„Rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost contestate în societate, provocând ample manifestații de protest, punctul culminant al acestora a fost atins pe 7 aprilie.” Aceasta e tot ce puteau afla până nu demult din manualele școlare de istorie absolvenții gimnaziului despre una dintre cele mai tragice zile din istoria statului modern, Republica Moldova, scrie Diez.
În anul 2023, elevii din clasa IX-a au primit manuale noi de istorie. Ce spun acestea despre „revoluția furată” din 7 aprilie 2009, dar și cum este reflectat acest subiect în alte cărți, vă arătăm și vă spunem în acest articol.
Ziua de 7 aprilie 2009 nu este menționată ca temă separată în programa școlară. Totuși, aceasta este o subtemă a lecției: „Republica Moldova la etapa actuală”, unde intră evenimentele de la independență încoace. Tema dată se studiată în clasele a IX-a și a XII-a.
Protestele din 7 aprilie nu apar nici în programa de examene. În general, subiectul „7 aprilie” este dezvoltat mai mult la discreția profesorilor, însă fără vreun material didactic de suport.
Clasa a IX-a: de la o propoziție la un fragment
După manualele vechi, din 2013, evenimentele din 7 aprilie 2009 sunt menționate în cadrul unui singur enunț. Abia în acest an de studii au fost tipărite manuale noi pentru clasa IX-a, unde apare mai multă informație, inclusiv despre persoanele omorâte și aplicarea violenței. Mai jos găsiți fragmentul în care este redată această informație.
Victoria PCRM a fost contestată de opinia publică, care a adus acuzații de fraudare a alegerilor, declanșându-se proteste în masă, care au culminat cu ziua de 7 aprilie 2009, când protestele au căpătat o formă mai radicală și au dus la luarea cu asalt a clădirilor Parlamentului și Președinției. Poliția a intervenit aplicând forța. În această zi au fost răniți mulți protestatari, unii și-au pierdut viața, au fost arestate numeroase persoane, asupra cărora s-a aplicat violența.„Istoria românilor și universală: manual pentru clasa a IX-a”, ediția 2023
Clasa a XII-a: moartea lui Valeriu Boboc și reflectarea în presa internațională
Elevii din clasa XII-a studiază istoria din manuale vechi, unde președinte este Nicolae Timofti, abia ales în funcție. Totuși, manualele dedică evenimentelor din 7 aprilie 2009 mult mai multă informație, inclusiv menționează despre decesul lui Valeriu Boboc.
Campania electorală agresivă condusă de comuniști și acoliții lor cu ocazia alegerilor parlamentare din 2009 a fost una dintre cauzele radicalizării societății și, ca rezultat, ale izbucnirii unei revolte populare în ziua de 7 aprilie 2009, soldată cu devastarea și arderea clădirii Parlamentului și, parțial, a Președinției. Răspunsul disproporționat al forțelor de ordine în zilele imediat următoare, soldat cu arestarea și torturarea a sute de tineri și moartea a cel puțin unui manifestant (Valeriu Boboc), învinuirile nefondate aduse României pentru participarea la evenimente, soldate cu expulzarea ambasadorului acestei țări, au trezit reacții virulente din partea organismelor internaționale.„Istoria românilor și universală: manual pentru clasa a XII-a”, ediția 2013
De asemenea, în manual este oferit și un studiu de caz, în care este reflectată opinia presei străine despre evenimentele din 7 aprilie, dar și un document în care sunt prezente informații despre moartea lui Valeriu Boboc. Continuare pe Diez.md