6 iulie – Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului. Ce manifestări vor avea loc

Pe 6 iulie, de Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, în țară și în Capitală vor fi organizate mai multe manifestări.

Amintiri sumbre. Se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea val de  deportări din Basarabia | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

În semn de doliu, Drapelul de Stat al Republicii Moldova va fi coborât în bernă.

Totodată, vor avea loc depuneri de flori la monumentele în memoria victimelor deportărilor staliniste și sunt preconizate mitinguri de comemorare, cu păstrarea unui minut de reculegere pentru cinstirea memoriei celor trecuți prin calvarul deportărilor.

Pe lângă expoziții de documente și conferințe științifice la muzee, biblioteci și în aule universitare, mass-media va pune pe post emisiuni, care să educe cultura memoriei și a non-nostalgiei totalitarismului, cu mărturisiri ale supraviețuitorilor.

Pe 6 iulie, Centrul Național al Cinematografiei va proiecta filmul „Siberia din oase”, iar la Naționalul „Mihai Eminescu” se va juca, pentru a 85-a oară, spectacolul „Dosarele Suberiei”, cu casele închise, după ce în cadrul Turneului Memoriei, spectacolul a fost îndelung aplaudat în ultima lună la Ungheni, Edinet, Chișinău, Soroca, Cimișlia, Hîncești și, astăzi, la Rezina.

Pe 6 iulie, se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.

81 de ani de la primul val de deportări din Basarabia. Cu și despre  deportați – colecția ZdG de articole, interviuri și materiale video –  Ziarul de Gardă
79 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și  Bucovina | Casa Marii Negre - Constanta

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de ţărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forţată, iar averile lor au fost confiscate.

La acea operațiune au participat peste 4.000 de lucrători operativi ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, peste 13.000 de ofițeri și soldați și aproape 25.000 de activiști de partid din Moldova. De asemenea, au fost mobilizate 4.000 de autovehicule, 30 de garnituri de tren cu 1.570 de vagoane pentru vite.

Între anii 1941 şi 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaţilor basarabeni ar fi între 80 şi 120 de mii.

Președintele Franței ia în calcul blocarea rețelelor sociale în timpul revoltelor
Articolul anterior
Un adolescent din Moldova, singurul elev din școală cu media 10 la examene. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”
Articolul următor