Consiliului Municipal Chișinău, obiectivele muzeului sunt colecționarea, păstrarea, dezvoltarea, conservarea, valorificarea științifică, expozițională și instructiv-educativă a bunurilor culturale semnificative de patrimoniu pe care le va deține. 

De asemenea, se menționează că sediul „Muzeului Bisericesc” va fi înființa în pivnițele fostei clădiri a Muzeului Bisericesc.

„Specificăm că în perioada anilor 1942-1944 Casa Eparhiala e găzduit Muzeul Bisericesc, organizat de preotul Paul Mihail”, potrivit Consiliului Municipal Chișinău.

Se preconizează ca noul muzeu din Chișinău să funcționeze începând cu anul 2025. Cheltuielile pentru administrarea instituției vor fi acoperite din bugetul municipiului Chișinău, cel al Direcției generale cultură și patrimoniu cultural, precum și din alte surse neinterzise de cadrul normativ.

Coridorul energetic Grecia-Bulgaria-România va extins spre Republica Moldova
Articolul anterior
S-a stabilit un nou record mondial la maraton: kenyanul Kelvin Kiptum are 23 de ani și a alergat ,,ca vântul” la Chicago
Articolul următor